Δολοφονία Ρόμπερτ Κένεντι: «Η χειρότερή μου στιγμή» - Διένεξη μεταξύ των παιδιών του για τις 10.000 σελίδες που δημοσιεύτηκαν

Δολοφονία Ρόμπερτ Κένεντι: «Η χειρότερή μου στιγμή» - Διένεξη μεταξύ των παιδιών του για τις 10.000 σελίδες που δημοσιεύτηκαν Facebook Twitter
Ρόμπερτ Κένεντι/ Getty Images
0

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης να δώσει στη δημοσιότητα περίπου 10.000 σελίδες αρχείων που σχετίζονται με τη δολοφονία του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι το 1968.

Αποχαρακτηρισμένα αρχεία για τη δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι, του αδελφού του προέδρου Τζον Κένεντι, ο οποίος επίσης δολοφονήθηκε μερικά χρόνια νωρίτερα, το 1963, δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή με πρωτοβουλία του προέδρου Τραμπ, ο οποίος υπέγραψε εκτελεστικό προεδρικό διάταγμα για αυτό όταν επέστρεψε στον Λευκό Οίκο, στις 20 Ιανουαρίου.

Η διευθύντρια της υπηρεσίας συντονισμού των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών (DNI) Τάλσι Γκάμπαρντ, που επιφορτίστηκε να δημοσιοποιήσει τα αρχεία, δικαιολόγησε την πρωτοβουλία επικαλούμενη την ανάγκη να «χυθεί επιτέλους φως» στην υπόθεση της δολοφονίας του γερουσιαστή, άλλοτε υπουργού Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του αδελφού του, καθώς βρισκόταν σε καλή θέση για να εξασφαλίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών, να γίνει υποψήφιος της παράταξης για την προεδρία.

Τα πιο πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα αρχεία σχετικά με τη δολοφονία του πρώην προέδρου Κένεντι δημοσιοποιήθηκαν τον Μάρτιο. Στις 10.000 σελίδες αρχείων που δημοσιοποιήθηκαν προχθές, θα προστεθούν άλλες 50.000 που εντοπίστηκαν σε «αποθήκες του FBI και της CIA». Σημειώνεται πως τα αρχεία για τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ αναμένεται να δοθούν επίσης, στη δημοσιότητα.

Δολοφονία Ρόμπερτ Κένεντι: Διένεξη μεταξύ των παιδιών του για τις 10.000 σελίδες που δημοσιεύτηκαν

Ωστόσο, η δημοσιοποίηση φωτογραφικού υλικού από τη νεκροψία-νεκροτομή του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, δεκαετίες μετά τη δολοφονία του στις 5 Ιουνίου 1968 στο Λος Άντζελες, πυροδότησε διένεξη ανάμεσα σε δυο από τα παιδιά του, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Υγείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Μία από τις κόρες του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, η Κέρι, αναφέρθηκε χθες στον «αδιανόητο πόνο» που ένιωσε μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών της νεκροψίας-νεκροτομής που περιέχονταν στα αρχεία. Η μνήμη του πατέρα της «θα είναι ακόμη πιο δύσκολη» με «νέο και αδιανόητο τρόπο», εξήγησε μέσω X.

«Δεν θα τον βλέπουμε πλέον όπως ήταν στη μνήμη μας. Θα είμαστε αντιμέτωποι με αυτές τις μακάβριες, ωμές φωτογραφίες του πετσοκομμένου σώματός του από την έκθεση της νεκροψίας-νεκροτομής», τόνισε, επισημαίνοντας πως «ήταν δύσκολο να είσαι ένα 8χρονο κορίτσι που έχασε τον πατέρα του από έναν άνδρα με όπλο. Ήταν δύσκολο να απορροφηθεί αυτή η βία. Ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς ήταν οι τελευταίες του στιγμές. Ήταν δύσκολο να γνωρίζω ότι όποτε έβλεπα μια ταινία ή μια εκπομπή για τη δεκαετία του 1960, αναπόφευκτα θα ξαναζούσα τη χειρότερη στιγμή της ζωής μου».

Αντίθετα, ο αδελφός της, Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Τραμπ, ενέκρινε τη δημοσιοποίηση του επίμαχου υλικού. «Το δημόσιο συμφέρον της πλήρους δημοσίευσης υπερέχει αυτού της οικογένειάς μας», δήλωνε προχθές Παρασκευή στην εφημερίδα Washington Post.

Παραδέχτηκε πάντως πως βρέθηκε μπροστά σε «φοβερή επιλογή» όταν ο Ντόναλντ Τραμπ τον ρώτησε αν θα έπρεπε να δημοσιοποιηθούν και οι φωτογραφίες της νεκροψίας-νεκροτομής.

Επανέλαβε στην εφημερίδα πως δεν πιστεύει την επίσημη εκδοχή των γεγονότων για τη δολοφονία του πατέρα του, σύμφωνα με την οποία τη σφαίρα που σκότωσε τον Μπόμπι Κένεντι έριξε με 22άρι πιστόλι ο Σιρχάν Σιρχάν, ιορδανοπαλαιστίνιος μετανάστης, που συνεχίζει στα 81 του χρόνια να εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για το έγκλημα.

Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ παραδέχτηκε πως δεν ανέμενε τα αρχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα να περιέχουν κάτι που θα αποδείκνυε τη θεωρία του πως η CIA ήταν ανακατεμένη στη δολοφονία του πατέρα του.

 
 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νταβίντ Γκρόσμαν: Ο ισραηλινός συγγραφέας κατηγορεί με «ραγισμένη καρδιά» την χώρα του για γενοκτονία στην Γάζα

Διεθνή / Νταβίντ Γκρόσμαν: Ο ισραηλινός συγγραφέας κατηγορεί με «ραγισμένη καρδιά» την χώρα του για γενοκτονία στην Γάζα

«Αρνήθηκα επί χρόνια να χρησιμοποιήσω τον όρο "γενοκτονία". Αλλά τώρα δεν μπορώ να μην τον χρησιμοποιήσω, έπειτα από όσα διάβασα στις εφημερίδες, έπειτα από τις εικόνες που είδα και αφού μίλησα με ανθρώπους που ήταν εκεί» δήλωσε σε συνέντευξή του
LIFO NEWSROOM
Αβάσιμες χαρακτήρισε το Ιράν τις κατηγορίες ότι απεργάζεται σχέδια για τη δολοφονία και την απαγωγή ατόμων στο εξωτερικό

Διεθνή / Αβάσιμες χαρακτήρισε το Ιράν τις κατηγορίες ότι απεργάζεται σχέδια για τη δολοφονία και την απαγωγή ατόμων στο εξωτερικό

«Πρόκειται για προσπάθεια να εκτραπεί η προσοχή του κοινού από τη γενοκτονία στην κατεχόμενη Παλαιστίνη», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Η μαθηματική εξίσωση της πείνας στη Γάζα: Πώς το Ισραήλ προκάλεσε λιμό στη Γάζα

Διεθνή / Η μαθηματική εξίσωση της πείνας στη Γάζα: Πώς το Ισραήλ προκάλεσε λιμό

Εδώ και δεκαετίες υπολογίζει συστηματικά τις ανάγκες σε τρόφιμα στη Γάζα, ρυθμίζοντας τις παραδόσεις έτσι ώστε να ασκεί πίεση - «Η ιδέα είναι να βάλουμε τους Παλαιστίνιους σε δίαιτα, αλλά να μην πεθάνουν από την πείνα», είχε δηλώσει το 2006 ανώτατος σύμβουλος του (τότε) πρωθυπουργού Έχουντ Ολμέρτ
LIFO NEWSROOM
Υπό εξαφάνιση είδος σολομού εμφνίστηκε μετά από 100 χρόνια στην Καλιφόρνια

Διεθνή / Υπό εξαφάνιση είδος σολομού εμφανίστηκε μετά από 100 χρόνια στην Καλιφόρνια

Ο σολομός Chinook που μεταναστεύει το χειμώνα θεωρείται απειλούμενο είδος από την NOAA και έχει χαρακτηριστεί από τον οργανισμό ως «ένα από τα εννέα είδη που θεωρούνται πιο απειλούμενα με εξαφάνιση στο εγγύς μέλλον»
LIFO NEWSROOM