Θάνατος από υπερβολική δόση στη Wall Street

Θάνατος από υπερβολική δόση στη Wall Street Facebook Twitter
Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο στην ταινία «Ο Λύκος της Wall Street» του Σκορσέζε.
0

Η ΧΡΗΣΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ξενύχτια είναι εικόνες συνυφασμένες εδώ και δεκαετίες με τους χρηματιστές της Wall Street, με την κοκαΐνη να αποτελεί την απόλυτη προτίμησή τους κατά τη δεκαετία του 1980, όπως απεικονίζεται στην ταινία «Ο Λύκος της Wall Street» του Σκορσέζε. Στις μέρες μας όμως, τα πάσης φύσεως ναρκωτικά και φάρμακα είναι περισσότερο ένα εργαλείο για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης στη δουλειά. Ιδιαίτερα για τους εκκολαπτόμενους τραπεζίτες σε επίπεδο αναλυτών και συνεργατών –οι οποίοι εργάζονται πολλές (πάνω από εκατό την εβδομάδα σε κάποιες περιπτώσεις), κουραστικές ώρες και ανταγωνίζονται σκληρά με τους συναδέλφους τους για να αναρριχηθούν σε υψηλότερες θέσεις με μεγάλες αμοιβές– οι συνταγές για διεγερτικά όπως το Adderall και άλλα φάρμακα που έχουν να κάνουν με την διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)– έχουν γίνει κοινός τόπος.

Όπως δηλώνει ο Jonah Frey, ο οποίος εργαζόταν ως επενδυτικός τραπεζίτης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης για την Wells Fargo στο Σαν Φρανσίσκο, ένας συνάδελφός του σνιφάριζε διαρκώς γραμμές από θρυμματισμένα χάπια Adderall στο γραφείο του στο bullpen, τον κοινό χώρο όπου κάθονται και εργάζονται μαζί οι κατώτεροι τραπεζίτες. «Ήταν κάτι απολύτως φυσιολογικό», λέει. Άλλοι χρησιμοποιούν κατά κόρον υποκατάστατα νικοτίνης ή καταναλώνουν τόνους από energy drinks τα οποία καταναλώνονται σαν σφηνάκι και το φορτίο καφεΐνης που περιέχουν ισοδυναμεί με πέντε φλιτζάνια δυνατού καφέ.

Οι συνεντεύξεις με περισσότερους από 50 νυν και πρώην επενδυτικούς τραπεζίτες σε περισσότερες από δώδεκα τράπεζες σχετικά με το πώς αντιμετωπίζουν τις πολλές ώρες εργασίας και τις θέσεις εργασίας υψηλής πίεσης κατέστησαν σαφές ότι η χρήση διεγερτικών ουσιών συζητείται ανοιχτά και είναι ορατή στους χώρους εργασίας.

Μοιάζει πλέον κατοχυρωμένη η αντίληψη ότι δεν βγαίνει αυτή η δουλειά χωρίς την βοήθεια διεγερτικών ουσιών, την ώρα που η Wall Street δέχεται πυρά για το γεγονός ότι ωθεί τους νεότερους τραπεζίτες να αναλαμβάνουν φόρτο εργασίας πολύ επικίνδυνο για την σωματική και ψυχική τους υγεία. Μια έρευνα της Wall Street Journal τον Αύγουστο σχετικά με τη μεταχείριση των νεαρών τραπεζιτών από την Bank of America έριξε τα φώτα της δημοσιότητας στις πολλές ώρες εργασίας που παραβιάζουν τους κανόνες και προκαλούν προβλήματα υγείας. Ένας νεαρός τραπεζίτης πέθανε τον Μάιο, αφού εργαζόταν πάνω από 100 ώρες την εβδομάδα για περίπου ένα μήνα προκειμένου να ολοκληρωθεί μια εξαγορά ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μετά τη δημοσίευση του άρθρου, η Bank of America και ο ευρύτερος κλάδος δήλωσαν ότι θα πατάξουν την υπερεργασία. Η Morgan Stanley, για παράδειγμα, ζητά πλέον από τους νεαρούς τραπεζίτες να αναφέρουν τις ώρες εργασίας τους και θα παρεμβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις για να διασφαλίσει ότι δεν ξεπερνούν τις 80 ώρες την εβδομάδα.

Παρ’ όλα αυτά, οι συνεντεύξεις με περισσότερους από 50 νυν και πρώην επενδυτικούς τραπεζίτες σε περισσότερες από δώδεκα τράπεζες σχετικά με το πώς αντιμετωπίζουν τις πολλές ώρες εργασίας και τις θέσεις εργασίας υψηλής πίεσης κατέστησαν σαφές ότι η χρήση διεγερτικών ουσιών συζητείται ανοιχτά και είναι ορατή στους χώρους εργασίας. Οι περισσότερες τράπεζες είτε αρνήθηκαν να σχολιάσουν είτε δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια. Σε γενικές γραμμές, ορισμένες τράπεζες δήλωσαν ότι επικεντρώνονται στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων. Ορισμένες δήλωσαν ότι θεωρούσαν αυτά τα παραδείγματα μεμονωμένες περιπτώσεις και δήλωσαν ότι οι εργαζόμενοι έπαιρναν μόνοι τους αποφάσεις (και το ρίσκο) για την υγεία τους όσον αφορά τα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν συνταγές για φάρμακα που σχετίζονται με τη ΔΕΠΥ στο τέλος του 2022, μια αύξηση της τάξης του 26% από το 2012, σύμφωνα με τους αριθμούς που παρέδωσε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης η φαρμακευτική εταιρεία δεδομένων Iqvia. Η ευκολότερη πρόσβαση στα φάρμακα μέσω διαδικτυακών υπηρεσιών έχει οδηγήσει σε αύξηση των συνταγών, ιδίως μεταξύ των ενηλίκων. Οι συνταγές για Adderall για άτομα ηλικίας 30-44 αυξήθηκαν κατά 27% ετών το 2024 από το 2021. Το Adderall και το Vyvanse, ένα άλλο ευρέως συνταγογραφούμενο φάρμακο για τη ΔΕΠΥ, κατατάσσονται στα φάρμακα της κατηγορίας 2, στο ίδιο επίπεδο με την κοκαΐνη και τα οπιοειδή, λόγω της μεγάλης πιθανότητας κατάχρησης (που μπορεί να προκαλέσει φρενήρη συμπεριφορά και καρδιακά προβλήματα) και εθισμού.  

Ο Samuel Glazer, ψυχίατρος της Νέας Υόρκης με πελατεία που περιλαμβάνει πολλούς ισχυρούς τραπεζίτες που εργάζονται στη Wall Street, λέει ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις φαρμάκων όπως το Adderall δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς και ότι συχνά μπορεί να αποτελέσουν πύλες εισόδου σε πιο επικίνδυνες ουσίες. Σημειώνει επίσης ότι αρκετοί από τους πελάτες του έχουν πει ότι προσπάθησαν να αγοράσουν χάπια από εμπόρους ναρκωτικών επειδή τους είχε τελειώσει η μηνιαία συνταγή τους.

Το Adderall αγοράζεται ευρέως ως «ναρκωτικό του δρόμου». Ο κίνδυνος όμως είναι ότι σ’ αυτή την περίπτωση τα χάπια μπορεί να είναι ποτισμένα με φαιντανύλη (fentanyl), ένα συχνά θανατηφόρο οπιοειδές. Ο 29χρονος Μάικλ Μπλουμ εντάχθηκε στη Royal Bank of Canada στη Νέα Υόρκη το 2022, ανυπομονώντας να αποδείξει την αξία του. Η ομάδα του εργαζόταν σε συμφωνίες στον κλάδο της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας και δύο άτομα που εργάζονταν στην ομάδα δήλωσαν ότι ήταν γνωστή για τις πολλές ώρες εργασίας και τον υψηλό κύκλο εργασιών.

Στις 11 Απριλίου 2023, ο Μπλουμ επέστρεψε στις 7 μ.μ. από το γραφείο στο σπίτι, όπου συνέχισε να δουλεύει όλη νύχτα. Η σύζυγός του τον βρήκε νεκρό στο πάτωμα το επόμενο πρωί. Η νεκροψία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πέθανε από οξεία δηλητηρίαση εξαιτίας των συνδυασμένων επιδράσεων της φαιντανύλης και της αιθανόλης. Δεν κατέστη δυνατό να γίνει γνωστό πώς η φαιντανύλη εισήλθε στον οργανισμό του. Ένας εκπρόσωπος της τράπεζας που εργαζόταν, της RBC, δήλωσε μετά από λίγες μέρες: «Παραμένουμε εξαιρετικά θλιμμένοι από την απώλεια του συναδέλφου και φίλου μας. Οι σκέψεις μας συνεχίζουν να είναι με την οικογένειά του».

Με στοιχεία από The Wall Street Journal

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση, τελεία και παύλα», σύμφωνα με επιφανή Αμερικανό νευροεπιστήμονα

Ιδέες / «Δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση, τελεία και παύλα», σύμφωνα με επιφανή Αμερικανό νευροεπιστήμονα

Ο Robert Sapolsky, καθηγητής Νευρολογίας και Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σχεδόν όλη η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι πέρα από τον συνειδητό μας έλεγχο.
THE LIFO TEAM
Captagon: Τα χάπια που απέφεραν δισ. στον Άσαντ και τροφοδοτούσαν τις συγκρούσεις

Διεθνή / Captagon: Τα χάπια που απέφεραν δισ. στον Άσαντ και τροφοδοτούσαν τις συγκρούσεις

Το καθεστώς Άσαντ αποκόμιζε 10δισ. ετησίως από το λαθρεμπόριο captagon - Τοξικολογικές βρήκαν το απαγορευμένο ναρκωτικό σε νεκρούς μαχητές της Χαμάς - Πώς το captagon έκανε τη Συρία το μεγαλύτερο «ναρκοκράτος»
LIFO NEWSROOM
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM