Μοχάμεντ αλ Φαγέντ: Μετά τις 420 γυναίκες, τον κατηγορούν και 12 άνδρες για σεξουαλική κακοποίηση

Μοχάμεντ αλ Φαγέντ: Μετά τις 420 γυναίκες, τον κατηγορούν και 12 άνδρες για σεξουαλική κακοποίηση Facebook Twitter
Μοχάμεντ αλ Φαγέντ / Φωτ: Getty Images
0

Η υπόθεση του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ, πρώην ιδιοκτήτη του πολυκαταστήματος Harrods, που πέθανε πέρυσι σε ηλικία 94 ετών, συνεχίζει να προκαλεί σοκ. 

Νέες καταγγελίες έρχονται να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες από περισσότερες από 420 γυναίκες, αυτή τη φορά από 12 άνδρες που εργάζονταν στα Harrods, οι οποίοι τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση, λεκτική και σωματική βία.

Το σκάνδαλο ήρθε στο φως μέσα από ντοκιμαντέρ του BBC τον Σεπτέμβριο, το οποίο αποκάλυψε πως ο Αλ Φαγέντ κακοποιούσε σεξουαλικά γυναίκες υπαλλήλους, τις υποχρέωνε σε ιατρικές εξετάσεις και τις απειλούσε για να τις αποτρέψει από το να τον καταγγείλουν. Τώρα, οι νέες καταγγελίες ανδρών πρώην εργαζομένων προσθέτουν άλλη διάσταση στην υπόθεση.

Ο δικηγόρος Μπρους Ντράμοντ χαρακτήρισε την υπόθεση «κακοποίηση σε βιομηχανική κλίμακα», σημειώνοντας πως οι σεξουαλικές επιθέσεις δεν περιορίστηκαν μόνο στο πολυκατάστημα Harrods, αλλά συνέβησαν και σε άλλες τοποθεσίες που σχετίζονταν με την επιχειρηματική αυτοκρατορία του Αλ Φαγέντ, όπως το ξενοδοχείο Ritz στο Παρίσι, η ποδοσφαιρική ομάδα Fulham και το κτήμα του στο Σάρεϊ.

Μεταξύ των θυμάτων φέρονται να είναι η κόρη πρώην Αμερικανού πρεσβευτή στη Βρετανία και η κόρη γνωστού ποδοσφαιριστή, χωρίς όμως να κατονομάζονται.

Η απάντηση του Harrods

Το πολυκατάστημα Harrods, που πλέον δεν ανήκει στον Αλ Φαγέντ, έχει ζητήσει συγγνώμη για τις καταγγελίες και έχει ξεκινήσει πρόγραμμα αποζημιώσεων για νυν και πρώην εργαζόμενους. Ωστόσο, οι δικηγόροι των θυμάτων ασκούν κριτική, υποστηρίζοντας πως τα θύματα δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν με το πολυκατάστημα, ειδικά καθώς ορισμένα στελέχη από την εποχή του Αλ Φαγέντ εξακολουθούν να εργάζονται εκεί.

Το ντοκιμαντέρ του BBC αποκάλυψε ότι το Harrods δεν παρενέβη ούτε έλαβε μέτρα για να σταματήσει τις καταχρήσεις του Αλ Φαγέντ, ενώ φέρεται να βοήθησε στη συγκάλυψη των κατηγοριών. Παρότι οι καταγγελίες είχαν αναφερθεί σε μέσα ενημέρωσης ήδη από το 1995 (Vanity Fair) και αργότερα σε βρετανικά δίκτυα όπως το ITV και το Channel 4, πολλές γυναίκες αποφάσισαν να μιλήσουν μόνο μετά τον θάνατό του.

«Η κλίμακα της κακοποίησης από τον Αλ Φαγέντ, που διευκολύνθηκε από το περιβάλλον γύρω του, είναι τεράστια, αλλά δεν είναι αργά για δικαιοσύνη», δήλωσε ο δικηγόρος Άρμστρονγκ σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο. Οι αποκαλύψεις αυτές ρίχνουν φως στην ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια και δικαιοσύνη στον εργασιακό χώρο, ιδιαίτερα σε περιβάλλοντα με συγκεντρωτική εξουσία και ανεξέλεγκτη δύναμη.


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκκενώνεται η πρεσβεία της Λιθουανίας στο Ισραήλ – Ενισχύεται η εμπλοκή ΗΠΑ

Διεθνή / Εκκενώνεται η πρεσβεία της Λιθουανίας στο Ισραήλ – Ενισχύεται η εμπλοκή ΗΠΑ

Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ υποστήριξε ότι η αυξημένη εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών είναι «απόδειξη της αδυναμίας και ανικανότητας του Ισραήλ»
LIFO NEWSROOM
Το δίλημμα της αεράμυνας της Ευρώπης: Μπορεί ένα γαλλο-ιταλικό σύστημα να ανταγωνιστεί τους Patriot;

Διεθνή / Το δίλημμα της αεράμυνας της Ευρώπης: Μπορεί ένα γαλλο-ιταλικό σύστημα να ανταγωνιστεί τους Patriot;

Η Γαλλία και η Ιταλία προωθούν το νέο ευρωπαϊκό αντιαεροπορικό σύστημα SAMP-T NG, αμφισβητώντας την κυριαρχία των αμερικανικών Patriot - Μπορεί η Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ στην άμυνα;
LIFO NEWSROOM
Διπλωματικός αγώνας δρόμου πριν γενικευτεί ο πόλεμος: Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία συναντούν τον Ιρανό ΥΠΕΞ

Διεθνή / Διπλωματικός αγώνας δρόμου πριν γενικευτεί ο πόλεμος: Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία συναντούν τον Ιρανό ΥΠΕΞ

Η Ευρώπη αναλαμβάνει πρωτοβουλία εν μέσω αμερικανικής αμφιταλάντευσης - Ύστατη προσπάθεια να επιστρέψει το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
LIFO NEWSROOM
ΟΗΕ: Το Ιράν εκτέλεσε 975 άτομα το 2024 – Ο υψηλότερος αριθμός εδώ και μία δεκαετία

Διεθνή / ΟΗΕ: Το Ιράν εκτέλεσε 975 άτομα το 2024 – Ο υψηλότερος αριθμός εδώ και μία δεκαετία

Περισσότεροι από τους μισούς εκτελεσθέντες είχαν καταδικαστεί για υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ η έκθεση επισημαίνει και δυσανάλογα υψηλό ποσοστό μειονοτήτων μεταξύ των θυμάτων
LIFO NEWSROOM
Τι είναι η βόβμα «bunker buster» που κάνει τον Τραμπ να αμφιβάλλει για την επίθεση στο Ιράν

Διεθνή / Τι είναι η βόμβα «bunker buster» που κάνει τον Τραμπ να αμφιβάλλει για την επίθεση στο Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι η ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν θα είχε νόημα μόνο αν υπάρχει εγγύηση πως μπορεί να εξουδετερώσει την υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση στο Φορντόου
LIFO NEWSROOM