Mastercard και Visa δεν σταμάτησαν τις πληρωμές για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο OnlyFans, λέει πληροφοριοδότης

Mastercard και Visa δεν σταμάτησαν τις πληρωμές για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο OnlyFans, λέει πληροφοριοδότης Facebook Twitter
OnlyFans/ Φωτ.: Getty Images
0

Η Mastercard και η Visa απέτυχαν να σταματήσουν τα δίκτυα πληρωμών τους από το ξέπλυμα εσόδων από υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και εμπορίας σεξ στον δημοφιλή ιστότοπο OnlyFans, ισχυρίζεται πληροφοριοδότης που κατέθεσε στην μονάδα οικονομικών εγκλημάτων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters.

Ο πληροφοριοδότης, ανώτερος εμπειρογνώμονας συμμόρφωσης στον κλάδο των πιστωτικών καρτών και των τραπεζών, δήλωσε ότι οι Mastercard και Visa γνώριζαν ότι τα δίκτυά τους χρησιμοποιούνταν για την πληρωμή παράνομου περιεχομένου στο OnlyFans, τουλάχιστον από το 2021, και τις κατηγόρησε ότι «έκαναν τα στραβά μάτια στις ροές παράνομων εσόδων».

 

Η σχετική καταγγελία κατατέθηκε τον Ιανουάριο του 2023 στο Δίκτυο Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων του υπουργείου Οικονομικών (FinCEN) και στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ανέφερε ο πληροφοριοδότης. Η καταγγελία ανέφερε ότι ο πληροφοριοδότης και άλλοι εμπειρογνώμονες κατά της εμπορίας ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων ομοσπονδιακών πρακτόρων των ΗΠΑ, προειδοποίησαν τη Visa και τη Mastercard για παράνομο περιεχόμενο στο OnlyFans σε μια σειρά κλήσεων το 2021 και το 2022. Οι ομοσπονδιακοί πράκτορες επιβεβαίωσαν την παρουσία υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο OnlyFans, ανέφερε η καταγγελία.

Σύμφωνα με το Reuters, η καταγγελία στηρίχθηκε επίσης σε μεγάλο βαθμό σε μια μελέτη του 2022 από μια ομάδα κατά της εμπορίας ανθρώπων, η οποία ανέφερε ότι είχε βρει έναν «μεγάλο όγκο» λογαριασμών OnlyFans με «κοινούς δείκτες» υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών ή sex trafficking. Ο πληροφοριοδότης δήλωσε ότι βοήθησε με τη μελέτη, η οποία κοινοποιήθηκε και στις δύο εταιρείες καρτών.

Στο OnlyFans, η Visa και η Mastercard διεκπεραιώνουν τις πληρωμές μεταξύ των δημιουργών περιεχομένου και των πελατών τους. Όταν το περιεχόμενο είναι υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, οι εταιρείες καρτών «διαχειρίζονται άμεσα τα έσοδα αυτών των παράνομων συναλλαγών», αναφέρει η καταγγελία.

 

Συνεχίζοντας να επεξεργάζονται πληρωμές στο OnlyFans, η Mastercard και η Visa είχαν «εσκεμμένα αποτύχει» να διατηρήσουν αποτελεσματικά προγράμματα καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος που απαιτούνται από τον νόμο περί τραπεζικού απορρήτου, ανέφερε η καταγγελία, η οποία προέτρεπε το FinCEN και τις δύο άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες να αναλάβουν δράση κατά των εταιρειών καρτών. Το Reuters εξέτασε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που επιβεβαιώνει ότι το FinCEN είχε λάβει την καταγγελία. Απαντώντας σε ερωτήσεις, η υπηρεσία δήλωσε ότι δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει την ύπαρξη καταγγελιών whistleblower. Τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικής Ασφάλειας αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Το Reuters δεν μπόρεσε να προσδιορίσει κατά πόσο Mastercard και Visa έλαβαν μέτρα ως απάντηση στην καταγγελία - και αν ναι, ποια ήταν αυτά. Η καταγγελία υποβλήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος του FinCEN για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που ξεκίνησε το 2021. Σύμφωνα με το εν λόγω πρόγραμμα, οι καταγγελίες είναι εμπιστευτικές και η ταυτότητα των πληροφοριοδοτών προστατεύεται. Ωστόσο, το Reuters εξέτασε την καταγγελία, πήρε συνέντευξη από τον καταγγέλλοντα υπό τον όρο της ανωνυμίας και επιβεβαίωσε την ταυτότητα και τα διαπιστευτήριά του.

Η καταγγελία ανέφερε ότι είχε εκτεταμένη εμπειρία στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Σε συνέντευξή του, ο πληροφοριοδότης δήλωσε ότι οι υπηρεσίες δεν επικοινώνησαν ποτέ μαζί του για να συζητήσουν την καταγγελία του. Mastercard και Visa είχαν «τη δύναμη να κλείσουν το διακόπτη» για να σταματήσουν τη νομισματοποίηση παράνομου υλικού, πρόσθεσε.

 

Η Mastercard και η Visa δήλωσαν ότι δεν είχαν ακούσει για την καταγγελία του πληροφοριοδότη του 2023 μέχρι που επικοινώνησε μαζί τους το Reuters. Αμφισβήτησαν τους ισχυρισμούς της καταγγελίας και επικαλέστηκαν τις προσπάθειές τους να διατηρήσουν τα δίκτυά τους απαλλαγμένα από παράνομες δραστηριότητες.

Τον Ιούλιο, το Reuters ανέξειξε καταγγελίες που είχαν κατατεθεί στις αστυνομικές αρχές των ΗΠΑ σχετικά με εκατοντάδες βίντεο και εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου με ανηλίκους -μερικοί από τους οποίους ήταν ακόμη νήπια- που είχαν δημοσιευθεί στο OnlyFans από το 2019. Τον Δεκέμβριο, ένας ερευνητής δήλωσε στο Reuters ότι ανέφερε στις αρχές 26 λογαριασμούς OnlyFans που φαινόταν να περιέχουν σεξουαλικό περιεχόμενο με ανήλικες έφηβες. 

Ο εκπρόσωπος της Mastercard χαρακτήρισε τα ευρήματα του Reuters σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο OnlyFans "ανησυχητικά", αλλά δήλωσε ότι οι αρχές επιβολής του νόμου ή ορισμένες ομάδες προστασίας των παιδιών θα πρέπει να παράσχουν αποδείξεις παράνομης δραστηριότητας για να ενεργήσει ή να ερευνήσει η εταιρεία. Η Visa δεν σχολίασε αν η εταιρεία ερευνά τα ευρήματα του Reuters.

 

Η OnlyFans με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την καταγγελία του πληροφοριοδότη. Στην ιστοσελίδα της, η εταιρεία αναφέρει ότι εφαρμόζει μια «πολιτική μηδενικής ανοχής» έναντι οποιουδήποτε περιεχομένου που σχετίζεται με την κακοποίηση ή την εμπορία παιδιών και μπλοκάρει ή κατεβάζει υλικό που παραβιάζει τους κανόνες της. Λέει επίσης ότι αναφέρει το παράνομο περιεχόμενο στις αρχές επιβολής του νόμου και σε ομάδες προστασίας των παιδιών.

Σε προηγούμενη δήλωσή της, η OnlyFans δήλωσε στο Reuters ότι εργάζεται για την «επιθετική στόχευση, αναφορά και υποστήριξη των ερευνών και διώξεων» οποιουδήποτε κάνει κατάχρηση της πλατφόρμας. Η OnlyFans είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες και πιο προσοδοφόρες πλατφόρμες δημιουργών περιεχομένου στον κόσμο. Βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις κάρτες πληρωμών για τη διεκπεραίωση συνδρομών και άλλων συναλλαγών μεταξύ των περισσότερων από 300 εκατομμυρίων χρηστών της και των τεσσάρων εκατομμυρίων δημιουργών περιεχομένου της. Τα αλματώδη κέρδη της την έχουν καταστήσει ηγέτιδα στην οικονομία των δημιουργών περιεχομένου.

Τον Σεπτέμβριο, η OnlyFans ανέφερε 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε ακαθάριστες πληρωμές σε δημιουργούς, αυξημένες κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα έσοδά της ανήλθαν σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Νέα Ζηλανδία εγκρίνει τη χρήση παραισθησιογόνων μανιταριών για θεραπευτικούς σκοπούς

Διεθνή / Η Νέα Ζηλανδία εγκρίνει την ιατρική χρήση παραισθησιογόνων μανιταριών

«Η ψιλοκυβίνη παραμένει ένα μη εγκεκριμένο φάρμακο, αλλά επιτρέπεται πλέον να τη συνταγογραφήσει ένας πολύ έμπειρος ψυχίατρος σε ασθενείς με κατάθλιψη» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της Νέας Ζηλανδίας
LIFO NEWSROOM
Διάγγελμα Χαμενεΐ: Το Ισραήλ έκανε ένα τεράστιο λάθος και θα τιμωρηθεί γι' αυτό

Διεθνή / Διάγγελμα Χαμενεΐ: Το Ισραήλ έκανε ένα τεράστιο λάθος και θα τιμωρηθεί γι' αυτό

Ο Χαμενεΐ προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ αναμφίβολα θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά», επικρίνοντας τις «απειλητικές και γελοίες δηλώσεις» του Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
New York Times: Το Ιράν προετοιμάζεται για επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις

Διεθνή / New York Times: Το Ιράν προετοιμάζεται για επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις

Το Ιράν προετοιμάζει πυραύλους για επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις αν οι ΗΠΑ εμπλακούν στον πόλεμο Ισραήλ-Ιράν - Αυξάνονται οι φόβοι για περιφερειακή σύρραξη και αντίποινα από ιρανικές και φιλοϊρανικές δυνάμεις
LIFO NEWSROOM
Τι κάνει ο αρχηγός του στρατού του Πακιστάν στις ΗΠΑ - Το φλερτ με Κίνα και οι εντάσεις με Ινδία

Διεθνή / Τι κάνει ο ισχυρότερος στρατιωτικός του Πακιστάν στις ΗΠΑ - Το «φλερτ» με Κίνα και οι εντάσεις με Ινδία

Ο Αρχηγός Στρατού του Πακιστάν, Ασίμ Μουνίρ, επισκέπτεται την Ουάσινγκτον για να ενισχύσει τις στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, παρά τις αυξανόμενες στρατηγικές δεσμεύσεις με την Κίνα και τις εντάσεις με την Ινδία
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ: Ευκαιρίες, απειλές και ο φόβος για του Κούρδους

Ανάλυση / Η Τουρκία ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ: Ευκαιρίες, απειλές και ο φόβος για τους Κούρδους

Η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ φέρνει γεωπολιτικές ευκαιρίες και σοβαρούς κινδύνους για την Τουρκία - Ο ρόλος του Ερντογάν, η ανησυχία για το PKK, και οι επιπτώσεις στην οικονομία και στα σύνορα
LIFO NEWSROOM
«Οι ΗΠΑ είχαν κάνει δοκιμές για την του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν» λέει πρώην επικεφαλής της CIA

Διεθνή / «Οι ΗΠΑ έχουν κάνει δοκιμές για την εξουδετέρωση των πυρηνικών του Ιράν» λέει πρώην επικεφαλής της CIA

«Ο περαιτέρω εμπλουτισμός ουρανίου σε επίπεδα κατάλληλα για όπλα είναι πλέον εφικτός σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς το Ιράν έχει αναπτύξει την τεχνογνωσία να το πραγματοποιήσει» δήλωσε ο Ντέιβιντ Πετρέους
LIFO NEWSROOM
«Σαν ταινία τρόμου»: Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν πώς ισραηλινά πυρά χτύπησαν πλήθος που περίμενε ανθρωπιστική βοήθεια

Διεθνή / «Σαν ταινία τρόμου»: Αυτόπτες μάρτυρες για την ισραηλινή επίθεση κατά πλήθους που περίμενε ανθρωπιστική βοήθεια

Το αιματοκύλισμα στη Χαν Γιούνις είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 59 Παλαιστίνιοι να χάσουν τη ζωή τους, ενώ περίμεναν να ξεφορτωθούν σακιά με αλεύρι - Ακόμη 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά και αεροπορικές επιδρομές σε άλλα σημεία της Γάζας μόνο την Τρίτη, 17 Ιουνίου
LIFO NEWSROOM