Αλτσχάιμερ: Τα δύο επαγγέλματα που εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από τη νόσο

Αλτσχάιμερ: Τα δύο επαγγέλματα που εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από τη νόσο Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Pexels
0

Οδηγοί ταξί και ασθενοφόρων έχουν χαμηλότερα ποσοστά θανάτων από Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του νοσοκομειακού φορέα Mass General Brigham στις ΗΠΑ, που διεξήχθη σε περισσότερα από 440 επαγγέλματα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από το Εθνικό Σύστημα Βιοστατιστικής των ΗΠΑ για τους θανάτους ενηλίκων από 443 διαφορετικά επαγγέλματα μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2020 και της 31ης Δεκεμβρίου 2022. Εκτός από το επάγγελμα εξέτασαν, επίσης, κοινωνικοδημογραφικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του φύλου, της εθνικότητας και του μορφωτικού επιπέδου. Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό BMJ, εγείρει την πιθανότητα οι εργασίες που απαιτούν συχνή χωρική επεξεργασία, όπως το να υπολογίζεις μια διαδρομή ή τον καλύτερο τρόπο πλοήγησης, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Αλτσχάιμερ: Τι δείχνει η έρευνα

Από τα σχεδόν εννιά εκατομμύρια άτομα που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, το 3,88% πέθανε από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Μεταξύ των οδηγών ταξί, το 1,03% πέθανε από Αλτσχάιμερ, ενώ στους οδηγούς ασθενοφόρων το ποσοστό ήταν 0,74%. Μετά την προσαρμογή των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι οι οδηγοί ασθενοφόρων (0,91%) και οι οδηγοί ταξί (1,03%) είχαν το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων λόγω της νόσου Αλτσχάιμερ από όλα τα εξεταζόμενα επαγγέλματα.

Αντίθετα, η τάση αυτή δεν παρατηρήθηκε σε άλλα επαγγέλματα που σχετίζονται με τις μεταφορές, χρησιμοποιούν όμως προκαθορισμένες διαδρομές και βασίζονται λιγότερο στην επεξεργασία του χώρου, όπως οι οδηγοί λεωφορείων (3,11%) ή οι πιλότοι αεροσκαφών (4,57%). Επιπλέον, η τάση αυτή δεν παρατηρήθηκε για άλλους τύπους άνοιας.

«Το ίδιο τμήμα του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη δημιουργία γνωστικών χωρικών χαρτών, τους οποίους χρησιμοποιούμε για να πλοηγηθούμε στον κόσμο γύρω μας, εμπλέκεται επίσης στην ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ», εξηγεί ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Βίσαλ Πατέλ, ειδικευόμενος γιατρός στο Τμήμα Χειρουργικής του αμερικανικού νοσοκομείου Brigham and Women's Hospital.

«Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι είναι σημαντικό να εξετάσουμε πώς τα επαγγέλματα μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο θανάτου από τη νόσο Αλτσχάιμερ και κατά πόσο οποιεσδήποτε γνωστικές δραστηριότητες μπορούν να είναι δυνητικά προληπτικές», σημειώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Άνουπαμ Τζένα, γιατρός στο Τμήμα Ιατρικής του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, οπότε δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Επιπλέον, αναγνωρίζουν περιορισμούς, όπως το ότι τα άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να παραμείνουν σε επαγγέλματα οδήγησης που απαιτούν καλή μνήμη, αν και τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ αναπτύσσονται συνήθως μετά την ηλικία εργασίας.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM