«Σπίτι του Ελύτη»: Ένα μουσείο για τη ζωή, το έργο και την επίδραση του Οδυσσέα Ελύτη

«Σπίτι του Ελύτη»: Ένα μουσείο για τη ζωή, το έργο και την επίδραση του Οδυσσέα Ελύτη Facebook Twitter
Φωτογραφία: Eurokinissi
0

Το «Σπίτι του Ελύτη» όπου μπορεί το κοινό να μάθει πληροφορίες για τη ζωή, το έργο και την επίδραση του Οδυσσέα Ελύτη, θα είναι ανοιχτό από την Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου.

Το «Σπίτι του Ελύτη» στεγάζεται στο παλαιό νεοκλασικό της συμβολής των οδών Διοσκούρων και Πολυγνώτου, στην Ακρόπολη, που παραχωρήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού για να στεγάσει το μουσείο. 

«Σπίτι του Ελύτη»: Ένα μουσείο για τη ζωή, το έργο και την επίδραση του Οδυσσέα Ελύτη Facebook Twitter
«Σπίτι του Ελύτη»: Ένα μουσείο για τη ζωή, το έργο και την επίδραση του Οδυσσέα Ελύτη Facebook Twitter

Μπαίνοντας οι επισκέπτες αντικρύζουν την όμορφη αυλή, ενώ στο υπερυψωμένο ισόγειο φιλοξενείται μια εισαγωγική, μυητική έκθεση για τη ζωή, το έργο και τις αισθητικές επιλογές του Ελύτη. 

Εκεί υπάρχει ακόμη χρονολόγιο και ενότητες για ζωγράφους της γενιάς του και γενικότερα για ζωγράφους του 20ου αιώνα, για τη βαθιά σχέση του Ελύτη με τη μουσική, από Μότσαρτ μέχρι και τις πολλαπλές μελοποιήσεις του, για την ελληνική διαχρονία και τη γραφή. 

«Σπίτι του Ελύτη»: Ένα μουσείο για τη ζωή, το έργο και την επίδραση του Οδυσσέα Ελύτη Facebook Twitter
Φωτογραφία: Eurokinissi
«Σπίτι του Ελύτη»: Ένα μουσείο για τη ζωή, το έργο και την επίδραση του Οδυσσέα Ελύτη Facebook Twitter
Φωτογραφία: Eurokinissi

Παρουσιάζονται επίσης, οικογενειακά κειμήλια και η εκδοτική του παρουσία στο εξωτερικό, με βιβλία του στα γαλλικά, στα κινέζικα, στα ιαπωνικά και στα αραβικά, όπως και ξεχωριστή προθήκη για το βραβείο Νόμπελ.

Στο μουσείο παρουσιάζεται επίσης και ο πραγματικός χώρος εργασίας του ποιητή, όπως λειτουργούσε στο μικρό διαμέρισμα της οδού Σκουφά, στο Κολωνάκι, με τη βιβλιοθήκη, το γραφείο του και τα εικαστικά έργα των φίλων του. 

«Σπίτι του Ελύτη»: Ένα μουσείο για τη ζωή, το έργο και την επίδραση του Οδυσσέα Ελύτη Facebook Twitter
Φωτογραφία: Eurokinissi
«Σπίτι του Ελύτη»: Ένα μουσείο για τη ζωή, το έργο και την επίδραση του Οδυσσέα Ελύτη Facebook Twitter
«Σπίτι του Ελύτη»: Ένα μουσείο για τη ζωή, το έργο και την επίδραση του Οδυσσέα Ελύτη Facebook Twitter
Φωτογραφία: Eurokinissi
«Σπίτι του Ελύτη»: Ένα μουσείο για τη ζωή, το έργο και την επίδραση του Οδυσσέα Ελύτη Facebook Twitter
Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Ελύτης δεν έζησε στο συγκεκριμένο κτίριο, που σήμερα φιλοξενεί «Το Σπίτι του Ελύτη», αλλά ο κόσμος των ονείρων, των αισθήσεων και των αισθητικών επιλογών του, που είχαν και ηθική διάσταση, αποκτά ξεχωριστό βάρος σε μια εποχή ναρκισσισμού και συσσώρευσης αγαθών επειδή αναδεικνύει τις αξίες του: την ολιγάρκεια και τη σαφήνεια. 

Είναι το ακριβές και το λίγο, που υπερασπίστηκε στη ζωή του με τον πιο λυρικό τρόπο, ο ποιητής.

«Σπίτι του Ελύτη»: Ένα μουσείο για τη ζωή, το έργο και την επίδραση του Οδυσσέα Ελύτη Facebook Twitter

Το μουσείο, εγκαινιάστηκε την Παρασκευή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μια μέρα πριν από την επέτειο γενεθλίων του νομπελίστα ποιητή, ο οποίος είχε γεννηθεί στις 2 Νοεμβρίου 1911 στο Ηράκλειο Κρήτης.

«Ο Οδυσσέας Ελύτης έγραψε κάποτε για τον ‘κόσμο τον μικρό τον μέγα’. Σήμερα, 113 χρόνια από τη γέννησή του, εγκαινιάζουμε το Μουσείο Ελύτη, δημιουργώντας ουσιαστικά μια κιβωτό του έργου του. Δηλαδή μια ζωντανή κοιτίδα της νεοελληνικής ποίησης και σκέψης», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σπίτι του Ελύτη»: Ένα μουσείο για τη ζωή, το έργο και την επίδραση του Οδυσσέα Ελύτη Facebook Twitter
Φωτογραφία: Eurokinissi

«Απόψε εδώ ευοδώθηκε μια ιδέα της Ιουλίτας Ηλιοπούλου, κοινωνοί της οποίας γίναμε το 2013», δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αναφερόμενη στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΠΟ και της ΑΜΚΕ ‘ΑΕΡΤΟΝ’, στην οποία παραχωρείται το οίκημα που αποκατέστησε το ΥΠΠΟ έχοντας αναλάβει να καλύπτει τις λειτουργικές δαπάνες του Μουσείου. «Ετσι η Πολιτεία αποδίδει το μουσείο ως ελάχιστο δείγμα τιμής στο έργο ενός από τους εμβληματικότερους εκπροσώπους των νεότερων ποιητικών γραμμάτων», σημείωσε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού.

Στο κτίριο έχουν σχεδιαστεί χώροι για την έκθεση, αλλά και τη φύλαξη του αρχείου του Ελύτη, όπως και για το οπτικό υλικό, το οποίο προβάλλει το έργο του. Ταυτόχρονα, μέσα από φωτογραφίες, κείμενα, ηχητικό και οπτικό υλικό παρουσιάζεται ανάγλυφα η ζωή του ποιητή.

Το «Σπίτι του Ελύτη» θα λειτουργεί από Πέμπτη έως Κυριακή. Τα ωράρια τις καθημερινές είναι από τις 12 έως τις 5 μ.μ. ενώ τα σαββατοκύριακα από τις 10 π.μ. έως τις 5 μ.μ.. Το κόστος εισόδου στο μουσείο για τους επισκέπτες ανέρχεται στα 7 ευρώ ενώ το μειωμένο εισιτήριο είναι στα 4 ευρώ. 

 
 
 
Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Louis Vuitton ξαναφέρνει τον Κιθ Χάρινγκ στη Νέα Υόρκη

Πολιτισμός / Η Louis Vuitton ξαναφέρνει τον Κιθ Χάρινγκ στη Νέα Υόρκη

Στη Νέα Υόρκη, ο Νικολά Γκεσκιέρ έστησε μια επίδειξη Louis Vuitton πάνω στην πιο γοητευτική αντίφαση της πόλης: την παλιά αριστοκρατική λάμψη της Frick Collection και την ενέργεια του Κιθ Χάρινγκ, του καλλιτέχνη που έκανε το μετρό, τον δρόμο και την queer μνήμη μέρος της ποπ ιστορίας.
THE LIFO TEAM
Η Σάντρα Χίλερ μπορεί να γράψει ιστορία στα Όσκαρ με τέσσερις υποψηφιότητες την ίδια χρονιά ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Πολιτισμός / Η Σάντρα Χίλερ μπορεί να γράψει ιστορία στα Όσκαρ με τέσσερις υποψηφιότητες την ίδια χρονιά

Με το Fatherland να συζητιέται ήδη στις Κάννες, το Project Hail Mary να την κάνει γνωστή στο μεγάλο αμερικανικό κοινό και άλλες δύο ταινίες στον δρόμο προς τα βραβεία, η Σάντρα Χίλερ μπαίνει πρόωρα σε μια οσκαρική συζήτηση που μέχρι φέτος θα ήταν αδύνατη.
THE LIFO TEAM
Ο Μπρους Σπρίνγκστιν επιτέθηκε σε Τραμπ και Ellison λίγο πριν το τέλος του Late Show

Πολιτισμός / Ο Μπρους Σπρίνγκστιν επιτέθηκε σε Τραμπ και Ellison λίγο πριν το τέλος του Late Show

Στο προτελευταίο επεισόδιο του The Late Show, ο Μπρους Σπρίνγκστιν στήριξε ανοιχτά τον Στίβεν Κόλμπερτ, κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι «δεν αντέχει το αστείο» και στόχευσε τους Larry και David Ellison, λίγο πριν το οριστικό φινάλε της εκπομπής.
THE LIFO TEAM
Ο Ράιαν Γκόσλινγκ αποχώρησε και ο Ματ Ντέιμον ετοιμάζεται για τη νέα ταινία των Daniels

Πολιτισμός / Ο Ματ Ντέιμον μπαίνει στη νέα ταινία των δημιουργών του Everything Everywhere All at Once μετά την αποχώρηση του Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά τον οσκαρικό θρίαμβο του Everything Everywhere All at Once, οι Daniels ετοιμάζουν τη νέα τους ταινία στη Universal και το πρότζεκτ έχει ήδη την πρώτη του ανατροπή: ο Ράιαν Γκόσλινγκ αποχώρησε, ενώ ο Ματ Ντέιμον βρίσκεται πλέον σε συζητήσεις για έναν από τους βασικούς ρόλους.
THE LIFO TEAM
Ο gay πορνοστάρ François Sagat στις Κάννες, σε μια ταινία για έναν influencer που γίνεται στρέιτ

Πολιτισμός / Ο gay πορνοστάρ François Sagat στις Κάννες, σε μια ταινία για έναν influencer που γίνεται στρέιτ

Η γαλλική ταινία κινουμένων σχεδίων για ενηλίκους Jim Queen έκανε πρεμιέρα στις μεταμεσονύχτιες προβολές των Καννών, με τον François Sagat, εμβληματική μορφή του gay πορνό, να δανείζει τη φωνή του σε έναν από τους ήρωες.
THE LIFO TEAM
Myriam Boulos: Η φωτογράφος πίσω από τις εικόνες του Harry Styles μιλά για τη Βηρυτό, το σώμα και την επιθυμία

Πολιτισμός / Myriam Boulos: Η φωτογράφος πίσω από τις εικόνες του Harry Styles μιλά για τη Βηρυτό, το σώμα και την επιθυμία

Σε νέο cover story του Dazed MENA, η Myriam Boulos μιλά για τις εικόνες που έκανε για τον Harry Styles, τη Βηρυτό, τη μόδα ως αυτοπροσδιορισμό και την επιθυμία ως μορφή αντίστασης.
THE LIFO TEAM
Ο άνθρωπος που σχεδίαζε για εκατομμύρια τώρα προσπαθεί να σχεδιάσει τη δική του ζωή

Πολιτισμός / Eugene Whang: Ο άνθρωπος πίσω από το iPhone και τα AirPods προσπαθεί τώρα να σχεδιάσει τη δική του ζωή

Ο Eugene Whang πέρασε πάνω από 20 χρόνια στην ομάδα design της Apple. Σε νέα του συνέντευξη, μιλά για τη ζωή μετά τα iPhone και τα AirPods, το σπίτι του με τον συζυγό του John Pawson και τον χρόνο ως την απόλυτη πολυτέλεια.
THE LIFO TEAM
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Μια νέα έκθεση για το μυκηναϊκό βασίλειο του Νέστορα

Πολιτισμός / Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Μια νέα έκθεση για το μυκηναϊκό βασίλειο του Νέστορα

Μέσα από σημαντικά ευρήματα και σπάνια εκθέματα, η έκθεση «Η Πύλος του Νέστορα. Ένα μυκηναϊκό βασίλειο αποκαλύπτεται» γνωρίζει στο κοινό τον κόσμο της μυκηναϊκής Μεσσηνίας και την εξέλιξη του βασιλείου που είχε κέντρο το Ανάκτορο στον Άνω Εγκλιανό.
THE LIFO TEAM
Ο Joe Bloom έβαλε ένα κόκκινο τηλέφωνο σε μια γέφυρα και έκανε το internet να ακούσει ιστορίες

Πολιτισμός / Ο Joe Bloom έβαλε ένα κόκκινο τηλέφωνο σε μια γέφυρα και έκανε το internet να ακούσει ιστορίες

Το A View from a Bridge του Joe Bloom ξεκίνησε το 2024 με ένα κόκκινο τηλέφωνο, μια γέφυρα και ανθρώπους που μιλούν από απόσταση. Σε νέα του συνέντευξη ο δημιουργός του εξηγεί πώς ένα απλό format έγινε αντίδοτο στη γρήγορη αφήγηση των social media.
THE LIFO TEAM
Queer νέοι της Πόλης του Μεξικού φωτογραφίζονται σαν άγιοι, πολεμιστές και μυθικά πουλιά

Πολιτισμός / Queer νέοι της Πόλης του Μεξικού φωτογραφίζονται σαν άγιοι, πολεμιστές και μυθικά πουλιά

Το Birds of Mexico City του Pieter Henket μετατρέπει queer νέους της μεξικανικής πρωτεύουσας σε τελετουργικές μορφές ανάμεσα στη lucha libre, τη θρησκευτική εικονογραφία, τη μόδα και την ελευθερία.
THE LIFO TEAM