Ρόναν: Η θαλάσσια λιονταρίνα που «χορεύει» καλύτερα από ανθρώπους

Ρόναν: Η θαλάσσια λιονταρίνα που «χορεύει» καλύτερα από ανθρώπους Facebook Twitter
Η Ronan η θαλάσσια λιονταρίνα / Φωτ: Peter Cook - UC Santa Cruz
0

Μια θαλάσσια λιονταρίνα που έγινε γνωστή πριν από μια δεκαετία για την ικανότητά της να «χορεύει» στον ρυθμό, επιβεβαιώνει ότι δεν έχει χάσει το ταλέντο της, καθώς η ικανότητά της να κρατά τον ρυθμό ξεπερνά ακόμη και αυτή των περισσότερων ανθρώπων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η Ρόναν μπορεί να συγχρονιστεί με ποπ, ροκ και ηλεκτρονικά κομμάτια, αλλά λάμπει πραγματικά όταν ακούει ντίσκο — και συγκεκριμένα το «Boogie Wonderland» των Earth, Wind & Fire. «Αυτό το κομμάτι το απογειώνει», λέει ο Πίτερ Κουκ, νευροεπιστήμονας συμπεριφοράς στο New College της Φλόριντα, που μελετά τη Ρόναν εδώ και πάνω από δέκα χρόνια.

Εκτός από τον άνθρωπο, λίγα ζώα δείχνουν ξεκάθαρη ικανότητα να αναγνωρίζουν και να ακολουθούν ρυθμό. Ανάμεσά τους είναι ορισμένα είδη παπαγάλων, με πιο διάσημο τον Snowball, o οποίος χορεύει. Η Ρόναν, όμως, ανήκει σε διαφορετικό είδος και προσφέρει στους επιστήμονες ένα νέο μοντέλο για το πώς αντιλαμβάνονται τα ζώα τον ρυθμό και τη μουσική.

Πρώην διασωθείσα, η Ρόναν φιλοξενείται από την ηλικία των 3 ετών στο Long Marine Laboratory του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Σάντα Κρουζ. Εκεί ξεκίνησε η εκπαίδευσή της, με στόχο να κατανοήσουν οι ερευνητές αν μπορεί να ανταποκριθεί σε ρυθμούς χωρίς να έχει την ικανότητα να τραγουδά ή να μιλά, κάτι που θεωρείται βασικό χαρακτηριστικό για την αναγνώριση ενός beat στους ανθρώπους και τους παπαγάλους.

Όμως τα χρόνια πέρασαν και πολλοί αναρωτήθηκαν: διατηρεί η Ρόναν την ικανότητά της ή ήταν απλώς ένα παροδικό φαινόμενο;

Για να το διαπιστώσουν, ο Κουκ και η ομάδα του σχεδίασαν ένα νέο πείραμα, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Scientific Reports. Αυτή τη φορά δεν υπήρχε μουσική στούντιο, αλλά ζωντανά χτυπήματα ντραμς σε τρεις διαφορετικούς ρυθμούς (112, 120 και 128 bpm). Τα δύο από τα τρία ήταν εντελώς άγνωστα για τη Ρόναν, ώστε να εξεταστεί η ευελιξία της.

Η θαλάσσια λιονταρίνα κρατάει τον ρυθμό καλύτερο από τους ανθρώπους

Στο ίδιο πείραμα συμμετείχαν και δέκα φοιτητές, που προσπάθησαν να συγχρονίσουν την κίνηση του χεριού τους με τον ρυθμό. Η Ρόναν, όμως, ήταν η απόλυτη σταρ.

«Κανένας άνθρωπος δεν τα πήγε καλύτερα από τη Ρόναν σε όλα τα κριτήρια που μετρήσαμε», δήλωσε ο Κουκ. «Είναι πολύ καλύτερη τώρα απ’ ό,τι όταν ξεκίνησε, βλέπουμε ξεκάθαρα δείγματα μάθησης».

Για τους ειδικούς, η νέα μελέτη επιβεβαιώνει πως η Ρόναν αποτελεί έναν από τους πιο εντυπωσιακούς πρεσβευτές της «μουσικότητας των ζώων». Ο Χένκγιαν Χόνινγκ, ερευνητής γνωστικής μουσικής στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, σημείωσε πως πρόκειται για μια ξεχωριστή περίπτωση που διευρύνει τη γνώση μας γύρω από τη μουσική αντίληψη πέρα από το ανθρώπινο είδος.

Ο Κουκ και η ομάδα του σχεδιάζουν να εκπαιδεύσουν και άλλα θαλάσσια λιοντάρια, για να διαπιστώσουν αν το φαινόμενο είναι μεμονωμένο ή πιο διαδεδομένο. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχουν αμφιβολία: η Ρόναν θα παραμείνει η αδιαμφισβήτητη πρωταγωνίστρια.

Με πληροφορίες από Associated Press

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Απλά... ουάου»: Σπάνιο ηλεκτρικό φαινόμενο απαθανατίστηκε από αστροναύτη της NASA

Τech & Science / «Απλά. Ουάου»: Σπάνιο ηλεκτρικό φαινόμενο απαθανατίστηκε από αστροναύτη της NASA

Η εικόνα δείχνει ένα σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο που είναι δύσκολο να εντοπιστεί από το έδαφος αλλά γίνεται πιο ορατό από το διάστημα, σε ύψος περίπου 400 χιλιομέτρων από τη Γη
LIFO NEWSROOM
Η Apple ενώνει τις δυνάμεις της με τη SpaceX, εισάγοντας το Starlink στα iPhones

Τech & Science / Η Apple ενώνει τις δυνάμεις της με τη SpaceX, εισάγοντας το Starlink στα iPhones

O Έλον Μασκ ανέφερε ότι οι χρήστες μπορούν να αναμένουν υποστήριξη για εικόνες, μουσική και podcasts μέσω της τρέχουσας τεχνολογίας Starlink, με σχέδια για προσθήκη υποστήριξης βίντεο σε μελλοντικές ενημερώσεις
LIFO NEWSROOM
Σταματήστε να μετράτε πρόβατα... και άλλα ανούσια tips για να σας πάρει ο ύπνος

Τech & Science / Σταματήστε να μετράτε προβατάκια και ακόμα επτά πρακτικά tips για να σας πάρει ο ύπνος

Από την αλλαγή περιβάλλοντος μέχρι το να σταθείτε ξυπόλητοι στο κρύο πάτωμα του μπάνιου, ειδικοί μοιράζονται δοκιμασμένα κόλπα για να χαλαρώσετε και να ξαναβυθιστείτε στην αγκαλιά του Μορφέα
LIFO NEWSROOM
«Χάνω ώρες στο κινητό και δεν το καταλαβαίνω»: Πόσο σου «τρώει» το scrolling και πώς να το μειώσεις

Τech & Science / «Χάνω ώρες στο κινητό και δεν το καταλαβαίνω»: Πόσο σου «τρώει» το scrolling και πώς να το μειώσεις

Η καθημερινή κατανάλωση περιεχομένου στο κινητό μοιάζει αθώα – μέχρι να συνειδητοποιήσεις ότι πέρασε η μισή μέρα. Πόσο χρόνο χάνουμε τελικά και τι μπορούμε να κάνουμε για να τον πάρουμε πίσω;
LIFO NEWSROOM