Κεφαλούδι και χαμώτιδα: Τα σπάνια πουλιά που έκαναν την εμφάνισή τους σε Έβρο και Ξάνθη

Σπάνια πουλιά έκαναν την εμφάνισή τους στο δέλτα του Έβρου Facebook Twitter
Φωτ. κεφαλούδι / Αρχείο Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας και Ροδόπης
0

Σπάνια πουλιά κάνουν την εμφάνισή τους το τελευταίο διάστημα σε Θράκη, Δέλτα Έβρου και στις λίμνες Βιστωνίδα και Ισμαρίδα.

Το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς του ΟΦΥΠΕΚΑ, στα τέλη του Δεκεμβρίου κατέγραψε 120 χαμωτίδες, σπάνιο είδος πουλιού του γένους Tetrax. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι και ο μεγαλύτερος αριθμός του είδους αυτού που έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα.

Οι χαμωτίδες αποτελούν σπάνια πουλιά που, ενώ παλαιότερα φώλιαζαν στη χώρα μας, πλέον παρατηρούνται μόνο σποραδικά και ακανόνιστα κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή κατά τη μετανάστευση, σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Είχε προηγηθεί η εμφάνιση 25 χαμωτίδων στις αρχές Δεκεμβρίου, στις Αλυκές Κίτρους του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού, που προκάλεσε το ενδιαφέρον των ορνιθοπαρατηρητών.

Οι 120 χαμωτίδες στο Δέλτα του Έβρου, ωστόσο, αποτελούν μία ιδιαίτερα σημαντική καταγραφή, καθώς ο συνήθης διαχειμάζων πληθυσμός δεν υπερβαίνει τις λίγες δεκάδες άτομα. Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί, πως η τελευταία περίπτωση φωλιάσματος στην Ελλάδα καταγράφηκε το 1917.

«Πλημμύρισε» κεφαλούδια η Βιστωνίδα

Στο μεταξύ, οι πληθυσμοί από κεφαλούδια, τα οποία καταφτάνουν κάθε χρόνο από τον Βορρά, από τον Οκτώβρη και μετά, για να διαχειμάσουν στις λίμνες Βιστωνίδα και Ισμαρίδα, στο τέλος Νοεμβρίου ξεπεράσαν τα 1.100 άτομα. Πρόκειται για ακόμη μία εντυπωσιακή καταγραφή για το σπάνιο αυτό είδος πάπιας, καθώς σύμφωνα με το BirdLife International, o πληθυσμός του είδους στην ανατολική Μεσόγειο και τη νοτιοδυτική Ασία υπολογίζεται σε 5.000-10.000 άτομα.

Το κεφαλούδι θεωρείται ένα από τα πιο σπάνια πουλιά της Ευρώπης και απειλείται με εξαφάνιση, εξαιτίας της απώλειας των βιοτόπων που έχει ανάγκη για να φωλιάσει και να τραφεί, της λαθροθηρίας, της τυχαίας παγίδευσης σε δίχτυα και άλλων απειλών.

Σπάνια πουλιά έκαναν την εμφάνισή τους στο δέλτα του Έβρου Facebook Twitter
Φωτ. χαμώτιδα / Αρχείο Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας και Ροδόπης


Τα κεφαλούδια επισκέπτονται τη λίμνη Βιστωνίδα, κάθε φθινόπωρο, για να διαχειμάσουν και κατά τα τέλη Μαρτίου επιστρέφουν στις θέσεις αναπαραγωγής τους, σε περιοχές της νότιας Ρωσίας και της κεντρικής Ασίας. Η προτίμησή τους για τη Βιστωνίδα είναι γνωστή και μάλιστα τα τελευταία χρόνια η λίμνη συγκεντρώνει το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού που έρχεται στην Ελλάδα για να διαχειμάσει. Τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται μια αύξηση των ατόμων και στη γειτονική Ισμαρίδα.

Η μεγαλύτερη καταγραφή πληθυσμών από κεφαλούδια στην Ελλάδα έγινε το 1997 οπότε και είχαν παρατηρηθεί, πάλι στη λίμνη Βιστωνίδα, περισσότερα από 2.300 πουλιά. Το γεγονός ότι στην περιοχή έχουν καταμετρηθεί, αρκετές φορές, πληθυσμοί Κεφαλουδιών μεγαλύτεροι από 1.000 άτομα, δηλαδή το 2%-10% του παγκόσμιου πληθυσμού, καθιστά τη λίμνη Βιστωνίδα έναν από τους σημαντικότερους υγροτόπους στον κόσμο για τη διαχείμαση του είδους.

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η τήξη παγετώνων και πάγων, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να προκαλέσει αύξηση εκρηκτικών ηφαιστειακών εκρήξεων παγκοσμίως, με ιδιαίτερο κίνδυνο για την Ανταρκτική
LIFO NEWSROOM
Είναι αυτό το τέλος για τα αγάλματα moai του Νησιού του Πάσχα;

Περιβάλλον / Είναι αυτό το τέλος για τα αγάλματα moai του Νησιού του Πάσχα;

Η αυξανόμενη διάβρωση, οι πυρκαγιές και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλούν τα εμβληματικά μονολιθικά αγάλματα της Ράπα Νούι. Οι κάτοικοι καλούνται να αποφασίσουν: διάσωση ή φυσική φθορά;
LIFO NEWSROOM