Τα ξενοδοχεία στα νησιά θα γεμίζουν τις πισίνες τους με θαλασσινό νερό - Τι αλλάζει

Πισίνες με θαλασσινό νερό στα παράκτια ξενοδοχεία στη μάχη κατά της λειψυδρίας - Τι ισχύει Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Pexels
0

Οι πισίνες των ξενοδοχείων στην Ελλάδα θα μπορούσαν να γεμίσουν με θαλασσινό νερό αυτό το καλοκαίρι, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της λειψυδρίας.

Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού «Θέσπιση προδιαγραφών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, περιβαλλοντική κατάταξη καταλυμάτων, απλούστευση διαδικασίας ίδρυσης τουριστικών επιχειρήσεων και ειδικότερες διατάξεις ελέγχου και ενίσχυσης πλαισίου τουριστικών υποδομών».

Στις βασικές ρυθμίσεις του νόμου πλέον, περιλαμβάνονται διατάξεις για τη διασφάλιση της ποιότητας της φιλοξενίας σε ό,τι αφορά στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης:

  • Θεσπίζονται ελάχιστες λειτουργικές προδιαγραφές καθώς και αντίστοιχες προδιαγραφές ασφαλείας των διαμενόντων στα ακίνητα που μισθώνονται βραχυχρόνια.
  • Προβλέπεται ότι τα ακίνητα πρέπει να είναι χώροι κύριας χρήσης με βάση τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, να διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό & κλιματισμό καθώς και ασφάλιση έναντι αστικής ευθύνης. Ταυτόχρονα, θεσπίζεται και το πλαίσιο ελέγχου τήρησης των προδιαγραφών αυτών από τις υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού και δυνητικά και από μικτά κλιμάκια ελέγχου με υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. Για την προσαρμογή της αγοράς στις νέες αυτές προδιαγραφές που θεσπίζονται, η έναρξη ισχύος των προβλεπόμενων για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων θα ξεκινήσει από 1 Οκτωβρίου 2025.
  • Θεσπίζεται επίσης, ένα καινοτόμο σύστημα κατάταξης των ξενοδοχείων, και προαιρετικά των μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, με βάση την περιβαλλοντική τους απόδοση. Ένα σύστημα το οποίο επεξεργάστηκαν οι θεσμικοί σύμβουλοι της πολιτείας, Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο και Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
  • Σε άλλη διάταξη προβλέπεται η απλούστευση και βελτίωση των διαδικασιών που αφορούν στην αδειοδότηση και άλλων τύπων τουριστικών επιχειρήσεων. Εντάσσεται η διαδικασίας ίδρυσης και λειτουργίας γραφείων ενοικιάσεως αυτοκινήτων, επιχειρήσεων εκμίσθωσης μοτοσικλετών, τρίτροχων και τετράτροχων οχημάτων άνω των πενήντα (50) κυβικών εκατοστών καθώς και ναυλομεσιτικών γραφείων, σε καθεστώς γνωστοποίησης, διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία αδειοδότησης και λειτουργίας τους.
  • Ρυθμίζονται επίσης, ζητήματα χωροθέτησης για έργα της θαλάσσιας και της χερσαίας ζώνης των τουριστικών λιμένων, για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας και πολυλειτουργικότητας των λιμενικών υποδομών.
  • Θεσπίζεται το πλαίσιο για την εκτέλεση έργων άντλησης και απάντλησης θαλασσινού νερού για κολυμβητικές δεξαμενές, με γνώμονα βεβαίως την εξοικονόμηση υδάτινων πόρων με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.
  • Περαιτέρω, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τα Κέντρα Αναζωογόνησης (σπα). Τροποποιείται ο ορισμός και αίρεται η υποχρεωτικότητα χρήσης σε αυτά ιαματικών φυσικών πόρων. Εναρμονίζεται ο ορισμός με την τάση να διευρυνθούν τα είδη υπηρεσιών που επιτρέπεται να παρέχουν τα κέντρα αναζωογόνησης, τα οποία δεν είναι κατ’ ανάγκη ιαματικής φύσης, αλλά δύνανται να περιλαμβάνουν υπηρεσίες ευεξίας.
  • Επίσης, με γνώμονα την περαιτέρω ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού, με σχετική διάταξη μετεξελίσσονται τα χιονοδρομικά κέντρα σε ειδικές τουριστικές υποδομές δωδεκάμηνης λειτουργίας. Εφεξής, λοιπόν, παρέχεται η δυνατότητα για μια σειρά άλλων ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, πέραν της χιονοδρομίας, μέσα σε αυτά και σε όλη τη διάρκεια του έτους.

«Αυτή (η νομοθεσία) ρυθμίζει το πλαίσιο για την πραγματοποίηση της εξαγωγής θαλασσινού νερού και την άντλησή του για πισίνες», δήλωσε η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη, αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού και τόνισε: «Στόχος φυσικά, είναι η εξοικονόμηση υδάτινων πόρων».

Αντιδράσεις για τη ρύθμιση με το θαλασσινό νερό στις πισίνες

Με το θέμα ασχολήθηκαν τα βρετανικά μέσα, όπως το Sky News, σχολιάζοντας πως «τα ξενοδοχεία στα ελληνικά νησιά θα μπορούσαν σύντομα να γεμίσουν τις πισίνες με θαλασσινό νερό στη μάχη της λειψυδρίας. Ενόψει της τουριστικής περιόδου και της πρόσθετης πίεσης στους υδάτινους πόρους, η Ελλάδα αναζητά άλλους τρόπους για να διατηρήσει γεμάτες τις πισίνες των ξενοδοχείων, αλλά οι επικριτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον».

Και συνεχίζει: «Ανοίγει ο δρόμος για την εγκατάσταση σωλήνων που θα συνδέουν τις πισίνες σε παραθαλάσσια ξενοδοχεία με τη θάλασσα. Στόχος είναι η εξοικονόμηση των αποθεμάτων νερού σε πολλά ελληνικά νησιά και άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν ελλείψεις» συμπληρώνοντας, πως «η Ελλάδα αντιμετώπισε οξεία ξηρασία τα τελευταία δύο χρόνια, με την περίοδο των διακοπών να προσθέτει επιπλέον πίεση στους υδάτινους πόρους, ειδικά σε νησιά που είναι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί. Οι επικριτές της πρότασης έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στις παράκτιες περιοχές».

Το ερώτημα είναι αν το περιβαλλοντικό «αποτύπωμα» της ρύθμισης είναι τελικά μεγαλύτερο από το όφελος, όχι μόνο εξαιτίας της δυνατότητας παρέμβασης στον αιγιαλό από κάθε παράκτιο ξενοδοχείο, αλλά και επειδή δεν τίθεται κανένας περιορισμός για την ποιότητα του νερού που επιστρέφει στη θάλασσα, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η «Καθημερινή». «Παρότι ο στόχος της ρύθμισης είναι περιβαλλοντικός (η εξοικονόμηση νερού), η ρύθμιση δεν έχει καθόλου περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Αγγίζει μόνο το θέμα της αδειοδότησης έργων στον αιγιαλό, χωρίς να ορίζει προϋποθέσεις γι’ αυτές τις παρεμβάσεις (επομένως τις επιτρέπει με όποιον τρόπο κρίνει η… κάθε επιχείρηση). Επίσης δεν θέτει ποιοτικές προδιαγραφές για την απόρριψη του νερού στη θάλασσα, παρότι είναι γνωστό ότι ακόμη και στο αλατισμένο νερό στις πισίνες προστίθενται χημικά για την απολύμανσή του» αναφέρει.

«Εχω επιφυλάξεις. Πιστεύω ότι θα έπρεπε η ρύθμιση να ορίζει υποχρεωτικά την αποχλωρίωση του νερού πριν από την απόρριψή του στη θάλασσα, καθώς το νερό μετά την προσθήκη χημικού έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως απόβλητο», εκτιμά ο Ηλίας Νόκας, διευθυντής Υδάτων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Τα ίδια σημεία επισημαίνουν και οι επαγγελματίες του χώρου των κολυμβητικών δεξαμενών. «Στις πισίνες τα φίλτρα καθαρίζονται αντιστρέφοντας τη ροή του νερού. Αυτό το νερό δεν επιστρέφει στην πισίνα, αλλά καταλήγει σε βόθρο ή στην αποχέτευση», εξηγεί ο Νίκος Βιτάλης, ιδιοκτήτης εταιρείας στη Σύρο.

 
 
 
Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ηλιακή καταιγίδα προκαλεί μπλακ άουτ παγκοσμίως - Προειδοποίηση από ειδικούς

Περιβάλλον / Ηλιακή καταιγίδα προκαλεί μπλακ άουτ παγκοσμίως - Προειδοποίηση από ειδικούς

Η ισχυρότερη ηλιακή καταιγίδα του 2025 (X2.7) χτύπησε τη Γη προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ραδιοεπικοινωνιών στην Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή. Πιθανές νέες εκλάμψεις τις επόμενες ημέρες.
LIFO NEWSROOM
Οι 25 πιο εντυπωσιακοί κήποι του κόσμου, σύμφωνα με τους New York Times

Περιβάλλον / Οι 25 πιο εντυπωσιακοί κήποι του κόσμου, σύμφωνα με τους New York Times

Από απόκοσμα τοπία μέχρι εγκαταλελειμμένα κτήματα και παλιές σιδηροδρομικές γραμμές, η φύση και η τέχνη συνυπάρχουν αρμονικά σε κήπους από κάθε γωνιά του κόσμου που ξεπερνούν τη φαντασία.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ