National Geographic: Γιατί τα δελφίνια του Αμαζονίου ουρούν στον αέρα

 National Geographic: Γιατί τα δελφίνια του Αμαζονίου ουρούν στον αέρα Facebook Twitter
0

Βίντεο από την ώρα που ένα δελφίνι ουρεί, έγινε viral στα social media του δημοφιλούς Instagram λογαριασμού του  National Geographic.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από το μυστήριο, που εγείρει η «εναέρια ούρηση» των Ροζ Δελφινιών του Αμαζονίου.

Πρόκειται για ένα από τα πιο ασυνήθιστα φαινόμενα που έχουν παρατηρήσει οι επιστήμονες στη φύση και αφορά τα ροζ δελφίνια του Αμαζονίου (Inia geoffrensis), γνωστά και ως botos. Αυτά τα δελφίνια επιδίδονται σε μια συμπεριφορά που οι ερευνητές αποκαλούν «εναέρια ούρηση». Στο κλιπ, αρσενικά δελφίνια καταγράφηκαν δελφίνια να αναποδογυρίζουν στο νερό, και να εκτοξεύουν μια ροή ούρων στον αέρα, εντείνοντας το ενδιαφέρον γύρω από τα παράδοξα της θαλάσσιας βιολογίας.

Η ερευνήτρια Claryana Araújo-Wang και οι συνεργάτες της παρατήρησαν το φαινόμενο αυτό για 218,9 ώρες, καταγράφοντας 36 περιπτώσεις και διαπίστωσαν, ότι όταν ένα αρσενικό δελφίνι εκτοξεύει τα ούρα του στον αέρα, ένα άλλο αρσενικό συχνά πλησιάζει και ακολουθεί τη ροή, αγγίζοντάς τη με το ρύγχος του. Τα ακριβή αίτια αυτής της συμπεριφοράς δεν είναι σαφή, αλλά οι επιστήμονες υποθέτουν, ότι μπορεί να αποτελεί μέρος της κοινωνικο-σεξουαλικής επικοινωνίας μεταξύ των αρσενικών δελφινιών. Άλλωστε, πολλά ζώα χρησιμοποιούν τα ούρα τους για να προσελκύσουν συντρόφους. Για τα αρσενικά δελφίνια, ισχύει πως βασίζονται επικοινωνιακά κυρίως στη γεύση, μιας και μέσα στα χρόνια της εξέλιξής τους, έχασαν την ικανότητα της όσφρησης.

Ορισμένοι επιστήμονες, όπως ο Jason Bruck, υποστηρίζουν ότι η εναέρια ούρηση μπορεί να σχετίζεται με τη χημική επικοινωνία που έχει ήδη παρατηρηθεί στα ρινοδέλφινα (Tursiops truncatus), τα οποία μπορούν να αναγνωρίσουν φίλους μέσω της γεύσης των ούρων τους. Εντούτοις, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτή η θεωρία.

Τέλος, η αναγνώριση της σημασίας της χημικής επικοινωνίας στα θαλάσσια κήτη είναι κρίσιμη, κυρίως για την προστασία των ειδών τους. Η ρύπανση των υδάτων μπορεί να επηρεάζει αυτές τις φυσικές διεργασίες και, κατ’ επέκταση, την επιβίωσή τους.

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το λιώσιμο των πάγων απειλεί την τροφή και το νερό δύο δισ. ανθρώπων, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Περιβάλλον / Το λιώσιμο των πάγων απειλεί την τροφή και το νερό δύο δισ. ανθρώπων, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Έκθεση της Unesco υπογραμμίζει την «άνευ προηγουμένου» απώλεια των παγετώνων της Γης που οφείλεται στην κλιματική κρίση και απειλεί τα οικοσυστήματα, τη γεωργία και τις πηγές νερού
LIFO NEWSROOM
Οι θερμοκρασίες ρεκόρ που καταγράφηκαν το 2024 επιτάχυναν το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης των θαλασσών

Περιβάλλον / Οι θερμοκρασίες ρεκόρ του 2024 επιτάχυναν το λιώσιμο των πάγων

Οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες το 2024 ήταν κατά 1,55° Κελσίου υψηλότερες σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, ξεπερνώντας κατά 0,1° Κελσίου το προηγούμενο ρεκόρ του 2023, επεσήμανε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός
LIFO NEWSROOM
Αυτές είναι οι πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου

Περιβάλλον / Αυτές είναι οι πιο μολυσμένες χώρες του κόσμου - Η θέση της Ελλάδας

Τα προβλήματα είναι πιθανό να επιδεινωθούν αφού οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν να μοιράζονται δεδομένα για την ποιότητα του αέρα που συγκεντρώθηκαν από τις πρεσβείες και τα προξενεία τους παγκοσμίως λόγω «περιορισμών χρηματοδότησης»
ΛΙΑ ΦΑΣΟΛΗ
«Ματωμένο φεγγάρι» και… εξαφάνιση των δακτυλίων του Κρόνου: Τα αστρονομικά γεγονότα του Μαρτίου

Περιβάλλον / «Ματωμένο φεγγάρι» και… εξαφάνιση των δακτυλίων του Κρόνου: Τα αστρονομικά γεγονότα του Μαρτίου

Τη νύχτα της 13ης προς 14η Μαρτίου, οι παρατηρητές του ουρανού θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια ολική έκλειψη Σελήνης, γνωστή και ως «Ματωμένο Φεγγάρι»
LIFO NEWSROOM