Σπάνιες συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν για τα πυρηνικά: Θα συνεχιστούν την προσεχή εβδομάδα

Σπάνιες συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν για τα πυρηνικά: Θα συνεχιστούν την προσεχή εβδομάδα Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Unsplash
0

Σπάνιες συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν ολοκληρώθηκαν σήμερα στο Ομάν.

Το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες διεξήγαγαν σήμερα επί δυόμισι ώρες σπάνιες συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στο Ομάν, θα συνεχίσουν «την προσεχή εβδομάδα» τις συνομιλίες τους, σύμφωνα με την ιρανική διπλωματία.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί και ο Στιβ Γουίτκοφ, ο απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, «συνομίλησαν σε εποικοδομητικό κλίμα με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, διευκρινίζοντας ότι ένας διαμεσολαβητής από το Ομάν ηγήθηκε των διαβουλεύσεων.

Ο Αμπάς Αραγτσί και ο Αμερικανός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ «συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες την προσεχή εβδομάδα», αναφέρει ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς να διευκρινίζει τον τόπο. Οι Αραγτσί και Γουίτκοφ είχαν «ολιγόλεπτη» απευθείας συνομιλία, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν Μπαντρ αλ Μπουσάιντι, ο οποίος είχε ρόλο μεσολαβητή κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, δήλωσε ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε «εγκάρδιο κλίμα». Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Ομάν πρόσθεσε ότι «είναι περήφανος» που είχε ρόλο μεσολαβητή στις συνομιλίες μεταξύ του Ιρανού ομόλογου του Αμπάς Αραγτσί και του Στιβ Γουίτκοφ «προκειμένου να ξεκινήσει μια διαδικασία διαλόγου και διαπραγμάτευσης, με κοινό στόχο την επίτευξη δίκαιης και δεσμευτικής συμφωνίας», μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις τα τελευταία 45 χρόνια.

Πυρηνικά: ΗΠΑ και Ιράν «δεν θέλουν διαπραγματεύσεις που διαιωνίζονται»  

Το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είχαν σήμερα σπάνιες συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στο Ομάν, «δεν θέλουν διαπραγματεύσεις που διαιωνίζονται», δήλωσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί, μετά τις διαβουλεύσεις με τον Αμερικανό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ.

«Ούτε εμείς ούτε η άλλη πλευρά θέλουμε άκαρπες διαπραγματεύσεις, συζητήσεις για την απλή ευχαρίστηση της συζήτησης, χάσιμο χρόνου και διαπραγματεύσεις που διαιωνίζονται», δήλωσε ο Αραγτσί, διευκρινίζοντας ότι μια νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί «το επόμενο Σάββατο».

Ο δεύτερος γύρος συνομιλιών «πιθανότατα θα λάβει χώρα» στις 19 Απριλίου, τόνισε, και στόχος είναι να συζητηθεί το ευρύ πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας. Πρόσθεσε ότι ο τόπος των συνομιλιών μπορεί να μην είναι στο Ομάν, αλλά αυτές θα συνεχίσουν να διεξάγονται με τη διαμεσολάβηση του Ομάν.

Η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον βρίσκονται «πολύ κοντά» σε συμφωνία για το περιεχόμενο των μελλοντικών διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τον Αμπάς Αραγτσί.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης (σήμερα), νομίζω ότι πλησιάσαμε πολύ κοντά σε μια βάση διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο Αραγτσί στην κρατική τηλεόραση. «Αν μπορέσουμε να την ολοκληρώσουμε στην επόμενη συνάντηση, θα έχουμε διανύσει ένα μεγάλο μέρος του δρόμου», πρόσθεσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν μια συμφωνία «το συντομότερο δυνατόν» με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν.

«Η αμερικανική πλευρά δήλωσε επίσης ότι η επιθυμητή συμφωνία είναι αυτή που θα μπορούσε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Αραγτσί, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν θα είναι εύκολο και θα απαιτεί τη βούληση και των δύο πλευρών».

Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε «παραγωγικό, ήρεμο και θετικό κλίμα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν.

«Έχουμε την πρόθεση να καταλήξουμε σε μια δίκαιη και έντιμη συμφωνία, με βάση την ισότητα», τόνισε ο Αραγτσί μετά την άφιξή του στο Ομάν, ιστορικό διαμεσολαβητή μεταξύ του Ιράν και των δυτικών χωρών.

Πυρηνικά: Ο Λευκός Οίκος χαιρετίζει «ένα βήμα προς τα εμπρός»

Ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ, ο Στίβεν Γουίτκοφ, συναντήθηκε με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί και είχαν «πολύ θετικές και εποικοδομητικές» συνομιλίες, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Ο ειδικός απεσταλμένος Γουίτκοφ υπογράμμισε στον Δρ. Αραγτσί ότι έχει οδηγίες από τον πρόεδρο Τραμπ να επιλύσει τις διαφορές των δύο χωρών μας μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας, εάν αυτό είναι δυνατό», αναφέρει ο Λευκός Οίκος.

«Τα θέματα αυτά είναι πολύ περίπλοκα, και η απευθείας επικοινωνία σήμερα του Ειδικού Απεσταλμένου Γουίτκοφ είναι ένα βήμα προς τα εμπρός για την επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας», προστίθεται στην ανακοίνωση, η οποία διευκρινίζει ότι «οι πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου το επόμενο Σάββατο».

Οι συνομιλίες αυτές πραγματοποιούνται παρά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ περί ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν σε περίπτωση που η Ισλαμική Δημοκρατία δεν συνάψει συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

 
 
 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΟΗΕ ΗΠΑ ΝΕΚΡΟΙ

Διεθνή / ΟΗΕ: Οι δαπάνες των ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Ιράν θα μπορούσαν να έχουν σώσει 87 εκατ. ζωές

«Κατακλυσμική» χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός της υπηρεσίας του έχει μειωθεί κατά περίπου 50%
ΙΡΑΝ ΟΗΕ ΗΠΑ ΝΕΚΡΟΙ
ΡΩΣΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

Διεθνή / Ρωσία και Βόρεια Κορέα συνδέονται πλέον μέσω οδικής γέφυρας

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ενισχυθεί εν μέσω της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τη Μόσχα και την Πιονγιάνγκ να εμβαθύνουν τους οικονομικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς και στρατιωτικούς δεσμούς τους
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Ποιος είναι ο 88χρονος που αγκάλιασε - «Εκπλήρωσε την επιθυμία της αποθανούσας συζύγου του», γράφουν διεθνή ΜΜΕ

Το βίντεο που καταγράφει την πριγκίπισσα να αγκαλιάζει τον ηλικιωμένο κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση της βασίλισσας Ελισάβετ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΖΕΙ ΝΤΙ ΒΑΝΣ

Διεθνή / «Στον πάγο» η αποστολή Βανς στο Ισλαμαμπάντ – Χωρίς απάντηση από την Τεχεράνη οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ–Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεκκίνησης της αποστολής ακόμη και άμεσα, εφόσον η Τεχεράνη δώσει σήμα ότι είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί
THE LIFO TEAM
ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς κατάφερε το Πακιστάν να γίνει ένας απρόσμενος ειρηνοποιός μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν;

Μια πυρηνική δύναμη που δεν αναγνωρίζει επίσημα το Ισραήλ έχει εξασφαλίσει έναν ρόλο πρώτης γραμμής στον πόλεμο του Ιράν, παρά το γεγονός ότι δεν είχε πάντα καλές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Το Δικαστήριο της ΕΕ την καλεί να καταργήσει τον νόμο κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που προώθησε ο Όρμπαν

Σύμφωνα με την απόφαση ο νόμος για την προστασία των παιδιών του 2021 εισάγει παράνομη διάκριση εις βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, και είναι η πρώτη φορά που κράτος-μέλος παραβιάζει τον Χάρτη θεμελιωδών αξιών της ΕΕ
THE LIFO TEAM