Μοχάμεντ αλ Φαγέντ: Μετά τις 420 γυναίκες, τον κατηγορούν και 12 άνδρες για σεξουαλική κακοποίηση

Μοχάμεντ αλ Φαγέντ: Μετά τις 420 γυναίκες, τον κατηγορούν και 12 άνδρες για σεξουαλική κακοποίηση Facebook Twitter
Μοχάμεντ αλ Φαγέντ / Φωτ: Getty Images
0

Η υπόθεση του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ, πρώην ιδιοκτήτη του πολυκαταστήματος Harrods, που πέθανε πέρυσι σε ηλικία 94 ετών, συνεχίζει να προκαλεί σοκ. 

Νέες καταγγελίες έρχονται να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες από περισσότερες από 420 γυναίκες, αυτή τη φορά από 12 άνδρες που εργάζονταν στα Harrods, οι οποίοι τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση, λεκτική και σωματική βία.

Το σκάνδαλο ήρθε στο φως μέσα από ντοκιμαντέρ του BBC τον Σεπτέμβριο, το οποίο αποκάλυψε πως ο Αλ Φαγέντ κακοποιούσε σεξουαλικά γυναίκες υπαλλήλους, τις υποχρέωνε σε ιατρικές εξετάσεις και τις απειλούσε για να τις αποτρέψει από το να τον καταγγείλουν. Τώρα, οι νέες καταγγελίες ανδρών πρώην εργαζομένων προσθέτουν άλλη διάσταση στην υπόθεση.

Ο δικηγόρος Μπρους Ντράμοντ χαρακτήρισε την υπόθεση «κακοποίηση σε βιομηχανική κλίμακα», σημειώνοντας πως οι σεξουαλικές επιθέσεις δεν περιορίστηκαν μόνο στο πολυκατάστημα Harrods, αλλά συνέβησαν και σε άλλες τοποθεσίες που σχετίζονταν με την επιχειρηματική αυτοκρατορία του Αλ Φαγέντ, όπως το ξενοδοχείο Ritz στο Παρίσι, η ποδοσφαιρική ομάδα Fulham και το κτήμα του στο Σάρεϊ.

Μεταξύ των θυμάτων φέρονται να είναι η κόρη πρώην Αμερικανού πρεσβευτή στη Βρετανία και η κόρη γνωστού ποδοσφαιριστή, χωρίς όμως να κατονομάζονται.

Η απάντηση του Harrods

Το πολυκατάστημα Harrods, που πλέον δεν ανήκει στον Αλ Φαγέντ, έχει ζητήσει συγγνώμη για τις καταγγελίες και έχει ξεκινήσει πρόγραμμα αποζημιώσεων για νυν και πρώην εργαζόμενους. Ωστόσο, οι δικηγόροι των θυμάτων ασκούν κριτική, υποστηρίζοντας πως τα θύματα δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν με το πολυκατάστημα, ειδικά καθώς ορισμένα στελέχη από την εποχή του Αλ Φαγέντ εξακολουθούν να εργάζονται εκεί.

Το ντοκιμαντέρ του BBC αποκάλυψε ότι το Harrods δεν παρενέβη ούτε έλαβε μέτρα για να σταματήσει τις καταχρήσεις του Αλ Φαγέντ, ενώ φέρεται να βοήθησε στη συγκάλυψη των κατηγοριών. Παρότι οι καταγγελίες είχαν αναφερθεί σε μέσα ενημέρωσης ήδη από το 1995 (Vanity Fair) και αργότερα σε βρετανικά δίκτυα όπως το ITV και το Channel 4, πολλές γυναίκες αποφάσισαν να μιλήσουν μόνο μετά τον θάνατό του.

«Η κλίμακα της κακοποίησης από τον Αλ Φαγέντ, που διευκολύνθηκε από το περιβάλλον γύρω του, είναι τεράστια, αλλά δεν είναι αργά για δικαιοσύνη», δήλωσε ο δικηγόρος Άρμστρονγκ σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο. Οι αποκαλύψεις αυτές ρίχνουν φως στην ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια και δικαιοσύνη στον εργασιακό χώρο, ιδιαίτερα σε περιβάλλοντα με συγκεντρωτική εξουσία και ανεξέλεγκτη δύναμη.


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Διεθνή / ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είχε ακυρώσει τις συμφωνίες που επέτρεπαν στον Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ και δύο συγκατηγορούμενούς του να ομολογήσουν την ενοχή τους προκειμένου να αποφύγουν τη θανατική ποινή
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Επίσκεψη Τραμπ και Μελάνια στις πληγείσες περιοχές - Στους 120 οι νεκροί

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Επίσκεψη Τραμπ και Μελάνια στις πληγείσες περιοχές - Στους 120 οι νεκροί

Η επίσκεψη γίνεται σε μια στιγμή που πληθαίνουν τα ερωτήματα για τον ρόλο που έπαιξαν οι περικοπές δαπανών - τις οποίες προώθησε ο Τραμπ - στη λειτουργία των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και διάσωσης
LIFO NEWSROOM
ΕΕ: Το σχέδιο για νέο φόρο στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €50 εκατ - Στο στόχαστρο οι εισαγωγές από την Κίνα

Διεθνή / ΕΕ: Το σχέδιο για νέο φόρο στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €50 εκατ - Στο στόχαστρο οι εισαγωγές από την Κίνα

Οι νέες δημοσιονομικές απαιτήσεις, όπως η χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας, εντείνουν την ανάγκη για πιο φιλόδοξες λύσεις, υποστηρίζει η Κομισιόν
LIFO NEWSROOM
Μοντέlο με Πάρκινσον περπάτησε στην πασαρέλα της Balenciaga, αφήνοντας «άφωνες» Νικόλ Κίντμαν και Άννα Γουίντουρ

Διεθνή / Μοντέλο με Πάρκινσον περπάτησε στην πασαρέλα του οίκου Balenciaga

Η 62χρονη Sonja Junoso από το Βερολίνο εμφανίστηκε στην πασαρέλα φορώντας ένα μακρύ καφέ παλτό πάνω από total black σύνολο και κέρδισε τον θαυμασμό των Νικόλ Κίντμαν και Άννα Γουίντουρ που βρίσκονταν στις πρώτες σειρές
LIFO NEWSROOM