National Geographic: Γιατί τα δελφίνια του Αμαζονίου ουρούν στον αέρα

 National Geographic: Γιατί τα δελφίνια του Αμαζονίου ουρούν στον αέρα Facebook Twitter
0

Βίντεο από την ώρα που ένα δελφίνι ουρεί, έγινε viral στα social media του δημοφιλούς Instagram λογαριασμού του  National Geographic.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από το μυστήριο, που εγείρει η «εναέρια ούρηση» των Ροζ Δελφινιών του Αμαζονίου.

Πρόκειται για ένα από τα πιο ασυνήθιστα φαινόμενα που έχουν παρατηρήσει οι επιστήμονες στη φύση και αφορά τα ροζ δελφίνια του Αμαζονίου (Inia geoffrensis), γνωστά και ως botos. Αυτά τα δελφίνια επιδίδονται σε μια συμπεριφορά που οι ερευνητές αποκαλούν «εναέρια ούρηση». Στο κλιπ, αρσενικά δελφίνια καταγράφηκαν δελφίνια να αναποδογυρίζουν στο νερό, και να εκτοξεύουν μια ροή ούρων στον αέρα, εντείνοντας το ενδιαφέρον γύρω από τα παράδοξα της θαλάσσιας βιολογίας.

Η ερευνήτρια Claryana Araújo-Wang και οι συνεργάτες της παρατήρησαν το φαινόμενο αυτό για 218,9 ώρες, καταγράφοντας 36 περιπτώσεις και διαπίστωσαν, ότι όταν ένα αρσενικό δελφίνι εκτοξεύει τα ούρα του στον αέρα, ένα άλλο αρσενικό συχνά πλησιάζει και ακολουθεί τη ροή, αγγίζοντάς τη με το ρύγχος του. Τα ακριβή αίτια αυτής της συμπεριφοράς δεν είναι σαφή, αλλά οι επιστήμονες υποθέτουν, ότι μπορεί να αποτελεί μέρος της κοινωνικο-σεξουαλικής επικοινωνίας μεταξύ των αρσενικών δελφινιών. Άλλωστε, πολλά ζώα χρησιμοποιούν τα ούρα τους για να προσελκύσουν συντρόφους. Για τα αρσενικά δελφίνια, ισχύει πως βασίζονται επικοινωνιακά κυρίως στη γεύση, μιας και μέσα στα χρόνια της εξέλιξής τους, έχασαν την ικανότητα της όσφρησης.

Ορισμένοι επιστήμονες, όπως ο Jason Bruck, υποστηρίζουν ότι η εναέρια ούρηση μπορεί να σχετίζεται με τη χημική επικοινωνία που έχει ήδη παρατηρηθεί στα ρινοδέλφινα (Tursiops truncatus), τα οποία μπορούν να αναγνωρίσουν φίλους μέσω της γεύσης των ούρων τους. Εντούτοις, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτή η θεωρία.

Τέλος, η αναγνώριση της σημασίας της χημικής επικοινωνίας στα θαλάσσια κήτη είναι κρίσιμη, κυρίως για την προστασία των ειδών τους. Η ρύπανση των υδάτων μπορεί να επηρεάζει αυτές τις φυσικές διεργασίες και, κατ’ επέκταση, την επιβίωσή τους.

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ