Οι ζημίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σημείωσαν ρεκόρ 7,9 δισ. ευρώ το 2024

Οι ζημίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σημείωσαν ρεκόρ 7,9 δισ. ευρώ το 2024 Facebook Twitter
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Η ζημία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) διογκώθηκε σε ρεκόρ 7,9 δισ. ευρώ πέρυσι, καθώς οι πληρωμές επιτοκίων για τις δικές της χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις αυξήθηκαν ως αποτέλεσμα της απόφασής της να αυξήσει το κόστος δανεισμού.

Η ζημία για το 2024 αντανακλά τον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων, τα οποία η ΕΚΤ αύξησε σε επίπεδο ρεκόρ ως απάντηση στη μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού στην ιστορία της

Στους ισολογισμούς που δημοσιεύθηκαν σήμερα, Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, η ΕΚΤ ανέφερε ότι οι απώλειες δεν είχαν αντίκτυπο στη σταθερότητα ή τη νομισματική πολιτική. Πρόσθεσε ότι ανέμενε ότι το περασμένο έτος θα σηματοδοτούσε το αποκορύφωμα των ζημιών της και προέβλεπε επιστροφή στα κέρδη τα επόμενα χρόνια.

Από τον Ιούνιο, η ΕΚΤ μείωσε το βασικό επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων από 4% σε 2,75% και οι αγορές αναμένουν περαιτέρω μειώσεις φέτος. Το 2023, η ΕΚΤ ανακοίνωσε την πρώτη ετήσια ζημία της εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, την οποία αντιστάθμισε σε μεγάλο βαθμό με τη χρήση πρόβλεψης κινδύνου. Οι ζημίες θα περιορίσουν τις επόμενες πληρωμές προς τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, καθώς τα μελλοντικά κέρδη θα χρησιμοποιηθούν αρχικά για την εξισορρόπηση των ζημιών του παρελθόντος. Μεταξύ 2005 και 2021, δημιούργησε κέρδη 25,3 δισ. ευρώ και κατέβαλε 17,2 δισ. ευρώ στις εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.

Οι απώλειες θα περιορίσουν τις επόμενες πληρωμές προς τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, καθώς τα μελλοντικά κέρδη θα χρησιμοποιηθούν αρχικά για την εξισορρόπηση των ζημιών του παρελθόντος. Μεταξύ 2005 και 2021, απέφερε κέρδη 25,3 δισ. ευρώ και κατέβαλε 17,2 δισ. ευρώ στις εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.

Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες καταβάλλουν μέρος ή το σύνολο των κερδών τους στις εθνικές κυβερνήσεις, ενισχύοντας τον ετήσιο προϋπολογισμό. Για παράδειγμα, η γερμανική Bundesbank μεταξύ 1980 και 2019 απέστειλε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ στο υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Οι πληρωμές αυτές έληξαν μετά από μια μεταφορά 5,9 δισ. ευρώ το 2019, καθώς οι προβλέψεις κινδύνου και οι ζημίες εξαφάνισαν κάθε κέρδος της Bundesbank.

Οι ισολογισμοί έδειξαν επίσης ότι η εκτίναξη της τιμής του χρυσού αύξησε την αξία των αποθεμάτων χρυσού της ΕΚΤ κατά 10 δισ. ευρώ σε 41 δισ. ευρώ, ενώ τα συναλλαγματικά της αποθέματα αυξήθηκαν κατά 9% σε 60 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια, τα καθαρά ίδια κεφάλαια της κεντρικής τράπεζας αυξήθηκαν κατά 12% στα 50 δισ. ευρώ, παρά τις καθαρές ζημίες ύψους 7,9 δισ. ευρώ.

Οι απώλειες της ΕΚΤ το 2023 και το 2024 προέρχονται από τις μεγάλης κλίμακας αγορές περιουσιακών στοιχείων μέχρι το 2022, όταν μέσω κρατικών και εταιρικών ομολόγων επιχειρούσε να προσομοιώσει μια οικονομία σε ύφεση που φλέρταρε με τον αποπληθωρισμό. Ενώ ο ισολογισμός της έχει συρρικνωθεί κατά 18% από το 2022, καθώς λήγουν τα ομόλογα, εξακολουθεί να έχει 377 δισ. ευρώ τέτοιων τίτλων στον ισολογισμό της. Τα ομόλογα αυτά, που αγοράστηκαν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ιστορικά χαμηλών επιτοκίων, τείνουν να έχουν μεγάλες λήξεις και να παράγουν χαμηλές αποδόσεις.

Η ΕΚΤ εκκαθάριζε τις αγορές ομολόγων της μέσω των εθνικών κεντρικών τραπεζών, οι οποίες επεξεργάζονταν τις ροές πληρωμών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες δισεκατομμύρια υποχρεώσεων της ΕΚΤ προς τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, επί των οποίων οι φορείς καθορισμού των επιτοκίων της Φρανκφούρτης πρέπει να καταβάλλουν τόκους. Αυτή η υποχρέωση τόκων εκτινάχθηκε όταν η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια νομισματικής πολιτικής της.

Με πληροφορίες από Financial Times

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM
Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Οικονομία / Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Στο 33,6% το ποσοστό των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς βασικά είδη ένδυσης, τροφής, παιγνιδιών ή πρόσβασης σε δραστηριότητες – Δραματική η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου των γονέων
LIFO NEWSROOM