Χιόνισε στο Όρος Φούτζι: Γιατί έχει σημασία για το κλίμα της Γης

Χιόνισε στο Όρος Φούτζι: Γιατί έχει σημασία για το κλίμα της Γης Facebook Twitter
Χιόνι στο Όρος Φούτζι στις 6 Νοεμβρίου / Φωτογραφία: Kyodo News via AP
0

Χιόνισε στο Όρος Φούτζι της Ιαπωνίας - και το γεγονός έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία για το κλίμα της Γης.

Οι υψηλές, σχεδόν καλοκαιρινές θερμοκρασίες στην Ιαπωνία επέμειναν και κατά τη διάρκεια του Οκτώβριου, φέτος.

Πλέον, όμως, το Όρος Φούτζι της Ιαπωνίας μοιάζει όπως πάντα: Με τη χαρακτηριστική του χιονοσκεπή - μετά από μια μακρά περίοδο ρεκόρ κατά την οποία η κορυφή του παρέμεινε γυμνή.

Το Όρος Φούτζι είναι ένα ενεργό ηφαίστειο, ορατό -μια καθαρή μέρα- από το Τόκιο, την πρωτεύουσα της χώρας. Στις 29 Οκτωβρίου, η κορυφή του κατέκτησε ένα αρνητικό ρεκόρ: Αυτό της απουσίας χιονιού που κρατούσε επί 130 χρόνια, σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Το ρεκόρ αυτό έφθασε και στον Νοέμβριο και τελικά «έκλεισε» χθες Τετάρτη: Η πρώτη χιονόπτωση στο Φούτζι ήταν ορατή στη νοτιοδυτική πλευρά του βουνού, όπως ανέφερε το Associated Press. Ωστόσο, το Τοπικό Μετεωρολογικό Γραφείο Kofu, το οποίο ανακοινώνει την πρώτη χιονόπτωση στο Όρος Φούτζι κάθε χρόνο από τότε που άρχισαν να τηρούνται αρχεία το 1894, δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τη συσσώρευση λόγω των νεφών που εμποδίζουν τη θέα προς τη χιονοσκεπή.

Ενώ το Όρος Φούτζι καλύπτεται από χιόνι το μεγαλύτερο μέρος του έτους, κατά την περίοδο πεζοπορίας - μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου - η βραχώδης κορυφή του είναι συνήθως γυμνή.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πιθανότατα συνέβαλαν στην έλλειψη χιονιού, καθώς οι υψηλότερες από τις μέσες θερμοκρασίες έπεσαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Το χιόνι αρχίζει να σχηματίζεται στο Όρος Φούτζι γύρω στις 2 Οκτωβρίου, κατά μέσο όρο. Το 2023, το χιόνι εμφανίστηκε στις 5 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα αρχεία.

Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τον πλανήτη

Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να έχει παίξει ρόλο στις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που κρατούν μακριά τις χιονοπτώσεις, σύμφωνα με ανάλυση του Climate Central.

Η ασυνήθιστη ζέστη του Οκτωβρίου στην Ιαπωνία έγινε τρεις φορές πιο πιθανή λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη που ενισχύθηκε από τον άνθρωπο, σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική ερευνητική ομάδα. Τουλάχιστον 74 ιαπωνικές πόλεις κατέγραψαν θερμοκρασίες 30 βαθμών Κελσίου ή υψηλότερες την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Climate Central. Επιπλέον, οι υψηλές θερμοκρασίες των ωκεανών είχαν ως αποτέλεσμα να καταγράφονται περισσότερες βροχοπτώσεις, οι οποίες στη συνέχεια ξεπέρασαν το χιόνι που πέφτει στην περιοχή, δήλωσε στο ABC News η Κάρεν Πρέστεγκαρντ, καθηγήτρια γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ την περασμένη εβδομάδα.

Τα χιόνια έχουν λιγοστέψει στο βόρειο ημισφαίριο

Έρευνες υποδηλώνουν ότι η κλιματική αλλαγή έχει μειώσει τα χιόνια στα περισσότερα μέρη του βόρειου ημισφαιρίου τα τελευταία 40 χρόνια, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος στο Nature. Οι χιονοπτώσεις υποχωρούν σε όλο και υψηλότερα υψόμετρα στα βουνά λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είπε η Πρέστεγκαρντ, που έχει ερευνήσει τον αντίκτυπο της υπερθέρμανσης του πλανήτη στο χιόνι. 

Άλλες διάσημες κορυφές και οροσειρές, όπως το όρος Κιλιμάντζαρο στην Τανζανία και τα βουνά των Άνδεων στη Νότια Αμερική, χάνουν τα χιόνια τους με εκπληκτικούς ρυθμούς, είπε η ίδια.

Το Όρος Φούτζι, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, δεν έχει εκραγεί εδώ και περισσότερα από 300 χρόνια. Η τελευταία καταγεγραμμένη έκρηξή του σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1707.


Με πληροφορίες από ABC News

 
Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Βόμβα» επιστημόνων: Θα αυξάνονται οι φωτιές από κεραυνούς - 20.000 θάνατοι ετησίως από καπνό μέχρι το 2050

Περιβάλλον / «Βόμβα» επιστημόνων: Θα αυξάνονται οι φωτιές από κεραυνούς - 20.000 θάνατοι ετησίως από καπνό μέχρι το 2050

Η κλιματική κρίση φέρνει περισσότερους κεραυνούς και φωτιές: Νέα μελέτη προβλέπει 98% αύξηση στις φωτιές από κεραυνούς στη Δύση των ΗΠΑ – Τι σημαίνει για την υγεία και την κοινωνία
LIFO NEWSROOM
Ανατροπή: Το στρώμα του όζοντος θερμαίνει τη Γη 40% περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε!»

Περιβάλλον / Ανατροπή: Το στρώμα του όζοντος θερμαίνει τη Γη 40% περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε

Νέα μελέτη σοκ αποκαλύπτει ότι η αποκατάσταση του στρώματος του όζοντος, αν και προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία, μπορεί να θερμάνει τη Γη έως και 40% περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις
LIFO NEWSROOM
Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έσπασε σε «πολύ μεγάλα κομμάτια»

Περιβάλλον / Ανταρκτική: Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έσπασε σε «πολύ μεγάλα κομμάτια»

«Το παγόβουνο διαλύεται γρήγορα και χάνει πολύ μεγάλα κομμάτια, τα οποία το Εθνικό Κέντρο Πάγων των ΗΠΑ τα καταγράφει και τα χαρακτηρίζει ως ξεχωριστά μεγάλα παγόβουνα»
LIFO NEWSROOM
Ινδία: Η έκρηξη πληθυσμού άγριων λιονταριών διχάζει τον πληθυσμό

Περιβάλλον / Ινδία: Η έκρηξη πληθυσμού άγριων λιονταριών διχάζει

Λιοντάρι σκότωσε πεντάχρονο παιδί, φέρνοντας ξανά στο φως το πρόβλημα της συνύπαρξης ανθρώπων και άγριων ζώων - Οι επιθέσεις αυξάνονται, ενώ η Ινδία καλείται να βρει λύση για τα απειλούμενα ασιατικά λιοντάρια
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη φλέγεται: Η εγκατάλειψη των χωριών τροφοδοτεί τις φονικές φωτιές

Περιβάλλον / Η Ευρώπη φλέγεται: Η εγκατάλειψη των χωριών τροφοδοτεί τις φονικές φωτιές

Οι φωτιές-μαμούθ που καίνε την Ευρώπη συνδέονται με την κλιματική αλλαγή αλλά και την εγκατάλειψη της υπαίθρου - Χωριά γερνούν και καίγονται, ενώ ειδικοί προειδοποιούν για «μεγα-φωτιές» χωρίς προηγούμενο
LIFO NEWSROOM
Φύκια και Αχινοί: Το «ξεχασμένο δάσος» κάτω από τη θάλασσα της Καλιφόρνια που επιστρέφει στη ζωή

Περιβάλλον / Φύκια και Αχινοί: Το «ξεχασμένο δάσος» κάτω από τη θάλασσα της Καλιφόρνια που επιστρέφει στη ζωή

Ένα «ξεχασμένο δάσος» από φύκια στον Ειρηνικό Ωκεανό επιστρέφει στη ζωή χάρη σε δύτες και ψαράδες. Δείτε πώς κατέστρεψαν εκατομμύρια αχινούς και έφεραν πίσω έναν υποθαλάσσιο παράδεισο που σώζει τον πλανήτη.
LIFO NEWSROOM
Πώς μια βελανιδιά ηλικίας 800 ετών, μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση των δασών

Περιβάλλον / Πώς μια βελανιδιά ηλικίας 800 ετών, μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση των δασών

Οι ειδικοί επιδιώκουν να κατανοήσουν πώς οι βελανιδιές μπορούν να «ζήσουν» πάνω από 1.000 χρόνια, αντιστεκόμενες στις απειλές της κλιματικής αλλαγής και ανακάμπτοντας από ασθένειες
LIFO NEWSROOM