Σεισμοί στη Σαντορίνη: Σταδιακή ύφεση ως προς τον αριθμό και το μέγιστο μέγεθος των δονήσεων

Σεισμοί στη Σαντορίνη: Σταδιακή ύφεση ως προς τον αριθμό και το μέγιστο μέγεθος των δονήσεων Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας: hub.uoa.gr
0

Ενημέρωση για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη δημοσίευσε η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ με επικεφαλής τον ο Ευθύμιο Λέκκα.

Μέσω της επίσημης σελίδας του ΕΚΠΑ, περιγράφεται η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της ζώνης Σαντορίνης-Αμοργού από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 20 Φεβρουαρίου 2025, με βάση τα σε δεδομένα του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ.

Τι αναφέρει αναλυτικά η επιστημονική ομάδα
«Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 19 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ (http://dggsl.geol.uoa.gr/) έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 22,600 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων άνω των 19,300 με μεγέθη Μ³1.0. Στις 18 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 600 σεισμοί, με 37 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, τρεις (3) σεισμούς με Μ³4.0, και δύο (2) με Μ³4.5, με τους δύο ισχυρότερους σεισμούς, μεγέθους 4.9, να σημειώνονται στις 06:46:53 και 08:08:09 (τοπική ώρα). Στις 19 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 450 σεισμοί, με 27 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, έναν (1) σεισμό με Μ³4.0, και κανέναν (0) με Μ³4.5, με τον ισχυρότερο σεισμό μεγέθους 4.2 να καταγράφεται στις 11:41:09 (τοπική ώρα) βόρεια της Ανύδρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 20η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 57 σεισμοί, εκ των οποίων κανένας (0) με μέγεθος M³4.0. O ισχυρότερος σεισμός, μεγέθους 3.7, σημειώθηκε στις 00:09:53 της 21ης Φεβρουαρίου (τοπική ώρα). Η σεισμικότητα παρουσιάζει σταδιακή ύφεση, τόσο ως προς τον ημερήσιο αριθμό σεισμών όσο και ως προς το μέγιστο μέγεθος, χωρίς να έχει παρατηρηθεί κάποια νέα μικροσεισμική έξαρση από τις 15 Φεβρουαρίου.

Μια νέα χωρική συστάδα που ενεργοποιήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου στα ανατολικά της Ανύδρου, με τον σεισμό μεγέθους 4.9 στις 06:46:53 (τοπική ώρα), δεν παρουσίασε ιδιαίτερη δραστηριότητα κατά τις δύο επόμενες ημέρες».

Σεισμοί στη Σαντορίνη: Σταδιακή ύφεση ως προς τον αριθμό και το μέγιστο μέγεθος των δονήσεων Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας: hub.uoa.gr
 
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λάρισα: «Βλέπουμε ξανά το χαμόγελο του» - Θετικά νέα για το μωρό που υπέστη εγκαύματα από καυτό λάδι

Ελλάδα / Λάρισα: «Βλέπουμε ξανά το χαμόγελο του» - Θετικά νέα για το μωρό που υπέστη εγκαύματα από καυτό λάδι

Είχε μεταφερθεί με εκτεταμένα εγκαύματα στο 15% του σώματός του και σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο - Υπέστη καρδιακή ανακοπή και οι γιατροί κατάφεραν να το επαναφέρουν
LIFO NEWSROOM
Εξαρθρώθηκε κύκλωμα με τηλεφωνικές απάτες: Γνωστή αθλήτρια ανάμεσα στους συλληφθέντες

Ελλάδα / Εξάρθρωση κυκλώματος με απάτες: Γνωστή αθλήτρια με συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες ανάμεσά τους

Από τον Φεβρουάριο του 2023 εξαπατούσαν πολίτες σε όλη τη χώρα μέσω εξελιγμένων τηλεφωνικών μεθόδων και πρόσβασης σε τραπεζικά δεδομένα - Εκτιμάται ότι οι απάτες είναι πολύ περισσότερες από όσες έχουν δηλωθεί
LIFO NEWSROOM