Αυτή ήταν η Ελλάδα του Κώστα Σημίτη

CHECK Αυτή ήταν η Ελλάδα του Κώστα Σημίτη… Facebook Twitter
Ο Σημίτης ήταν μια επιλογή αυτοσυντήρησης. Και ως τέτοια, εκ του αποτελέσματος, κρίθηκε επιτυχής.
0


ΗΤΑΝ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
που πέρασε από τη χώρα, όπως διατείνονται άνθρωποι οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, ή ήταν ο άνθρωπος επί των ημερών του οποίου διαμορφώθηκαν συνθήκες στην ελληνική κοινωνία λόγω των οποίων ένα μεγάλο μέρος της στράφηκε σε πιο συντηρητικές επιλογές; Ήταν ο εκσυγχρονιστής της χώρας ή αυτός που ο εκσυγχρονισμός του είχε ένα τεράστιο κόστος σε οικονομία και κοινωνία;

Ο Κώστας Σημίτης (το αντιστασιακό παρελθόν του οποίου στη διάρκεια της δικτατορίας οφείλουμε να τιμήσουμε ιδιαίτερα, δεδομένου ότι ελάχιστοι ήταν αυτοί που στα πέτρινα χρόνια έκαναν μια τέτοια επιλογή) εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός σε μια εποχή με έντονα σημάδια πολιτικής, κοινωνικής και αισθητικής παρακμής, η οποία συνόδευε τα τελευταία χρόνια της κυριαρχίας του Ανδρέα Παπανδρέου. Στο κρίσιμο συνέδριο διαδοχής του Ανδρέα οι σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ είχαν κυρίως δύο επιλογές: τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος με τη βοήθεια αρκετών Μέσων είχε αποκτήσει τον εντελώς ανυπόστατο χαρακτηρισμό του «αριστερού» της ιστορίας και του συνεχιστή του παπανδρεϊσμού, και από την άλλη τον Κώστα Σημίτη που είχε το προφίλ του πιο συντηρητικού, αλλά σοβαρού και εργατικού καθηγητή, ο οποίος με την εκλογή του θα έφερνε το ΠΑΣΟΚ σε μια νέα, άγνωστη όμως τότε εποχή. Ο Γεράσιμος Αρσένης, η τρίτη επιλογή, από την αρχή δεν είχε πολλές πιθανότητες. Οριακά, για μία ψήφο, εξελέγη ο Σημίτης και ήταν μια επιλογή ρίσκου – έπρεπε να διαχειριστεί το ΠΑΣΟΚ χωρίς τον Ανδρέα.

Τον επέλεξαν γιατί είχε πολλές πιθανότητες να διατηρήσει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και να το βγάλει από τη σχεδόν καθολική παρακμή στην οποία βρισκόταν. Ο Τσοχατζόπουλο, ο άνθρωπος που δεν έλεγε ποτέ όχι στον Ανδρέα, αν εκλεγόταν, θα ήταν ο συνεχιστής της παρακμής. 

Ο Σημίτης δεν επιλέχθηκε γιατί ήταν ο χαρισματικός ηγέτης, ούτε καν ο λαϊκός πολιτικός που μίλαγε με τα πλήθη – δεν ήταν σίγουρα λαϊκός όπως το εννοούσαν πολλοί τότε, ταυτίζοντας το λαϊκό με τον ισοπεδωτικό δημαγωγικό λαϊκισμό (που είχε ως κύρια έκφραση τον «αυριανισμό») που είχε ταυτιστεί σε μεγάλο βαθμό με το ΠΑΣΟΚ της εποχής και όχι μόνο. Τον επέλεξαν γιατί είχε πολλές πιθανότητες να διατηρήσει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και να το βγάλει από τη σχεδόν καθολική παρακμή στην οποία βρισκόταν. Ο Τσοχατζόπουλος, ο άνθρωπος που δεν έλεγε ποτέ όχι στον Ανδρέα, αν εκλεγόταν, θα ήταν ο συνεχιστής της παρακμής. Ο Σημίτης ήταν μια επιλογή αυτοσυντήρησης. Και ως τέτοια, εκ του αποτελέσματος, κρίθηκε επιτυχής.

Τον Σεπτέμβριο του 2000 συνέβη μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στην ιστορία της χώρας: το πλοίο Σάμινα έπεσε σε έναν ύφαλο έξω από την Πάρο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ογδόντα ένας άνθρωποι. Σύμφωνα με όσα καταγγέλθηκαν, το πλοίο ήταν παλιό και λειτουργούσε με πατέντες, τα σωστικά του μέσα ήταν απαρχαιωμένα, κάποιοι από το πλήρωμα έβλεπαν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα την ώρα της πρόσκρουσης, ένα μεγάλο στέλεχος της πλοιοκτήτριας εταιρείας αυτοκτόνησε αργότερα, ο υπουργός Ναυτιλίας δεν παραιτήθηκε και η κυβέρνηση –πόσο προβλέψιμο– αρνήθηκε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για να διερευνηθούν οι ευθύνες για το πολύνεκρο δυστύχημα. Όταν συζητήθηκε το θέμα αυτό στη Βουλή, ο Κώστας Σημίτης ανέφερε μια φράση που έμεινε στην ιστορία: «Αυτή είναι η Ελλάδα, δεν τη γνωρίζουμε;».

Τη γνωρίζαμε όλοι, αυτή είναι αλήθεια· αυτή ήταν και είναι ακόμα η Ελλάδα. Ήταν μια ειλικρινής φράση, αλλά πολλοί θα ήθελαν να αλλάξει αυτή η Ελλάδα, να αλλάξουν οι δομές της. Έβαλε τη χώρα στο ισχυρό ευρώ, αλλά ήταν απροετοίμαστη, οι τιμές εκτοξεύθηκαν. Προετοίμασε με επιτυχία τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά αυτό έγινε με τεράστιο οικονομικό κόστος και χαριστικές ρυθμίσεις· έβαλε την Κύπρο στην Ε.Ε., αυτό ήταν επιτυχία χωρίς πολλές κουβέντες, ωστόσο πολλές κουβέντες χωράει το γεγονός ότι άφησε κοράκια της αγοράς να δημιουργήσουν στους νεοέλληνες τη βεβαιότητα πως η χώρα, λόγω του Χρηματιστηρίου, ήταν ένα Ελντοράντο, με αποτέλεσμα να χάσουν πολλοί τρομακτικά ποσά και μεγάλες περιουσίες. Δεν έχει νόημα να συνεχίσω να απαριθμώ, είναι σχετικά νωπά όλα.

Ο Σημίτης κυβέρνησε με τους όρους που κυβερνούν όλα τα κόμματα, με τη στήριξη των ΜΜΕ, των ισχυρών οικονομικών παραγόντων που θεωρούν τη χώρα ιδιοκτησία τους και με εσωτερικές λυκο-συμμαχίες που έκαναν πλουσιότερους κάποιους υπουργούς του (Τσοχατζόπουλος κ.ά.). Στα θετικά του είναι ότι συγκρούστηκε με την πανίσχυρη Εκκλησία, στα θετικά και το ότι στον ιδιωτικό του βίο ήταν σεμνός και αθόρυβος. «Είναι σημαντικά αυτά τα τελευταία;» θα αναρωτηθεί κάποιος. Στη χώρα αυτή έχουν κάποια αξία.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ