Σχετίζεται το DNA των Φοινίκων με αυτό των αρχαίων Ελλήνων; - Τι αποκαλύπτει μελέτη

Σχετίζεται το DNA των Φοινίκων με αυτό των αρχαίων Ελλήνων; - Τι αποκαλύπτει μελέτη Facebook Twitter
Γκραβούρα του 19ου αιώνα που απεικονίζει Φοίνικες ναυτικούς και εμπόρους / φωτ.: Wikimedia Commons
0

Μια νέα γενετική μελέτη αλλάζει την εικόνα που είχαμε για τον αρχαίο φοινικικό πολιτισμό: ενώ εξαπλώθηκε σε όλη τη Μεσόγειο, δεν άφησε πίσω του σημαντικό γενετικό αποτύπωμα.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 23 Απριλίου στο περιοδικό Nature, οι Φοίνικες – ένας λαός της Μέσης Ανατολής που ανέπτυξε ένα από τα πρώτα αλφάβητα στον κόσμο – μετέδωσαν την κουλτούρα τους από τον σημερινό Λίβανο μέχρι τη Δυτική Μεσόγειο, χωρίς όμως να μεταδώσουν και το DNA τους.

Ο Harald Ringbauer, γενετιστής στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ στη Γερμανία, και οι συνεργάτες του ανέλυσαν το DNA περίπου 200 ανθρώπων από φοινικικές αρχαιολογικές τοποθεσίες στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Τα αποτελέσματα ήταν αναπάντεχα.

Φοίνικες χωρίς φοινικικό DNA;

Οι Καρχηδόνιοι (ένας σημιτικός λαός που μετανάστευσε από τη Φοινίκη στη Δυτική Μεσόγειο κατά την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου) δεν έφεραν κοινά γονίδια με τους αρχαίους Φοίνικες της Μέσης Ανατολής ή με τους Καναανίτες που προηγήθηκαν. Ούτε όμως ταυτίζονταν γενετικά με τους τοπικούς πληθυσμούς των περιοχών όπου ζούσαν.

Αντίθετα, παρουσίαζαν γενετικό προφίλ που θύμιζε αρχαίους Έλληνες και Σικελούς. Μετά το 500 π.Χ., το DNA τους απέκτησε και αφρικανικά στοιχεία, πιθανόν λόγω της ανόδου της Καρχηδόνας.

Η μοναδική αυτή γενετική ποικιλία φαίνεται να είναι αποτέλεσμα των εμπορικών και πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των φοινικικών πόλεων. Όπως λέει ο Ringbauer, το δίκτυο αυτό λειτουργούσε σαν ένας "μεσογειακός αυτοκινητόδρομος", που ένωνε λαούς και πολιτισμούς. Η μελέτη μάλιστα εντόπισε πιθανούς συγγενείς δεύτερου βαθμού, έναν στη Βόρεια Αφρική και έναν στη Σικελία.

Η κουλτούρα των Φοινίκων λειτουργούσε μέσω αφοοίωσης, όχι κατακτητικά. «Οι Φοίνικες εγκαθίσταντο εκεί όπου ταξίδευαν», εξηγεί ο γενετιστής Pierre Zalloua.

Ο Ringbauer, από την άλλη, αναρωτιέται: Γιατί τόσοι διαφορετικοί λαοί υιοθέτησαν τη φοινικική κουλτούρα; Ήταν άραγε κάτι σαν «πολιτιστικό franchise»;

Με πληροφορίες από Nature.com

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM
Ο Ανταρόλυκος επιστρέφει: Πώς επιστήμονες «ανέστησαν» ένα προϊστορικό ζώο που εξαφανίστηκε πριν 13.000 χρόνια

Τech & Science / Ο Ανταρόλυκος επιστρέφει: Πώς επιστήμονες «ανέστησαν» ένα προϊστορικό ζώο που εξαφανίστηκε πριν 13.000 χρόνια

Οι ειδικοί έφεραν τους Ανταρόλυκους στη ζωή χρησιμοποιώντας ανάλογη μέθοδο με εκείνη βάσει της οποίας δημιουργήθηκε το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό, το πρόβατο Dolly
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ