«Τα ναρκωτικά ήταν παντού»: Η εποχή της κοκαΐνης στο NBA

«Τα ναρκωτικά ήταν παντού»: Η εποχή της κοκαΐνης στο NBA Facebook Twitter
Ο Μάικλ Ρέι Ρίτσαρντσον ήταν ο πρώτος παίκτης που αποκλείστηκε ισόβια από το πρωτάθλημα για χρήση ναρκωτικών. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0

O MAΪΚΛ ΡΕΪ ΡΙΤΣΑΡΝΤΣΟΝ ήταν ένας λαμπρός μπασκετμπολίστας που κέρδισε τέσσερις φορές τον τίτλο του All-Star γκαρντ στο ΝΒΑ. Ήταν επίσης ο πρώτος παίκτης που αποκλείστηκε ισόβια από το πρωτάθλημα για χρήση ναρκωτικών, κάτι που ήταν πολύ πιο συνηθισμένο την εποχή που έπαιζε απ’ ό,τι στις μέρες μας.

Πίσω στη δεκαετία του 1980, ουσίες όπως η κοκαΐνη δεν ήταν μόνο μέρος του επαγγελματικού αθλητισμού, αλλά και της κοινωνίας και του κόσμου της ψυχαγωγίας εν γένει, και ο Ρίτσαρντσον λέει ότι το νταραβέρι με τα ναρκωτικά ήταν ρουτίνα κατά τη διάρκεια αυτού που ορισμένοι ακόμη αποκαλούν «εποχή της κοκαΐνης» στο ΝΒΑ.

«Κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης», λέει ο Ρίτσαρντσον, «παίκτες από διαφορετικές ομάδες έλεγαν μεταξύ τους: «Φίλε, έχω αυτό που ψάχνεις. Κανόνισε να βρεθούμε όταν τελειώσει [το παιχνίδι]». Εκείνη την εποχή, τα ναρκωτικά «ήταν παντού, ήταν σαν μόδα», λέει ο Ρίτσαρντσον, ο οποίος έφερε το παρατσούκλι Sugar.

Η κατάσταση  είχε ξεφύγει τόσο, που για να διορθώσει το πρόβλημα το ΝΒΑ θέσπισε ένα σύστημα τριών ποινών («στην τρίτη καίγεσαι») το οποίο οδήγησε στον αποκλεισμό του Ρίτσαρντσον το 1986 (όλα αυτά τα αναλύει στα επερχόμενα απομνημονεύματά του που έχουν τον τίτλο Banned).

Στο ΝΒΑ η κατάχρηση ναρκωτικών ήταν τόσο διαδεδομένη τη δεκαετία του 1980 που λέγεται ότι οι ομάδες είχαν προσλάβει ιδιωτικούς ντετέκτιβ για να κατασκοπεύουν τους παίκτες τους, από τον All-Star των Λος Άντζελες Λέικερς Νορμ Νίξον μέχρι τον Ρίτσαρντσον όταν ήταν στους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς.

Για τον Ρίτσαρντσον, ο οποίος μεγάλωσε στην επαρχία των μεσοδυτικών πολιτειών και έμπλεξε για πρώτη φορά με τα ναρκωτικά υποκύπτοντας στην πίεση των κολλητών, ενώ ζούσε ήδη στη Νέα Υόρκη και αγωνιζόταν στους Νικς, οι ουσίες δεν ήταν μέρος της πρώιμης ζωής του. Στη συνέχεια όμως τον κυρίευσαν και τον οδήγησαν σε έναν εξουθενωτικό και πολυετή εθισμό.

Αλλά η ιστορία του δεν είναι μοναδική. Όταν ο Ντέιβιντ Στερν ανέλαβε κομισάριος του ΝΒΑ το 1984, μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές του, μαζί με την προώθηση της αντιπαλότητας Μάτζικ Τζόνσον-Λάρι Μπερντ, ήταν η εξυγίανση του πρωταθλήματος. Αυτό σήμαινε αποβολές και ισόβιες απαγορεύσεις (ο Ρίτσαρντσον ήταν επίσης ο πρώτος παίκτης που αποκαταστάθηκε στο ΝΒΑ, το 1988, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ στο πρωτάθλημα).

«Τα ναρκωτικά ήταν παντού»: Η εποχή της κοκαΐνης στο NBA Facebook Twitter
O 22χρονος Λεν Μπάιας, πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών, λίγες ώρες μόνο μετά το ντραφτ του στους Μπόστον Σέλτικς. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image

Παρ’ όλα αυτά, το επαγγελματικό μπάσκετ εκείνες τις μέρες ήταν γεμάτο εθισμούς και χαμένες ευκαιρίες. Ο Μάρβιν Μπαρνς (που είχε το ψευδώνυμο Bad News)  είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Στη βιογραφία του, που έχει τον προβλέψιμο τίτλο Bad News, περιγράφει λεπτομερώς μια ζωή καταχρήσεων, η οποία περιλάμβανε την παρέα με μεγαλέμπορους ναρκωτικών, εκτροχιάζοντας αυτό που θα μπορούσε να είναι μια καριέρα επιπέδου Hall of Fame.

Ο Μπαρνς είχε εγκαταλείψει το επαγγελματικό μπάσκετ από το 1980 και, παρότι προσπάθησε πολλές φορές, δεν σταμάτησε ποτέ τη χρήση πριν από τον θάνατό του το 2014. Αλλά ούτε ο Μπαρνς είναι μια μεμονωμένη περίπτωση. Το 1986, την ίδια χρονιά που ο Ρίτσαρντσον αποκλείστηκε ισόβια, το νεοσύλλεκτο αστέρι των Μπόστον Σέλτικς, ο 22χρονος Λεν Μπάιας, πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών, λίγες ώρες μόνο μετά το ντραφτ του στην ομάδα. «Αυτή ήταν μια θλιβερή στιγμή», λέει στο βιβλίο του ο Ρίτσαρντσον. «Μια ηχηρή κλήση αφύπνισης για όλους».

Το 1986 επίσης, ο All-Star Τζον Ντρου αποκλείστηκε ισόβια για παραβίαση των κανονισμών του πρωταθλήματος για τη χρήση ουσιών. Την ίδια χρονιά, ο γκαρντ των Χιούστον Ρόκετς, Τζον Λούκας, εκδιώχτηκε από την ομάδα, επειδή τα προβλήματα με τα ναρκωτικά του ήταν εκτός ελέγχου. (Ο Λούκας αργότερα άλλαξε τη ζωή του, έγινε προπονητής στο ΝΒΑ, ίδρυσε ένα κέντρο απεξάρτησης, το οποίο βοήθησε να σωθούν οι ζωές πολλών αθλητών).

Το 1987 ο All-Star Έντι Τζόνσον αποκλείστηκε για χρήση ναρκωτικών. Ο Κρις Γουόσμπερν αποκλείστηκε το 1989. Ακολούθησαν ο Ρόι Τάρπλεϊ, ο οποίος θα έβρισκε καταφύγιο στην Ελλάδα, και ο Ρίτσαρντ Ντούμας, το 1991. Ο κατάλογος εκείνων των χρόνων είναι μακρύς. Αλλά δεν ήταν μόνο οι παίκτες. Προπονητές και στελέχη επηρεάστηκαν επίσης από την κατάχρηση ουσιών.

Στο ΝΒΑ η κατάχρηση ναρκωτικών ήταν τόσο διαδεδομένη τη δεκαετία του 1980 που λέγεται ότι οι ομάδες είχαν προσλάβει ιδιωτικούς ντετέκτιβ για να κατασκοπεύουν τους παίκτες τους, από τον All-Star των Λος Άντζελες Λέικερς Νορμ Νίξον μέχρι τον Ρίτσαρντσον όταν ήταν στους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς. Ο Ρίτσαρντσον πιστεύει ότι ο ισόβιος αποκλεισμός του, μαζί με τον θάνατο του Μπάιας, ανάγκασαν τελικά τους παίκτες να αντιμετωπίσουν κατάματα το πρόβλημα.

Άλλα πρωταθλήματα, όπως το NFL (του αμερικανικού ποδοσφαίρου) και το MLB (του μπέιζμπολ), είχαν επίσης να αντιμετωπίσουν σοβαρά θέματα ναρκωτικών, από τα οπιοειδή και τα παυσίπονα μέχρι τα στεροειδή και τη χρήση κάνναβης, η οποία είναι πλέον νόμιμη σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ και για την οποία το ΝΒΑ σταμάτησε να κάνει ελέγχους το 2021. Και όλα τα αθλήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον τζόγο και τον εθισμό στον τζόγο. Όσον αφορά το ΝΒΑ, λέει ο Ρίτσαρντσον, υπήρχαν θέματα ακόμα και με την ηρωίνη (ο Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ παραδέχτηκε μάλιστα ότι την δοκίμασε κάποτε) και στη συνέχεια με το κρακ.

Αν κάποιος ρίξει μια γρήγορη ματιά στη λίστα με τις πρόσφατες τιμωρίες παικτών του ΝΒΑ, δεν θα βρει πολλές σαν αυτές που είχαν κλονίσει το πρωτάθλημα πριν από δεκαετίες. Αντίθετα, θα δει κατά κύριο λόγο αποβολές και αποκλεισμούς για καυγάδες στο γήπεδο, κακή συμπεριφορά και «ανάρμοστες» αναρτήσεις στα social media.

Εξακολουθούν βέβαια να υπάρχουν και κάποιες πρόσφατες περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με κατάχρηση ουσιών. «Ακόμα και τώρα», λέει ο Ρίτσαρντσον, «υπάρχουν προβλήματα. Δεν είναι όπως τη δεκαετία του ‘80 όταν έπαιζα εγώ, αλλά πλέον υπάρχουν ακόμα πιο επικίνδυνες ουσίες, όπως η φεντανύλη (fentanyl). Τώρα αυτό που κάνουν είναι να αναμειγνύουν όλα τα ναρκωτικά με φεντανύλη και χρειάζεται μόνο λίγη για να γίνει το κακό».

Με στοιχεία από The Guardian  

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM