Οι Παλαιστίνιοι και τα αραβικά κράτη απορρίπτουν την πρόταση του Τραμπ για την ανάληψη ελέγχου της Γάζας

Οι Παλαιστίνιοι και τα αραβικά κράτη απορρίπτουν την πρόταση του Τραμπ για την ανάληψη ελέγχου της Γάζας Facebook Twitter
Γάζα/ Φωτ.: EPA
0

Σφοδρές αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο έχει προκαλέσει η πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ να αναλάβουν οι Ηνωμένες Πολιτείες τον έλεγχο της Γάζας και να μετακινήσουν τους 2,1 εκατομμύρια Παλαιστίνιους κατοίκους της.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, καταδίκασε απερίφραστα το σχέδιο, δηλώνοντας πως «η Γάζα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του κράτους της Παλαιστίνης» και ότι η αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμού συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα και βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισραήλ εδώ και 15 μήνες, προειδοποίησε πως η πρόταση «θα ρίξει λάδι στη φωτιά» της σύγκρουσης.

Το σχέδιο Τραμπ έχει απορριφθεί ήδη από χώρες της περιοχής, όπως η Ιορδανία και η Αίγυπτος, καθώς και από βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ. Ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε μορφή εξαναγκαστικής μετακίνησης πληθυσμού θα συνιστούσε εθνοκάθαρση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε πως «οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα να ζουν στην πατρίδα τους», ενώ η Σαουδική Αραβία διεμήνυσε ότι δεν θα επιτρέψει την εκδίωξή τους και πως δεν θα εξομαλύνει σχέσεις με το Ισραήλ αν δεν ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος.

Αντίθετα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, χαρακτήρισε την πρόταση «ιστορικά σημαντική», ενώ υπουργοί της ακροδεξιάς κυβέρνησής του τη χαιρέτισαν ως «τη μόνη ρεαλιστική λύση».

Αναδίπλωση από τον Λευκό Οίκο

Μετά τον σάλο, ο Λευκός Οίκος επιχείρησε να μετριάσει τις εντυπώσεις, με την εκπρόσωπο Καρολάιν Λέβιτ να δηλώνει πως η μετακίνηση του πληθυσμού θα είναι «προσωρινή» και ότι οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στρατεύματα στη Γάζα. Ωστόσο, ο ίδιος ο Τραμπ είχε δηλώσει την Τρίτη πως η μετακίνηση θα είναι μόνιμη.

Το σχέδιο έρχεται δύο εβδομάδες μετά την έναρξη μιας εύθραυστης εκεχειρίας, κατά την οποία η Χαμάς απελευθέρωσε ομήρους σε αντάλλαγμα με Παλαιστίνιους κρατουμένους.

Από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου 2023, πάνω από 47.540 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 111.600 έχουν τραυματιστεί στη Γάζα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της περιοχής. Σχεδόν το 70% των κτιρίων έχει καταστραφεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ τα αποθέματα τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων εξαντλούνται.

Ιστορική αναλογία με τη Νάκμπα

Πολλοί Παλαιστίνιοι ανησυχούν ότι το σχέδιο αποτελεί επανάληψη της Νάκμπα («Καταστροφής») του 1948, όταν εκατοντάδες χιλιάδες εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους κατά τη δημιουργία του Ισραήλ.

«Έχουμε αντέξει 15 μήνες βομβαρδισμών και καταστροφών, αλλά παραμένουμε στη Γάζα», δήλωσε κάτοικος στην BBC Arabic. «Καλύτερα να πεθάνουμε εδώ, παρά να μας εκτοπίσουν. Ο Τραμπ μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά δεν θα φύγουμε».

Η διεθνής αντίδραση:

  • Ηνωμένα Έθνη: «Η εξαναγκαστική μετακίνηση πληθυσμών είναι σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
  • Γαλλία: «Απαράδεκτη πρόταση που δυναμιτίζει τη λύση των δύο κρατών».
  • Βρετανία: «Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να επιστρέψουν και να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους».
  • Τουρκία: «Είναι παράλογο να συζητάμε τη μετακίνηση ενός ολόκληρου λαού».
  • Ιορδανία: «Απορρίπτουμε οποιαδήποτε προσπάθεια προσάρτησης εδαφών ή εκδίωξης των Παλαιστινίων».

Με τις αντιδράσεις να κλιμακώνονται, παραμένει αβέβαιο αν ο Τραμπ θα επιμείνει στο σχέδιό του ή θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει την πρότασή του, που ήδη χαρακτηρίζεται ως κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM
BBC ΝΤΑΙΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Νέο βιβλίο κατηγορεί το BBC για συγκάλυψη μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995

Μια ανεξάρτητη έρευνα που ζήτησε το BBC επιβεβαίωσε το 2021 πως πλαστά έγγραφα είχαν παρουσιαστεί στον αδελφό της πριγκίπισσας, Τσαρλς Σπένσερ, προκειμένου να την πείσει να παραχωρήσει αυτήν τη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM