Μακρύ ζεϊμπέκικο για έναν «πρίγκιπα» κι έναν «αλήτη»

Μακρύ ζεϊμπέκικο για έναν «πρίγκιπα» κι έναν «αλήτη» Facebook Twitter
Ο Βασίλης Μπισμπίκης επιδόθηκε σε μια εκκεντρική και ελευθεριακή κινησιολογική ερμηνεία μιας πιο πρόσφατης (‘90s) «ζεμπεκιάς». Φωτ.: NDPPHOTO/ ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΡΕΑΣ
0

ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ διασκεδαστικούς διαδικτυακούς αντιπερισπασμούς του Σαββατοκύριακου ήταν ο άτυπος διαγωνισμός ζεϊμπέκικου σε μεγάλη πίστα που διεξήχθη ανάμεσα στον Παύλο Ντεγκρές (ή ντε Γκρες; Σε κάθε περίπτωση μου έρχεται στο μυαλό εκείνο το παλιό, το «Ντου γιού λάικ μαμαζέλ δη γκρης» του Αντώνη Καλογιάννη) και τον Βασίλη Μπισμπίκη στο ίδιο μαγαζί (Ρέμος-Βανδή), αλλά, δυστυχώς ίσως, όχι συγχρόνως.

Πρώτος ξεδίπλωσε τις δεξιότητές του στον μοναχικό χορό που έχει χαρακτηριστεί ως η «σωματική έκφραση της ήττας» ο πρωτότοκος γιος του τέως, υπό τους ήχους του «Ζεϊμπέκικου της Ευδοκίας», ενός κομματιού που μέσα στις δεκαετίες έχει αποκολληθεί εντελώς από το αρχικό του πλαίσιο (όταν το χόρευε το 1971 ο λοχίας πεζικού Γιώργος Μπάσκος στα πρώτα λεπτά της ταινίας του Αλέξη Δαμιανού) και έχει μεταλλαχθεί σε μουσική για ασανσέρ και σε τουριστικό φολκλόρ. Και βέβαια, στο πιο δημοφιλές «ορχηστρικό» ζεϊμπέκικο ever.

Ποιο από τα δύο αυτά VIP «ζεϊμπέκικα» ήταν καλύτερο (ή χειρότερο); Η επιτροπή σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Από μία άποψη, ευτυχώς που δεν έχει στίχους το μνημειώδες θέμα που έγραψε για την «Ευδοκία» ο Λοΐζoς. Τουλάχιστον έτσι, αντίθετα από άλλα δημοφιλή «ζεϊμπέκικα», δεν ακούγεται το κακόφωνο σιγοντάρισμα των κολλητών που ουρλιάζουν τα λόγια χτυπώντας παλαμάκια την ώρα που ο «μάγκας» της παρέας ρίχνει τις στροφές του στην πίστα, συνήθως σε κατάσταση θολής ευθυμίας που προσπαθεί, συχνά με κωμικοτραγικά αποτελέσματα, να εμφανίσει, με το ανάλογο ύφος και με το κλονισμένο του λίκνισμα (ή τρέκλισμα), ως βαθύ νταλκά.

Δεν ήταν κι από τους χειρότερους ο πρίγκιψ, αν κρίνουμε από τα βιντεάκια που τον δείχνουν να ρίχνει τις βόλτες του στην πίστα του μαγαζιού, αλλά ήταν μια περφόρμανς που έμοιαζε συγχρόνως παράταιρα «τσαρουχική» και απίθανα fake. Η αντίδραση του Αντώνη Ρέμου πάντως, ο οποίος του χτύπαγε παλαμάκια όσο χόρευε, υπήρξε αποθεωτική. «Γειά σου Έλληνα, μπράβο παλικάρι μου, έτσι είναι, η ψυχή είναι μία», του είπε πριν τον ασπαστεί θερμά.  

Το επόμενο βράδυ, στο ίδιο μαγαζί, ήταν η σειρά του Βασίλη Μπισμπίκη, ο οποίος, με την χαρακτηριστική άνεση που έχει στις πίστες που εμφανίζεται η Δέσποινα Βανδή (κυριολεκτικά σα να βρίσκεται στο σπίτι του, και με την ανάλογη casual περιβολή) επιδόθηκε σε μια εκκεντρική και ελευθεριακή κινησιολογική ερμηνεία μιας πιο πρόσφατης (‘90s) «ζεμπεκιάς».

@xarliontou♬ πρωτότυπος ήχος - xarliontou

Ήταν το κομμάτι «Το αδιέξοδο», το οποίο προσέγγισε χορευτικά με έναν υπερκινητικό, αυτοσχεδιαστικό οίστρο που έμοιαζε να έρχεται σε αντίθεση με τους στίχους του τραγουδιού («Θέλω να βγώ απ' τ' αδιέξοδο αυτό / θέλω να βγω μα τους ανθρώπους τους φοβάμαι / κ' είν' αλήθεια την εγκατάλειψη την γνώρισα τη ζω / την μοναξιά μου την ζωγράφισα στα στήθια). «Δεν χορεύουν μόνο πρίγκιπες εδώ, αλλά και αλήτες», αναφώνησε ο Αντώνης Ρέμος, μετά το ζεϊμπέκικο του ηθοποιού, τονίζοντας έτσι τον υπερ-ταξικό χαρακτήρα του μαγαζιού αλλά και του ζεϊμπέκικου του ίδιου ίσως. «Ωραίοι αλήτες» πρόσθεσε, προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης.

Ποιο από τα δύο αυτά VIP «ζεϊμπέκικα» ήταν καλύτερο (ή χειρότερο); Η επιτροπή σηκώνει τα χέρια ψηλά. Το μόνο ασφαλές συμπέρασμα που μπορεί να προκύψει χαζεύοντας στο διαδίκτυο το διασκεδαστικό υλικό –χρειάζονται πού και πού και τέτοιοι αντιπερισπασμοί– από τις δύο αυτές «εμφανίσεις», είναι πόσο κωμικά αυστηρή μοιάζει η αντίληψη ότι το ζεϊμπέκικο απαγορεύεται να χορεύεται από γυναίκες. Θέλω να πω, έχω δει σε διάφορες περιστάσεις άπειρες γυναίκες να το χορεύουν άψογα, μετρημένα και στο σωστό πνεύμα. Κι ας μην είναι νταλκαδιασμένα αρσενικά όπως ο Παύλος «ντε Γκρες» ή ο Βασίλης Μπισμπίκης. 

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Daily / Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Τα δώδεκα επεισόδια της ομώνυμης σειράς βρίσκονται στο Ertflix, η παρακολούθηση της σειράς όμως υπονομεύεται συχνά από την συμβατική και στεγνή προσέγγιση, και η στημένη παρουσία της Χάρις Αλεξίου στο ρόλο της παρουσιάστριας-αφηγήτριας δεν βοηθάει.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Εμείς και οι «μουλάδες»

Daily / Εμείς και οι «μουλάδες»

Για μια χώρα που η Εκκλησία έχει τόση μεγάλη εξουσία (και τόσο αμύθητη περιουσία), που ισχύει σε μια ολόκληρη περιοχή της το άβατο για τις γυναίκες και που αρνείται σθεναρά τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, σαν πολύ έντονη άποψη δεν έχουμε για το Ιράν;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ύβρις πιο βαθιά κι από τον ωκεανό

Daily / Ύβρις πιο βαθιά κι από τον ωκεανό

Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix «Titan: The OceanGate Disaster» για τις συνθήκες που οδήγησαν στο μοιραίο, τελευταίο ταξίδι του υποβρύχιου σκάφους Titan με προορισμό το ναυάγιο του «Τιτανικού», λειτουργεί ως παραβολή για τις συνέπειες της ύβρεως και της απληστίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ήταν «αλλιώς να είσαι ΑΕΚ» επειδή ήταν αλλιώς ο Δημήτρης Χατζηχρήστος 

Daily / Ήταν «αλλιώς να είσαι ΑΕΚ» επειδή ήταν αλλιώς ο Δημήτρης Χατζηχρήστος 

Ως προσωπικότητα, ως χαρακτήρας και ως φυσιογνωμία, ο «μεσσίας της Σκεπαστής» - κάπως έτσι τον θυμάμαι – ήταν κατά κοινή ομολογία μια ξεχωριστή και ρομαντική περίπτωση μέσα στον άγριο κόσμο του «οπαδικού κινήματος».  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Περιμένοντας τον «τυφώνα» Κίμπερλι

Daily / Περιμένοντας τον «τυφώνα» Κίμπερλι

Μέχρι να επικυρωθεί και τυπικά ο διορισμός της και σε αναμονή του ερχομού της τον επόμενο μήνα, κυκλοφόρησε στα ελληνικά το βιβλίο της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ «Κέρδισε κάθε μάχη» του 2015, ένα υβρίδιο απομνημονευμάτων και εγχειριδίου αυτοβοήθειας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η δυστοπία μπορεί να είναι εξαιρετικά ψυχαγωγική

Daily / Murderbot: Η δυστοπία μπορεί να είναι εξαιρετικά ψυχαγωγική

Η σειρά του Apple TV+ με πρωταγωνιστή έναν απολαυστικό Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ λειτουργεί συγχρόνως ως περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, ως κωμωδία καταστάσεων και ως μια σαρκαστική εξερεύνηση του τι ακριβώς σημαίνει ελεύθερη βούληση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Είδα τον Διονύση κάποτε

Daily / Είδα τον Διονύση κάποτε

Το εξαιρετικά εμπνευσμένο φιλμ που είχε γυρίσει πριν από μισό αιώνα ο Λάκης Παπαστάθης για να συστήσει ή να υπενθυμίσει στο τηλεοπτικό κοινό τον Διονύση Σαββόπουλο, βρίσκεται πλέον διαθέσιμο στο Ertflix ως πολύτιμο κειμήλιο μιας μοναδικής και ανεπανάληπτης στιγμής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ