Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία» Facebook Twitter
Eίναι πραγματικά συνταρακτικός ο τρόπος που διαχειρίζεται την τρομακτική του υπόθεση το "Adolescence", που είναι ίσως ο δεύτερος μεγαλύτερος τρόμος ενός γονιού, μετά από τον χαμό του παιδιού του. Φωτ.: Netflix
0


«ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ, ειδικά αν είστε γονείς!»: Αυτή η επείγουσα προτροπή μοιάζει να είναι η κατακλείδα κάθε δεύτερης ανάρτησης που εμφανίζεται μπροστά μου στα social media και αφορά την βρετανική δραματική μίνι σειρά “Adolescence” («Εφηβεία») που προβάλλεται εδώ και μερικές μέρες στο Netflix. Δεν είμαι γονιός, οπότε θεώρησα ότι δεν ήταν ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας η παρακολούθηση της σειράς, τουλάχιστον με βάση αυτό το κριτήριο.

Μου ήρθε στο μυαλό και ο περσινός χαμός με το Baby Reindeer της ίδιας πλατφόρμας, και σκέφτηκα ότι κάποιος νοσηρός εγκέφαλος στο Netflix παραγγέλνει κάθε χρόνο και μια νέα μίνι σειρά αστικού τρόμου μεταμφιεσμένη σε κοινωνικό δράμα, με στόχο να ερεθίσει βαθιές φοβίες και να σπείρει τον πανικό, θερίζοντας τηλεθέαση, συνδρομές και απεριόριστη προβολή.

Σε μια πόλη της Αγγλίας, οι γονείς ενός 13χρονου αγοριού θα πρέπει να αντιμετωπίσουν, αν μπορέσουν, το ασύλληπτο γεγονός ότι ο γιος τους φαινομενικά από το πουθενά βρίσκεται ένοχος για την δολοφονία (με εφτά μαχαιριές) μιας συνομήλικης του.

Τους δισταγμούς μου ενίσχυσαν και τα διάφορα teasers της πλατφόρμας που εμφανίζονται στην οθόνη μου, με το ερώτημα «αν ο γιος σας ήταν κατηγορούμενος για φόνο και σας έλεγε ότι είναι αθώος, θα τον πιστεύατε;». Οι καημένοι οι γονείς (των εφήβων). Λες και δεν τους έφταναν όλα τα προβλήματα επικοινωνίας που έχουν με τα παιδιά που χάθηκαν στα κινητά τους, έχουν και το Netflix να τους θέτει τέτοια τρομακτικά ερωτήματα...

Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία» Facebook Twitter
Δεν αναφέρεται στη σειρά, αλλά μοιάζει να την στοιχειώνει η φράση-σλόγκαν που αποδίδεται στη συγγραφέα Μάργκαρετ Άτγουντ: «Οι άνδρες φοβούνται ότι οι γυναίκες θα τους χλευάσουν. Οι γυναίκες φοβούνται ότι οι άνδρες θα τις σκοτώσουν». Φωτ.: Netflix

Κάποιες άλλες αναρτήσεις διεύρυναν την έκκληση προς τους απανταχού γονείς, συμπεριλαμβάνοντας και μια σειρά από άλλες ιδιότητες: «Δείτε το τώρα, αν είστε γονείς, δάσκαλοι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί…». Και πάλι φάνηκα να την γλιτώνω. Το είδα όμως τελικά, παρ’ όλα αυτά.

Και είναι πραγματικά συνταρακτικό στον τρόπο που διαχειρίζεται την τρομακτική του υπόθεση, που είναι ίσως ο δεύτερος μεγαλύτερος τρόμος ενός γονιού, μετά από τον χαμό του παιδιού του: Σε μια πόλη της Αγγλίας, οι γονείς ενός 13χρονου αγοριού θα πρέπει να αντιμετωπίσουν, αν μπορέσουν, το ασύλληπτο γεγονός ότι ο γιος τους φαινομενικά από το πουθενά βρίσκεται ένοχος για την δολοφονία (με εφτά μαχαιριές) μιας συνομήλικης του.

«Μη φοβάστε, τέσσερα επεισόδια είναι μόνο, σφηνάκι κατεβαίνουν», σημειώνουν κάποιοι τρίτοι. Αλήθεια είναι αυτό, αλλά εν προκειμένω δεν θα ήταν κι άσχημα αν υπήρχε περισσότερος χρόνος και χώρος δραματουργικής εξερεύνησης διάφορων καυτών και καίριων ζητημάτων που θίγονται φευγαλέα προτού η κάμερα αναζητήσει αλλού το ενδιαφέρον της (το τρικ με τα μονοπλάνα που διαπερνούν κάθε επεισόδιο είναι αποτελεσματικό, από κάποιο σημείο όμως και μετά γίνεται προβλέψιμο και λειτουργεί ως εφετζίδικος αντιπερισπασμός): οι κώδικες και οι συμβολισμοί των εφήβων, ο τρόπος που αντιλαμβάνονται την σεξουαλικότητα, τα νέα πρότυπα αρρενωπότητας ή θηλυκότητας, οι incels, η λεγόμενη «ανδρόσφαιρα» (manosphere), και ούτω καθεξής.

Δεν αναφέρεται στη σειρά, αλλά μοιάζει να την στοιχειώνει η φράση-σλόγκαν που αποδίδεται στη συγγραφέα Μάργκαρετ Άτγουντ: «Οι άνδρες φοβούνται ότι οι γυναίκες θα τους χλευάσουν. Οι γυναίκες φοβούνται ότι οι άνδρες θα τις σκοτώσουν».

Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία» Facebook Twitter
Φωτ.: Netflix

Η αλήθεια είναι όμως ότι και δεκατέσσερα, αντί για τέσσερα, να ήταν τα επεισόδια της σειράς και πάλι ίσως δεν θα έβγαινε άκρη για τις ακριβείς συνθήκες και τα κίνητρα που οδήγησαν ένα αγοράκι να φτάσει σε μια τόσο αποτρόπαια πράξη. Η αίσθηση για τους γονείς θα ήταν και πάλι ότι το παιχνίδι έχει μάλλον χαθεί. Και στο σπίτι και στο σχολείο.

Και το μόνο «πρακτικό» που κέρδισαν τελικά από τη σειρά είναι οι αποκαλύψεις για τις διαφορετικές, συχνά απειλητικές, σημασίες που έχουν τα emoji και τα διαφορετικά χρώματα στις καρδούλες. Συμπονά κανείς εκ των προτέρων όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της σειράς θα ψάχνουν μάταια και εμμονικά απαντήσεις στα  «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά. 

Εφηβεία | Επίσημο τρέιλερ | Netflix

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

Daily / El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

«Ο κοσμοναύτης του απείρου» έκανε πρεμιέρα πριν από μερικές μέρες, σε μια μεταφορά αντάξια του θρύλου που συνοδεύει τόσο το έργο όσο και τον δημιουργό του, ο οποίος βρήκε τραγικό τέλος στα χέρια της αργεντινής χούντας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The Settlers: Αίσθηση, αν όχι έκπληξη, προκαλεί το ντοκιμαντέρ του BBC για τους εποίκους του Ισραήλ

Daily / The Settlers: Αίσθηση, αν όχι έκπληξη, προκαλεί το ντοκιμαντέρ του BBC για τους εποίκους του Ισραήλ

To εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Louis Theroux για το «κίνημα» των Ισραηλινών εποίκων που έχουν πλέον βάλει ως στόχο την ισοπεδωμένη Γάζα, και προβλήθηκε πριν από λίγες μέρες στο BBC, βρίσκεται και στο YouTube, προς το παρόν τουλάχιστον.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
American Psycho: Τα 25 κλείνει η παρεξηγημένη μεταφορά ενός παρεξηγημένου βιβλίου

Daily / American Psycho: Τα 25 κλείνει η παρεξηγημένη μεταφορά ενός παρεξηγημένου βιβλίου

Η ταινία του 2000 που βασίστηκε στο ομώνυμο, αγρίως αμφιλεγόμενο, μυθιστόρημα του Μπρετ Ίστον Έλις, με τον Κρίστιαν Μπέιλ στον ρόλο ενός σαλεμένου γιάπη, μοιάζει από πολλές απόψεις εξαιρετικά προφητική και ανησυχητικά επίκαιρη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Daily / Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Αν υπήρξε ένα ναδίρ στην μαζική χρήση του Chat GTP για τη δημιουργία εικόνων που μιμούνται την αισθητική του γιαπωνέζικου Studio Ghibli, αυτό ήταν μάλλον η «παιγνιώδης» οικειοποίηση του εργαλείου από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ