Η πολιτική σημασία της απουσίας των τεσσάρων πρώην

Η πολιτική σημασία της απουσίας των τεσσάρων πρώην Facebook Twitter
Η απουσία του Γιώργου Παπανδρέου προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις στο ΠΑΣΟΚ, καθώς το ταξίδι στην Κίνα δεν θεωρήθηκε πειστική δικαιολογία. Φωτ.: Eurokinissi
0

Η απόφαση του πρωθυπουργού να εκφωνήσει επικήδειο λόγο χθες στην κηδεία του Κώστα Σημίτη και να τον τιμήσει μιλώντας για την παρακαταθήκη του ενόχλησε κάποιους στη Νέα Δημοκρατία, όπως ήταν αναμενόμενο. Σε αυτούς απάντησε εμμέσως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας πως ήταν ένας εκλεγμένος πρωθυπουργός δύο φορές και ότι η θεσμική θέση του επέβαλε να τον τιμήσει όπως του άξιζε. Είναι γνωστό ωστόσο ότι, αν και πολιτικοί αντίπαλοι, οι δυο τους είχαν μια καλή σχέση και κάποια εκλεκτική συγγένεια. Ο πρωθυπουργός δεν δυσκολεύτηκε να επαινέσει πολλές πτυχές του κυβερνητικού έργου του Κώστα Σημίτη, με τιμητικές αναφορές που δεν έχει κάνει για το έργο άλλων πρώην πρωθυπουργών της Νέας Δημοκρατίας.  

Εντελώς αντίθετη ήταν η αντιμετώπιση του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι απουσίασαν επιδεικτικά από την κηδεία του Κώστα Σημίτη, ικανοποιώντας μεν τους σφοδρούς επικριτές του στο κόμμα τους, αλλά όχι χωρίς να δεχθούν κι αυτοί κριτική από όσους θεώρησαν ότι η στάση τους δεν ήταν θεσμική.  

Ο Αντώνης Σαμαράς στα συλλυπητήριά του ανέφερε μόνο ότι «τα ορόσημα της θητείας του, θετικά και αρνητικά, θα αξιολογηθούν από την ιστορία», ενώ σε εκδήλωση πριν από λίγο καιρό για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης είχε πει ότι οι χειρότερες στιγμές σε αυτά τα πενήντα χρόνια ήταν τα Ίμια και οι Πρέσπες, όπου «προδόθηκαν γενιές και γενιές αγώνων».  

Οι πολιτικές απουσίες στην κηδεία του Κώστα Σημίτη έχουν οπωσδήποτε πολιτική σημασία, πέρα από τον συμβολισμό, η οποία έχει αναφορά και στη σημερινή πολιτική επικαιρότητα.

«Όταν μόλις πρόσφατα έχει πει αυτό για τον Κώστα Σημίτη, καθώς τα Ίμια αφορούσαν τη δική του θητεία, πώς περιμένατε να πάει στην κηδεία του;», ήταν το σχόλιο ενός παλιού συνεργάτη του.  

Σαμαράς Σημίτης Facebook Twitter
Ο Αντώνης Σαμαράς στα συλλυπητήριά του ανέφερε μόνο ότι «τα ορόσημα της θητείας του, θετικά και αρνητικά, θα αξιολογηθούν από την ιστορία». Φωτ.: Eurokinissi

Ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος τον είχε χαρακτηρίσει «αρχιερέα της διαπλοκής», απουσίασε κι αυτός από την κηδεία του, ωστόσο στην ανακοίνωση των συλλυπητηρίων του ανέφερε ότι «στη μακρά διαδρομή του επηρέασε σημαντικά την πορεία και την πολιτική ζωή του τόπου», υποστηρίζοντας ότι «οι κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις τους δεν υπερέβησαν τα όρια της πολιτικής ευπρέπειας». 

Από την κηδεία του Κώστα Σημίτη, όμως, δεν απουσίασαν μόνο πολιτικοί αντίπαλοι, αλλά και ο διάδοχός του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. «Δυστυχώς υποχρεώσεις μου στην Κίνα όπου βρίσκομαι δεν μου επιτρέπουν να επιστρέψω εγκαίρως στην Ελλάδα για να συμμετάσχω στο τελευταίο αντίο», ήταν η εξήγησή του.  

Η απουσία του προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις στο ΠΑΣΟΚ, καθώς το ταξίδι στην Κίνα δεν θεωρήθηκε πειστική δικαιολογία. «Ο Κώστας Σημίτης πέθανε την Κυριακή και κηδεύτηκε την Πέμπτη. Υπήρχε αρκετός χρόνος για να επιστρέψει», ανέφεραν στελέχη του κόμματος που θεώρησαν την απουσία του ως έλλειψη σεβασμού και πολιτική απρέπεια.  

Όταν ο Κώστας Σημίτης είχε αποφασίσει να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, είχε προκαλέσει έκπληξη η επιλογή του να δώσει το «δαχτυλίδι» στον Γιώργο Παπανδρέου και να τον καλέσει στο σπίτι του, όπου υπήρξε συνεννόηση, όπως έχει παραδεχθεί και ο ίδιος στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του. Και αυτό επειδή ούτε μεγάλη πολιτική εκτίμηση του είχε, ώστε να τον υποστηρίξει τόσο απροκάλυπτα, αλλά και γιατί η «συνεννόηση» δεν ήταν μέρος μιας δημοκρατικής διαδικασίας.  

Κώστας Καραμανλής Σημίτης Facebook Twitter
Ο Κώστας Καραμανλής υποστήριξε ότι «οι κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις τους δεν υπερέβησαν τα όρια της πολιτικής ευπρέπειας». Φωτ.: Eurokinissi

Τα προβλήματα στην πολιτική τους σχέση φάνηκαν στην πορεία, οπότε και ο Γιώργος Παπανδρέου τον αγνόησε, αλλά και εκείνος διαφωνούσε με τους χειρισμούς του. Το 2008, μάλιστα, ο Γιώργος Παπανδρέου έθεσε εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ εκείνον που του είχε δώσει το δαχτυλίδι, έπειτα από δημοσιοποίηση επιστολής του Κώστα Σημίτη με την οποία εξέφραζε τη διαφωνία του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί της Συνθήκης της Λισαβόνας.  

«Με την απόφασή σου, που επιβεβαιώνουν οι πράξεις σου, δεν μπορεί να προσμετράσαι και να συγκαταλέγεσαι στη συντεταγμένη δύναμη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ», του είχε πει με ανακοίνωσή του ο Παπανδρέου. Και η απάντηση Σημίτη έλεγε: «Όσον αφορά τις δημοκρατικές διαδικασίες, ξέρω καλά πότε υπάρχουν και πότε είναι πρόσχημα. Η ενότητα δεν σφυρηλατείται με συγκαλύψεις και ενοχοποιήσεις διαφωνούντων. Σχετικά με τα όσα προτείνεις, κάνε ό,τι νομίζεις. Εγώ θα πράττω αυτό που μου επιβάλλει η συνείδησή μου και αυτό που κρίνω ως καλό για τη χώρα». 

Από την κηδεία του Κώστα Σημίτη απουσίασε και ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά αυτή ήταν ίσως η πιο αναμενόμενη απουσία. Ο ίδιος επικαλέστηκε διάγνωση κορωνοϊού για να μην παραστεί, με ορισμένους  να μιλούν για «διπλωματική ασθένεια». Όπως και να έχει, ο κορωνοϊός τον έβγαλε από τη δύσκολη θέση, καθώς, ακόμα και αν πήγαινε, αρκετοί θα τον κατηγορούσαν πάλι για υποκρισία, αφού ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιτεθεί στον Κώστα Σημίτη με ένταση όλα τα χρόνια που κυβερνούσε. Λόγω της άτυπης συμμαχίας που είχε με τον Κώστα Καραμανλή εκείνη την περίοδο, αποσιωπούσε εντελώς τις ευθύνες της κυβέρνησής του για τον οικονομικό εκτροχιασμό που οδήγησε στην κρίση και έριχνε όλες τις ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και κυρίως σε εκείνες του Κώστα Σημίτη.  

Τσίπρας Σημίτης Facebook Twitter
Από την κηδεία του Κώστα Σημίτη απουσίασε και ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά αυτή ήταν ίσως η πιο αναμενόμενη απουσία. Φωτ.: Eurokinissi

Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, μάλιστα, που επιχείρησε να προσεγγίσει τον Γιώργο Παπανδρέου, το ανάθεμα έπεφτε σχεδόν αποκλειστικά στον Κώστα Σημίτη, αλλά εδώ υπήρχε κι ένα σημαντικό παρασκήνιο. Ο Αλέξης Τσίπρας την περίοδο που προωθούσε τη Συμφωνία των Πρεσπών αναζητούσε συμμάχους και πολιτικές συναινέσεις, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης ήταν αντίθετη. Τότε, μέσω τρίτων, είχε ζητήσει από τον Κώστα Σημίτη να τον στηρίξει, αλλά εκείνος δεν το είχε κάνει, καθώς ήταν της άποψης πως το όνομα ήταν μεν μία εκκρεμότητα που έπρεπε να κλείσει, αλλά έβρισκε τη Συμφωνία των Πρεσπών «μη ικανοποιητική».  

Μετά από την άρνηση του Κώστα Σημίτη, τυχαία ή όχι, διατάχθηκαν οικονομικοί έλεγχοι από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες μαζί με απειλές και φήμες που διοχετεύονταν σε ΜΜΕ περί ανοίγματος των λογαριασμών του που θα οδηγούσαν σε τρομακτικές αποκαλύψεις. Ενέπλεκαν μάλιστα και τη σύζυγο και τον αδελφό του, για τους οποίους είχε επίσης ζητηθεί ο έλεγχος.  

Τον Ιούνιο του 2019, λίγο πριν από το τέλος της κυβέρνησης Τσίπρα, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες χωρίς να βρει καμία ένδειξη περί μαύρου χρήματος, οπότε ο φάκελος τέθηκε στο αρχείο. 

Η πολιτική σημασία της απουσίας των τεσσάρων πρώην Facebook Twitter
Πρωτοσέλιδα για τον Κώστα Σημίτη την περίοδο της κυβέρνησης Τσίπρα, όταν είχε διαταχθεί έλεγχος των λογαριασμών του ως υπόπτου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου δεν βρέθηκε καμία ένδειξη.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, στο πλαίσιο του rebranding, με το οποίο επιχειρεί να αποκτήσει ένα πιο σοσιαλδημοκρατικό προφίλ, καταβάλλει προσπάθεια να κερδίσει το «σημιτικό» κοινό. Γι’ αυτό και στην ανακοίνωσή του για τον θάνατο του Κώστα Σημίτη μιλά κολακευτικά, μεταξύ άλλων, για «σημαντική παρακαταθήκη στην εξωτερική μας πολιτική». Οι πιο παρατηρητικοί, πάντως, πρόσεξαν ότι την ανακοίνωση αυτή απέφυγε να την ανεβάσει στα σόσιαλ μίντια που διατηρεί, όπως έκανε για τον Γιάννη Μπουτάρη και άλλες απώλειες.  

Οι πολιτικές απουσίες στην κηδεία του Κώστα Σημίτη έχουν οπωσδήποτε πολιτική σημασία, πέρα από τον συμβολισμό, η οποία έχει αναφορά και στη σημερινή πολιτική επικαιρότητα. Από αυτή την άποψη, η απουσία τους, που τόσο συζητήθηκε, ίσως να ήταν πιο ορθή επιλογή από μία υποκριτική παρουσία.  

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ