Ο Πούτιν προτείνει μεταβατική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΟΗΕ στην Ουκρανία

Ο Πούτιν προτείνει μεταβατική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΟΗΕ στην Ουκρανία Facebook Twitter
Βλαντιμίρ Πούτιν © ΕΡΑ
0

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε να τεθεί η Ουκρανία προσωρινά υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ, ώστε να εκλεγεί μια πιο «ικανή» κυβέρνηση, όπως είπε. Πρόκειται για την τελευταία προσπάθεια του Ρώσου προέδρου να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της ουκρανικής κυβέρνησης.

Η Ουκρανία κατηγόρησε τον Πούτιν ότι πρότεινε «τρελές» ιδέες για να καθυστερήσει την περαιτέρω κίνηση προς μια ειρηνευτική συμφωνία - την οποία υποστηρίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ο Λευκός Οίκος επέμεινε ότι η διακυβέρνηση της Ουκρανίας θα αποφασιστεί από το σύνταγμα και τον λαό της.

Οι παρατηρήσεις του Πούτιν έρχονται καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να μεσολαβήσουν για την κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο πλήρους κλίμακας με την Ουκρανία, ο οποίος διανύει πλέον τον τέταρτο χρόνο του. Την Τρίτη (25/3) ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει σε μια περιορισμένη εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα.

Αλλά η Ρωσία υπέβαλε στη συνέχεια έναν κατάλογο όρων, συμπεριλαμβανομένης της άρσης ορισμένων δυτικών κυρώσεων, προκαλώντας ανησυχίες ότι η Μόσχα προσπαθεί να εκτροχιάσει οποιαδήποτε κίνηση προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός. Μιλώντας στο πλήρωμα ενός πυρηνοκίνητου υποβρυχίου στη βόρεια ρωσική πόλη Μουρμάνσκ, ο Πούτιν δήλωσε ότι μια προσωρινή διοίκηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ θα μπορούσε να συζητηθεί «με τις ΗΠΑ, με τις ευρωπαϊκές χώρες και φυσικά με τους εταίρους και τους φίλους μας».

«Αυτό θα γινόταν προκειμένου να διεξαχθούν δημοκρατικές εκλογές, να έρθει στην εξουσία μια ικανή κυβέρνηση που θα εμπιστεύεται ο λαός και στη συνέχεια να αρχίσουν μαζί της συνομιλίες για μια ειρηνευτική συμφωνία και να υπογραφούν νόμιμα έγγραφα», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η Μόσχα λέει ότι οι σημερινές ουκρανικές αρχές είναι παράνομες, καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρέμεινε στην εξουσία πέραν του τέλους της θητείας του και, ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έγκυρο διαπραγματευτικό εταίρο. Αλλά ο Ζελένσκι παρέμεινε επειδή οι εκλογές έχουν ανασταλεί, νομικά λόγω του στρατιωτικού νόμου και πρακτικά, λόγω του χάους του πολέμου.

Θα ήταν σχεδόν αδύνατο να διεξαχθούν έγκυρες εκλογές με περισσότερους από πέντε εκατομμύρια Ουκρανούς πολίτες εκτοπισμένους στο εξωτερικό και πολλές εκατοντάδες χιλιάδες μακριά από την πατρίδα τους να πολεμούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Ζητώντας εκλογές, ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσπαθεί να εγείρει αμφιβολίες ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι είναι νόμιμος συνομιλητής σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη υιοθετήση αυτό το αφήγημα.

Και αν ο Πούτιν κατάφερνε να εξαναγκάσει την Ουκρανία σε εκλογές, μπορεί να ήλπιζε ότι αυτό θα διαιρούσε και θα αποσπούσε την προσοχή της Ουκρανίας, ενώ ο ίδιος θα κέρδιζε στο πεδίο της μάχης. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προσπάθησε αργότερα να διευκρινίσει τα σχόλια, λέγοντας ότι ήταν απάντηση σε ενδείξεις για «απώλεια ελέγχου» από το Κίεβο. Είπε επίσης ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δεν υπακούουν στις εντολές της ηγεσίας και συνεχίζουν να πλήττουν τις ρωσικές ενεργειακές εγκαταστάσεις, παρά το μορατόριουμ των επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές που συμφωνήθηκε σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ.

Η Ουκρανία έχει χαρακτηρίσει τις ρωσικές αναφορές για τέτοιες επιθέσεις ως ψέματα, ενώ με τη σειρά της κατηγορεί τη Μόσχα ότι συνεχίζει να επιτίθεται στις δικές της υποδομές.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η πρότασή του για μια μεταβατική κυβέρνηση ήταν μόνο μία από τις πολλές επιλογές, αλλά επεσήμανε ότι υπήρχαν διεθνή προηγούμενα για τον έλεγχο του ΟΗΕ, όπως το Ανατολικό Τιμόρ και τμήματα της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Ο επικεφαλής του επιτελείου του Ζελένσκι, Αντρίι Γέρμακ, απάντησε στις παρατηρήσεις του Πούτιν, λέγοντας ότι η Ρωσία προσπαθεί να καθυστερήσει τις κινήσεις προς την ειρήνη και έχει επιλέξει να συνεχίσει τον πόλεμο. Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ δήλωσε στο Reuters ότι η διακυβέρνηση στην Ουκρανία καθορίζεται από το σύνταγμα και τον λαό. 

Στην ίδια συνάντηση, ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε ότι η Μόσχα έχει τη «στρατηγική πρωτοβουλία» σε όλο το μήκος της πρώτης γραμμής του πολέμου και «υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι μπορούμε να αποτελειώσουμε» τις ουκρανικές δυνάμεις. Αλλά παρά τις συχνές διακηρύξεις για πρόοδο στις μάχες, η Ρωσία έχει σημειώσει μόνο πολύ αργή και περιορισμένη πρόοδο στην κατάκτηση εδαφών στην ανατολική Ουκρανία.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα έκκληση από τον πάπα Λέοντα στο Ισραήλ να επιτρέψει τη βοήθεια στη Γάζα

Διεθνή / Νέα έκκληση από τον πάπα Λέοντα στο Ισραήλ να επιτρέψει τη βοήθεια στη Γάζα

«Ανανεώνω την ένθερμη έκκλησή μου να επιτραπεί η είσοδος δίκαιης ανθρωπιστικής βοήθειας και να τερματιστούν οι εχθροπραξίες, το καταστροφικό τίμημα των οποίων πληρώνουν τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς»
LIFO NEWSROOM
Γάζα:  Η ΕΕ να επανεξετάσει συμφωνίες με το Ισραήλ, ζητούν 17 κράτη μέλη - Διαφωνούν Ελλάδα και Κύπρος

Διεθνή / Γάζα:  Η ΕΕ να επανεξετάσει συμφωνίες με το Ισραήλ, ζητούν 17 κράτη μέλη - Διαφωνούν Ελλάδα και Κύπρος

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα ξεκινήσει επανεξέταση της συμφωνίας για να διαπιστωθεί εάν το Ισραήλ έχει παραβιάσει τις δεσμεύσεις του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
LIFO NEWSROOM
Reuters: Η Ουκρανία παρουσιάζει στην ΕΕ αυστηρότερο σχέδιο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εν μέσω αμερικανικών «δισταγμών»

Διεθνή / Reuters: Η Ουκρανία παρουσιάζει στην ΕΕ αυστηρότερο σχέδιο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εν μέσω αμερικανικών «δισταγμών»

Το έγγραφο των 40 σελίδων περιλαμβάνει σειρά συστάσεων, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται η έκδοση νομοθεσίας που θα επιταχύνει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από άτομα που έχουν υποστεί κυρώσεις από την ΕΕ, με στόχο την αποστολή αυτών των πόρων στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Νεφρά για μετρητά: Μία ματιά σε ένα παγκόσμιο δίκτυο εμπορίας οργάνων

Διεθνή / Νεφρά για μετρητά στην Κένυα: Μέσα σε ένα από τα πιο σκοτεινά δίκτυα εμπορίας οργάνων στον κόσμο

Πίσω από το δίκτυο, στο οποίο νεαροί άνδρες πωλούν τα νεφρά τους για μερικές χιλιάδες δολάρια, φαίνεται να βρίσκεται ένας Ισραηλινός επιχειρηματίας
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ
Γάζα: Καμία διανομή βοήθειας παρά την είσοδο φορτηγών, λέει ο ΟΗΕ

Διεθνή / Γάζα: Δεν έχει διανεμηθεί καμία βοήθεια παρά την είσοδο φορτηγών, λέει ο ΟΗΕ

Μια ομάδα περίμενε για αρκετές ώρες μέχρι να της επιτραπεί η πρόσβαση στην περιοχή, αλλά «δυστυχώς, δεν κατάφεραν να μεταφέρουν τις προμήθειες στην αποθήκη μας», καταγγέλλει ο ΟΗΕ
LIFO NEWSROOM