Τι μας κάνει ευτυχισμένους τελικά - Και δεν είναι ένας υψηλότερος μισθός

Τι μας κάνει πιο ευτυχισμένους - Και δεν είναι ένας υψηλός μισθός Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Unsplash
0

Η καλοσύνη κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους από ό,τι ένας υψηλότερος μισθός, σύμφωνα με έκθεση.

Η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας, που δημοσιεύεται κάθε χρόνο την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας (20 Μαρτίου), είναι μια παγκόσμια ανάλυση για την ευτυχία και την ευημερία σε συνεργασία με την Gallup, το Ερευνητικό Κέντρο Ευημερίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Η φετινή έκθεση έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στις πράξεις καλοσύνης και στις προσδοκίες των ανθρώπων από τις κοινότητές τους. Τι είναι οι πράξεις καλοσύνης; Η έκθεση τις χωρίζει σε τρεις κατηγορίες: δωρεές χρημάτων, εθελοντισμός και το κάνει κανείς κάτι ωραίο για έναν άλλο.

Με βάση τα δεδομένα, το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έκανε τουλάχιστον ένα καλό πράγμα τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με την έκθεση.

«Αυτός είναι ένας πραγματικά, πολύ υψηλός αριθμός», είπε ο Δρ. Felix Cheung, συν-συγγραφέας της έκθεσης και επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. «Θα πρέπει απλώς να δούμε αυτόν τον αριθμό και να νιώθουμε πολύ καλά. Επτά στους 10 ανθρώπους γύρω μας έχουν κάνει κάτι ωραίο τον περασμένο μήνα».

«Αν και ο κόσμος αισθάνεται ότι είναι ένα αρκετά δύσκολο μέρος αυτή τη στιγμή, είναι ωραίο να γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι επιδίδονται σε ευγενικές και γενναιόδωρες πράξεις», δήλωσε η Δρ Lara Aknin, καθηγήτρια κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser στη Βρετανική Κολομβία και συντάκτρια της Έκθεσης Παγκόσμιας Ευτυχίας.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι το να κάνεις καλά πράγματα βοηθάει τόσο τον αποδέκτη όσο και αυτόν που τα κάνει, με αποτέλεσμα τα άτομα να αισθάνονται πιο ευτυχισμένα. Η καλοσύνη μπορεί να είναι ένα βασικό βήμα για τη βελτίωση της προσωπικής ευτυχίας καθώς και της ευτυχίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες συνεχίζουν να πέφτουν στη λίστα με τις πιο ευτυχισμένες χώρες, όπως δήλωσε η Ilana Ron-Levey, διευθύνουσα σύμβουλος του δημόσιου τομέα της Gallup.

Το να κάνει κανείς μια δωρεά, μια ώρα εθελοντικής εργασίας ή κάποια άλλη μικρή πράξη καλοσύνης μπορεί να φαίνεται ασήμαντο στη λίστα με τα «μεγάλα πράγματα» που κάνουν μια ευτυχισμένη ζωή, αλλά τα δεδομένα φαίνεται να είναι διαφορετικά, σύμφωνα με την Ron-Levey.

«Οι πράξεις γενναιοδωρίας φέρνουν την ευτυχία ακόμη περισσότερο από το να κερδίζεις υψηλότερο μισθό», είπε.

Η Aknin, από την πλευρά της, μελέτησε τον αντίκτυπο της καλοσύνης και διαπίστωσε ότι είναι σημαντικός. Σε πείραμα που συμμετείχαν άτομα σε πανεπιστημιουπόλεις, απάντησαν στην ερώτηση για το τι φέρνει την ευτυχία. Στη συνέχεια, οι ερευνητές τους έδωσαν ένα μικρό χρηματικό ποσό, από $2 έως $5, και τους είπαν να το ξοδέψουν για τον εαυτό τους ή για κάποιον άλλο.

«Στη συνέχεια μετράμε τις άμεσες συναισθηματικές αντιδράσεις των ανθρώπων», είπε η Aknin. «Σε γενικές γραμμές, βρίσκουμε σχεδόν σε όλες τις μελέτες μας ότι τα άτομα που δαπάνησαν τα χρήματα σε γενναιόδωρα πράγματα αναφέρουν ότι αισθάνονται υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας από τα άτομα που ξοδεύουν για τον εαυτό τους».

Το μοτίβο ήταν παρόμοιο σε άλλες χώρες όπως η Νότια Αφρική, η Ουγκάντα ​​και η Ινδία. «Είμαστε ένα σούπερ κοινωνικό είδος», είπε ο Aknin, «και υποστηρίζουμε ότι οι πράξεις γενναιοδωρίας βοηθούν στη δημιουργία και διατήρηση αυτών των συνδέσεων».

Με πληροφορίες από CNN

 
 
 
Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM