Ζωνοδέλφινα στο Αιγαίο: Οι αόρατοι φρουροί της θαλάσσιας ζωής

Ζωνοδέλφινα στο Αιγαίο: Οι αόρατοι φρουροί της θαλάσσιας ζωής Facebook Twitter
Φωτογραφία: Αρχιπέλαγος
0

Μια σπάνια συνάντηση στο ανοιξιάτικο Αιγαίο αποτυπώνει τη μαγεία και τη σημασία των ζωνοδέλφινων, ενός είδους δελφινιού που σπάνια παρατηρείται κοντά στις ακτές. 

Η περιβαλλοντική οργάνωση «Αρχιπέλαγος» και ο Θοδωρής Τσιμπίδης καταγράφουν μοναδικές εικόνες από το πέλαγος και μας θυμίζουν τον ρόλο των δελφινιών στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας των θαλασσών.

«Παρότι μοιάζουν οικεία, τα ζωνοδέλφινα (Stenella coeruleoalba) είναι ένα είδος δελφινιού που σπάνια συναντάται, καθώς ζουν στο ανοιχτό πέλαγος, αποφεύγοντας τις παράκτιες περιοχές και τα αλιευτικά εργαλεία», σημειώνει η περιβαλλοντική οργάνωση Αρχιπέλαγος, με αφορμή μία σπάνια αποτύπωση στο ανοιξιάτικο Αιγαίο, από τον Θοδωρή Τσιμπίδη.

Τα ζωνοδέλφινα αναγνωρίζονται εύκολα από τη χαρακτηριστική μαύρη «ζώνη» που εκτείνεται από το μάτι μέχρι τα πλάγια του σώματός τους. Είναι εντυπωσιακοί ακροβάτες της θάλασσας, καθώς τα άλματά τους μπορούν να φτάσουν τα 7 μέτρα έξω από το νερό, συχνά συνοδευόμενα από περιστροφές στον αέρα.

Όπως όλα τα δελφίνια, έτσι και τα ζωνοδέλφινα επιτελούν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση υγιών πληθυσμών ψαριών και των υπόλοιπων θηραμάτων τους, όπως τα καλαμάρια και τα χταπόδια. Χωρίς την παρουσία τους, δεν μπορούν να διατηρηθούν υγιή και βιώσιμα αποθέματα ψαριών.

Ως ανώτεροι θηρευτές, τα δελφίνια τρέφονται με τα πιο ασθενή ή αδύναμα θηράματα. Με αυτή την επιλεκτική θήρευση, συμβάλλουν στη φυσική επιλογή και ενισχύουν την επιβίωση και αναπαραγωγή των πιο υγιών ατόμων στους πληθυσμούς των ψαριών και άλλων οργανισμών — κάτι που διασφαλίζει όχι μόνο την ποιότητα αλλά και τη βιωσιμότητα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε ψάρι μπορεί να απελευθερώσει χιλιάδες ή και εκατομμύρια αυγά ανάλογα με το είδος. Για παράδειγμα, ο μπακαλιάρος απελευθερώνει έως και 5 εκατομμύρια αυγά σε κάθε αναπαραγωγική περίοδο. Πολλά από αυτά περιέχουν γενετικές ατέλειες ή εξελίσσονται σε οργανισμούς με μειωμένη βιωσιμότητα. Τα δελφίνια, μέσα από τον ρόλο τους στη φυσική επιλογή, λειτουργούν ως φυσικοί «εξυγιαντές» των ιχθυαποθεμάτων.

«Καλή δύναμη σε όλους, από το Αιγαίο», καταλήγει ο Θοδωρής Τσιμπίδης.

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Περιβάλλον / Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Η Παγκόσμια Τράπεζα αποκαλύπτει αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την καύση φυσικού αερίου – Η πρακτική ισοδυναμεί σε ρύπους με το αποτύπωμα της Γαλλίας
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η τήξη παγετώνων και πάγων, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να προκαλέσει αύξηση εκρηκτικών ηφαιστειακών εκρήξεων παγκοσμίως, με ιδιαίτερο κίνδυνο για την Ανταρκτική
LIFO NEWSROOM