Αλγόριθμοι «μυρίζουν» τα ισχυρότερα αρώματα που έχει το ουίσκι και προσδιορίζουν την προέλευσή του

Αλγόριθμοι «μυρίζουν» τα ισχυρότερα αρώματα που έχει το ουίσκι και προσδιορίζουν την προέλευσή του Facebook Twitter
Φωτ: Pixabay
0

Δύο αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης μπορούν να προσδιορίσουν αν ένα ουίσκι είναι αμερικανικής ή σκωτσέζικης προέλευσης και να εντοπίσουν τα ισχυρότερα αρώματά του, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Communications Chemistry».

Το άρωμα που έχει ένα ουίσκι καθορίζεται από ένα πολύπλοκο μείγμα χημικών ενώσεων. Το γεγονός αυτό καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την αξιολόγηση ή την πρόβλεψη των χαρακτηριστικών του αρώματος αυτού με βάση μόνο τη μοριακή του σύνθεση. Συχνά χρησιμοποιούνται ομάδες εμπειρογνωμόνων για να προσδιορίσουν τις ισχυρότερες νότες που έχει το ουίσκι και αυτό απαιτεί εκπαίδευση και χρόνο.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής το Ινστιτούτο Fraunhofer της Γερμανίας, αξιολόγησε τη μοριακή σύνθεση επτά αμερικανικών και εννέα σκωτσέζικων προϊόντων, χρησιμοποιώντας δύο αλγόριθμους: τον ένα ανέπτυξαν οι συγγραφείς για την πρόβλεψη των μοριακών οσμών και ο δεύτερος είναι ένα νευρωνικό δίκτυο.

Οι αλγόριθμοι χρησιμοποιήθηκαν για να προσδιοριστούν η χώρα προέλευσης και οι πέντε ισχυρότερες νότες που έχει το κάθε ουίσκι. Στη συνέχεια οι συγγραφείς συνέκριναν τα αποτελέσματα των αλγόριθμων με εκείνα μιας ομάδας έντεκα εμπειρογνωμόνων.

Ο αλγόριθμος OWSum που ανέπτυξαν οι ερευνητές μπόρεσε να προσδιορίσει αν ένα ουίσκι ήταν αμερικανικό ή σκωτσέζικο, με βάση τη χημική σύνθεση και τα αρώματά του, με ακρίβεια μεγαλύτερη από 90%. Επίσης, και οι δύο αλγόριθμοι ήταν σε θέση να προσδιορίσουν τις πέντε ισχυρότερες νότες που χαρακτηρίζουν ένα ουίσκι με μεγαλύτερη ακρίβεια από κάποιον μεμονωμένο εμπειρογνώμονα.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με βλάβες σε όλα τα συστήματα του οργανισμού, σύμφωνα με νέα μελέτη

Τech & Science / Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με βλάβες σε όλα τα συστήματα του οργανισμού, σύμφωνα με νέα μελέτη

Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι η εξάπλωση των UPF τροφοδοτείται από «επιθετικές εμπορικές πρακτικές» πολυεθνικών εταιρειών, οι οποίες επηρεάζουν τον δημόσιο διάλογο και αναστέλλουν ρυθμιστικές πρωτοβουλίες
LIFO NEWSROOM
Το Τρίτο Στάδιο: Η μυστηριώδης «γέφυρα» μεταξύ ζωής και θανάτου

Τech & Science / Το τρίτο στάδιο: Η μυστηριώδης «γέφυρα» μεταξύ ζωής και θανάτου

Η ικανότητα των κυττάρων να προσαρμόζονται και να μεταμορφώνονται μετά τον θάνατο υποδηλώνει ότι ο θάνατος ενός οργανισμού μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες για την εμφάνιση νέων μορφών ζωής με την πάροδο του χρόνου
LIFO NEWSROOM