Υπάρχει διέξοδος από τη στεγαστική κρίση;

Υπάρχει διέξοδος από τη στεγαστική κρίση; Facebook Twitter
Νομίζω το σημαντικό είναι να μπορέσουμε να εντάξουμε αρμονικά τις νέες εξελίξεις σε μια ολιστική προσέγγιση. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0

— Ποιους ωφελεί τελικά και ποιους βλάπτει η οικιστική ανάπλαση που συντελείται τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα; Είναι ευλογία ή κατάρα;
Το ερώτημα δεν επιδέχεται μονοσήμαντες απαντήσεις. Από τη μία πλευρά, υπάρχουν προφανή οφέλη. Το πρώτο είναι η αναζωογόνηση περιοχών που είχαν υποβαθμιστεί ή και ερημώσει. Το δεύτερο είναι η προστασία των διατηρητέων κτιρίων, καθώς υπάρχουν ισχυρά κίνητρα για τη συντήρησή τους, τέτοια που ουδέποτε το κράτος προσέφερε. Το τρίτο είναι ότι η οικιστική ανάπλαση επέτρεψε να δημιουργηθούν ευκαιρίες και θέσεις εργασίας. Διότι δεν είναι μόνο ο ιδιοκτήτης, αλλά και η οικοδομή (που συντηρήθηκε έτσι στα χρόνια της κρίσης) και οι νέες υπηρεσίες που παρακολουθούν τις νέες οικιστικές ανάγκες. Από την άλλη πλευρά, αυτά οδήγησαν σε μετεξέλιξη, ενδεχομένως και αλλαγή, της φυσιογνωμίας επιμέρους περιοχών, σε αύξηση του κόστους της στέγης, ενίοτε και σε αυτό που έχει ονομαστεί εκτοπισμός παλαιών κατοίκων.

«Eιδικά το τουριστικό στοιχείο πρέπει να κληθεί να συνεισφέρει στο συν-ανήκειν, αλλά και στη συλλογική διαχείριση της πόλης. Το τελευταίο στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα αναγκαίο, διότι είναι σύνηθες να αναζητούμε πρώτοι τα οφέλη από την πολιτισμική και αρχαιολογική μας κληρονομιά, δίχως όμως να συνεισφέρουμε».

— Υποστηρίζουν πολλοί ότι η οικιστική ανάπλαση βοηθά στην αξιοποίηση παλιών, άδειων και ερειπωμένων κτιρίων της πόλης. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή την άποψη;  Και ποιες βλέπετε να είναι οι επιπτώσεις, ιδίως όταν λαμβάνει τη μορφή της τουριστικής αξιοποίησης;
Η αξιοποίηση είναι, νομίζω, σε ορισμένο βαθμό αναγκαία για να συντηρηθεί αλλά και να αναδειχθεί το πολιτιστικό κεφάλαιο, το οποίο ανήκει στην ανθρωπότητα. Από την άλλη πλευρά, η άναρχη τουριστική ανάπτυξη, όταν ιδίως ξεπερνά τη φέρουσα ικανότητα μιας περιοχής, έχει σοβαρές παρενέργειες. Περαιτέρω, για το παραδοσιακό στοιχείο, κριτική έχει ασκηθεί και σχετικά με την αίσθηση του συν-ανήκειν, τη συλλογική μνήμη και τη λειτουργία της γειτονιάς. Ο αντίλογος σε αυτό είναι ότι η φυσιογνωμία της πόλης πάντοτε εξελίσσεται. Δεν πρόκειται να γυρίσουμε ποτέ πίσω στην Αθήνα του 1950. Και σίγουρα το να γυρίσουμε σε κτίρια-φαντάσματα, είτε διότι δεν θα υπάρχει ενδιαφέρον συντήρησης, είτε διότι μόνο πλούσιοι θα μπορούν να τα αποκτήσουν, δεν είναι λύση. Εξάλλου, μια συγκεκριμένη μορφή γειτονιάς προϋποθέτει και κατάλληλη απασχόληση των κατοίκων που να μπορεί να την συντηρήσει.

Νίκος Παπασπύρου
O Νίκος Παπασπύρου

— Άρα προς τα πού μπορεί να αναζητηθεί λύση;
Νομίζω το σημαντικό είναι να μπορέσουμε να εντάξουμε αρμονικά τις νέες εξελίξεις σε μια ολιστική προσέγγιση. Εδώ έχουμε ανάγκη ο σχεδιασμός να επικαιροποιείται, να είναι υλοποιήσιμος, να μπορεί δηλαδή να συμβαδίζει με τα δεδομένα, και, φυσικά, να μην εργαλειοποιείται. Από εκεί και πέρα, ειδικά το τουριστικό στοιχείο πρέπει να κληθεί να συνεισφέρει στο συν-ανήκειν, αλλά και στη συλλογική διαχείριση της πόλης. Το τελευταίο στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα αναγκαίο, διότι είναι σύνηθες να αναζητούμε πρώτοι τα οφέλη από την πολιτισμική και αρχαιολογική μας κληρονομιά, δίχως όμως να συνεισφέρουμε.

— Ειδικά για το κόστος της στέγης, η οικιστική ανάπλαση είναι πρόβλημα;
Στις μεγάλες πόλεις, το πρόβλημα της στέγης είναι πολυσύνθετο. Από τη μία πλευρά, έχουμε μετακίνηση προσώπων από εύπορες χώρες σε χώρες με χαμηλή αγοραστική δύναμη, είτε ως τουρίστες είτε όχι. Η κάλυψη οικιστικού χώρου όμως δεν γίνεται μόνο από αλλοδαπούς. Αφορά στον κοινωνικό χαρακτήρα της ανάπτυξης, δηλαδή στην αλλαγή της κοινωνικής φυσιογνωμίας μιας περιοχής. Αφορά στην εισροή προσώπων διαφορετικού κοινωνικού, πολιτισμικού και οικογενειακού προφίλ. Σε δεύτερο στάδιο, ακολουθούν πιο εύπορες κοινωνικά ομάδες και, δεδομένης της στενότητας χώρου, το κόστος διαβίωσης γίνεται μη ανεκτό για τους παλαιότερους. Μπορούμε όμως να αποφασίσουμε εμείς τι μορφής κοινωνικές σχέσεις θέλουμε; Και είναι δυνατόν να τις επιβάλουμε; Ίσως πάλι η λύση να βρίσκεται όχι τόσο στον σχεδιασμό του χώρου όσο στον έλεγχο των μισθώσεων, οι οποίες έχουν πλέον καταστεί ανεξέλεγκτες. Αλλά, πάνω από όλα, το πρόβλημα έχει να κάνει με την οικονομία και την αγοραστική δύναμη. Φοβάμαι όλα τα άλλα είναι μάχη οπισθοφυλακής.

— Τελικά, θέλουμε την Αθήνα ως έναν παγκόσμιο τόπο αναψυχής ή ως μια πόλη βιώσιμη για τους κατοίκους της; Εσείς τι απαντάτε;
Η πόλη είναι βιώσιμη μόνο αν είναι εξωστρεφής. Άρα θέλουμε και τα δύο, με τρόπο συμπεριληπτικό και ανθεκτικό στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Στο μάθημα, όταν διδάσκω την εξέλιξη των συνταγματικών θεσμών, συνήθως λέω στους φοιτητές ότι η αρχαία Αθήνα ήταν κάτι σαν τη Νέα Υόρκη του 20ού αιώνα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO. 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί η «γενιά του ενοικίου» δεν βρίσκει σπίτι να μείνει;

Newsroom / Γιατί η «γενιά του ενοικίου» δεν βρίσκει σπίτι να μείνει;

Τρώγλες προς ενοικίαση, παλάτια στο Airbnb. Ποιοι είναι οι λόγοι που το κόστος στέγασης στην Αθήνα έχει ξεφύγει; Γιατί η Αθήνα είναι πλέον μια υπερβολικά ακριβή πόλη για να ζήσεις; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με την Ντίνα Καράτζιου και τον Θοδωρή Αντωνόπουλο τις αιτίες και τις λύσεις της στεγαστικής κρίσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η στεγαστική κρίση «πνίγει» τη νέα γενιά στην Ευρώπη

Διεθνή / Η στεγαστική κρίση «πνίγει» τη νέα γενιά στην Ευρώπη

Η Ελλάδα δεν έχει μείνει αλώβητη από τη στεγαστική κρίση που πλήττει πολλές χώρες της Ευρώπης - Τα ενοίκια στην Αθήνα έχουν αυξηθεί 55,9% την τελευταία 9ετία, σύμφωνα με μεσιτικές εταιρείες και ειδικούς αναλυτές
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ