Απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα για την Εργατική Πρωτομαγιά.
Με ομιλίες, συγκεντρώσεις, πορείες και κατάθεση στεφάνων, εκατοντάδες μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων και συλλογικοτήτων αλλά και πολύς νέος κόσμος, διαδήλωσαν, με κυρία αιτήματά τους τις καλύτερες συνθήκες εργασίες, τους υψηλότερους μισθούς και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.
Στην Αθήνα, ΓΣΕΕ, Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ κάλεσαν σε συμμετοχή στις συγκεντρώσεις. Στη Θεσσαλονίκη, οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από τις 10:30 στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή 42 φορέων και συμπράξεις πολιτών. Στην Πάτρα, προηγήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου όπου απευθύνθηκαν χαιρετισμοί από το εργατικό κέντρο Πατρών και τους άλλους συλλογικούς φορείς που μετείχαν στις εκδηλώσεις και ακολούθησε πορεία σου κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη την πλατεία υψηλών Αλωνίων.





Στο επίκεντρο του διεκδικητικού πλαισίου ήταν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ενεργητικές πολιτικές για την ακρίβεια και τη στεγαστική κρίση και προσδιορισμό του κατώτατου μισθού με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και όχι με κυβερνητικές αποφάσεις.
Επίσης η ΓΣΕΕ, διεκδικεί ισχυρότερη εποπτεία του κράτους στους χώρους εργασίας για την τήρηση της νομιμότητας, καθώς και ποιοτικά δημόσια αγαθά, παιδεία και υγεία για όλους.
Η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε συγκέντρωση την ίδια ώρα στην πλατεία Κοραή, με βασικές διεκδικήσεις: «Επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση της εισφοράς 2% για την ανεργία, ξεπάγωμα του μισθολογικού κλιμακίου της διετίας 2016-2017, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης και αλλού, στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση, κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν. 4808/2021)».
Ταυτόχρονα, η ΑΔΕΔΥ εξέφρασε την αντίθεσή της στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών και φορέων.
«Δίνουμε υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά για να φτάσουμε εκεί που ορίζει το καθήκον μας, για το δίκιο της τάξης μας. Για να γράψουμε την πιο μεγάλη ιστορία. Την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης», τόνισε το μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Γιώργος Πέρρος, μιλώντας στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα.
Συγκέντρωση στο Ναύπλιο:



Συγκέντρωση στην Κρήτη:


Πρωτομαγιά: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία
Άνοιξαν οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο, σύμφωνα με ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ και κατόπιν εντολής της ΕΛΑΣ.
Επιπλέον, κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, καθώς ολοκληρώθηκαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποίησαν συνδικαλιστικές οργανώσεις, σωματεία, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα για την Εργατική Πρωτομαγιά.
Πρωτομαγιά: Τα μηνύματα των πολιτικών
Τις 15 πολιτικές της κυβέρνησης «για την εργασία» με αφορμή την σημερινή ημέρα, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Τικ Τοκ, εκφράζοντας παράλληλα και τις ευχές του για καλό μήνα. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 35%, την μείωση της ανεργίας στο χαμηλότερο σημείο τα τελευταία 17 χρόνια, τη δημιουργία 500 χιλ. θέσεων εργασίας, τη μείωση της ανεργίας στις γυναίκες κατά 10,8% και στους νέους κατά σχεδόν 20%, την ψηφιακή κάρτα εργασίας για 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους. Επίσης ο πρωθυπουργός ανέφερε: την αύξηση των δηλωμένων υπερωριών έως και 60% σε συγκεκριμένους κλάδους, την άδεια μητρότητας από 6 στους 9 μήνες, την άδεια πατρότητας για πρώτη φορά, την άδεια για παροχή φροντίδας και την άδεια για ιατρικές εξετάσεις, που σχετίζονται με την αναπαραγωγή.
«Θεσπίσαμε πλαίσιο προστασίας των εργαζόμενων από την βία και την παρενόχληση στο χώρο εργασίας. Θεσπίσαμε κανόνες για την τηλεργασία και το δικαίωμα στην αποσύνδεση. Πολύ σημαντικό, Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 5,4%"» είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Μείωση κατά 50% της φορολογίας για όσους επιστρέφουν ή μετοικούν στην Ελλάδα για 7 έτη. Και συνεχίζουμε με στόχο 950 ευρώ κατώτατο μισθό και 1500 ευρώ μέσο μισθό το 2027, τις νέες μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών την περαιτέρω ενίσχυση των Συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλη την αγορά έως το 2027». «Μέρα με τη μέρα ενισχύουμε τον εργαζόμενο και βελτιώνουμε την καθημερινότητά του» κατέληξε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να γίνουν και η κυβέρνηση θα τα υλοποιήσει.
Στεφάνι στο μνημείο εκτελεσθέντων στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής κατέθεσε το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. «Ζούμε σε μια δύσκολη εποχή με μεγάλες αλλαγές σε όλη την ανθρωπότητα. Μια εποχή όπου κανένα δικαίωμα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, χωρίς ρήξη με την αδικία. Χωρίς ρήξη με την καταπίεση», είπε σε δηλώσεις του. Επισήμανε ότι «σήμερα, Εργατική Πρωτομαγιά, τιμούμε τους εργαζομένους που αγωνιούν για εργασία με δικαιώματα, ασφάλεια, ελπίδα και προοπτική», για να σημειώσει ότι «έχουμε χρέος να κάνουμε ακόμα πιο δυναμικό τον αγώνα μας για μια κοινωνία πιο δίκαιη και πιο συμπεριληπτική».
Επισήμανε επίσης ότι «σήμερα, όμως, είναι και μια ιδιαίτερη μέρα για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία», καθώς «σε αυτόν εδώ τον μαρτυρικό τόπο, το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, πριν από 81 χρόνια, θυσιάστηκαν 200 Έλληνες πατριώτες για τις ιδέες τους, αλλά και για την αγάπη τους για την πατρίδα». «Οφείλουμε όλες οι επόμενες γενιές να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη των ηρώων μας που αγωνίστηκαν απέναντι στον ναζισμό για μια Ελλάδα ελεύθερη, για μια Ελλάδα με προοπτική για όλες τις επόμενες γενιές των Ελλήνων», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι μια ημέρα μνήμης και αγώνα. Τιμούμε τα θύματα του αγώνα των εργατών για να έχουν σήμερα οι εργαζόμενοι εργατικά δικαιώματα, αλλά ταυτόχρονα διεκδικούμε και σήμερα την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και όλου του κόσμου της εργασίας», ανέφερε, στο μήνυμά του για τη σημερινή ημέρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος. «Γιατί ιδιαίτερα στην Ελλάδα των απλήρωτων ρεπό, των υπερωριών, των ευέλικτων ωραρίων, των χαμηλών μισθών, των πολλών εργατικών ατυχημάτων και της έλλειψης συλλογικών συμβάσεων, τα δικαιώματα της εργασίας έχουν επικαιρότητα» σημείωσε.
«Μας αφορούν όλους και γι' αυτό είμαστε σήμερα εδώ. Γιατί οι εργαζόμενοι και σήμερα διεκδικούν τα δικαιώματά τους στην εργασία. Τα πράγματα δεν πάνε καλά ούτε στις αμοιβές τους ούτε στα δικαιώματά τους, αλλά ούτε και στο κόστος ζωής. Δεν υπάρχει ζωή με αξιοπρέπεια σήμερα στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη. Και ταυτόχρονα θίγονται τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Η απεργία είναι δικαίωμα, αλλά ο κ. Μητσοτάκης την κάνει αδίκημα, και κάνει αδίκημα και τον συνδικαλισμό. Eίναι προκλητικό ότι μία μέρα πριν από την Εργατική Πρωτομαγιά απολύθηκε ο προηγούμενος πρόεδρος των μηχανοδηγών γιατί έθεσε υποψηφιότητα για τις εκλογές του συνδικάτου του» πρόσθεσε.
«Αυτό το σάπιο σύστημα, αυτό το διεφθαρμένο κράτος των λίγων και οι διεθνείς συμμαχίες των ιμπεριαλιστών είναι εχθρικά για τον λαό. Δεν μπορούν να εξανθρωπιστούν, χειρότερα συνεχώς γίνονται. Η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη για την ανατροπή όλων αυτών. Η εργατική τάξη, ο λαός μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω, αν το πάρουν απόφαση. Το σημερινό δίλημμα, το πραγματικό δίλημμα της εποχής μας είναι σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα. Καλή Πρωτομαγιά», δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα.