Αγριόγατος στη Λίμνη Κερκίνη: Το μοναδικό άγριο αιλουροειδές στην Ελλάδα

Αγριόγατος στη Λίμνη Κερκίνης: Το μοναδικό άγριο αιλουροειδές στην Ελλάδα Facebook Twitter
Αγριόγατος στη Λίμνη Κερκίνη/ Facebook
0

Ένας αγριόγατος, το μοναδικό άγριο αιλουροειδές στην Ελλάδα, εντοπίστηκε στη Λίμνη Κερκίνη.

«Ίσως από τις πιο όμορφες στιγμές των Μεσοχειμωνιάτικων Καταμετρήσεων Υδρόβιων Πουλιών στην Κερκίνη να ήταν η συνάντηση... με ένα πανέμορφο θηλαστικό! Αγριόγατος (Felis silvestris) το μοναδικό άγριο αιλουροειδές με επιβεβαιωμένη παρουσία στον Ελλαδικό χώρο!» έγραψε το Εθνικό Πάρκο της Λίμνης Κερκίνης.

Ο αγριόγατος (Felis silvestris) είναι ένα είδος μικρόσωμων σαρκοφάγων θηλαστικών του γένους Αίλουρος (Felis) της οικογένειας των Αιλουρίδων, που μοιάζει πολύ με την κατοικίδια γάτα.

Όπως όλα τα αιλουροειδή, οι αγριόγατες έχουν ευέλικτο σώμα, που καλύπτεται από πυκνό τρίχωμα και μπορούν να κάνουν άλματα. Η ουρά τους είναι σχετικά μακριά. Οι αγριόγατες ζουν σε δάση και είναι νυκτόβια ζώα με οξύτατες αισθήσεις οράσεως και ακοής. Μπορούν να αναρριχώνται με μεγάλη ευκολία στα δέντρα.

Εκτός από την περίοδο της αναπαραγωγής, ζουν μοναχικά. Τη φροντίδα για την ανατροφή των μικρών αναλαμβάνει αποκλειστικά η μητέρα τους.

Οι αγριόγατες τρέφονται κυρίως με μικρά πτηνά, τρωκτικά και άλλα μικρά θηλαστικά, βατράχους και ερπετά. Πιάνουν τη λεία τους συνήθως με αιφνιδιαστική επίθεση, περιμένοντας ώσπου να πλησιάσει σε μικρή απόσταση. Γενικά τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά.

 
 
 
Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η τήξη παγετώνων και πάγων, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να προκαλέσει αύξηση εκρηκτικών ηφαιστειακών εκρήξεων παγκοσμίως, με ιδιαίτερο κίνδυνο για την Ανταρκτική
LIFO NEWSROOM
Είναι αυτό το τέλος για τα αγάλματα moai του Νησιού του Πάσχα;

Περιβάλλον / Είναι αυτό το τέλος για τα αγάλματα moai του Νησιού του Πάσχα;

Η αυξανόμενη διάβρωση, οι πυρκαγιές και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλούν τα εμβληματικά μονολιθικά αγάλματα της Ράπα Νούι. Οι κάτοικοι καλούνται να αποφασίσουν: διάσωση ή φυσική φθορά;
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβάλλον / Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονικές ομάδες εκφράζουν οργή, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση υπονομεύεται από τις πιστώσεις, που θεωρούνται ευρέως αναποτελεσματικές
LIFO NEWSROOM