«Αντισταθείτε στην ΕΕ όπως αντισταθήκαμε στους Σοβιετικούς το 1956» λέει ο Όρμπαν στους Ούγγρους

«Αντισταθείτε στην ΕΕ όπως αντισταθήκαμε στους Σοβιετικούς το 1956» λέει ο Όρμπαν στους Ούγγρους Facebook Twitter
Βίκτορ Όρμπαν / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο Βίκτορ Όρμπαν, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι προσπαθεί να εγκαθιδρύσει μια «κυβέρνηση-μαριονέτα» στην Ουγγαρία και κάλεσε τους πολίτες να αψηφήσουν τις Βρυξέλλες όπως αντιμετώπισαν τον σοβιετικό στρατό το 1956.  

«Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι θα ξεφορτωθούν την εθνική κυβέρνηση της Ουγγαρίας. Έχουν επίσης ανακοινώσει ότι θέλουν να επιβάλουν μια κυβέρνηση-μαριονέτα στη χώρα. Εδώ είναι και πάλι το παλιό ερώτημα: Αυτή τη φορά τη θέληση των Βρυξελλών, ή της αντιστεκόμαστε;". δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στη Βουδαπέστη, για την επέτειο της εξέγερσης της χώρας κατά της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. 

«Προτείνω ότι η απάντησή μας θα πρέπει να είναι τόσο σαφής και ξεκάθαρη όσο ήταν το 1956», δήλωσε ο Όρμπαν, προσθέτοντας ότι «δεν θα ανεχτεί να μετατραπεί η Ουγγαρία για άλλη μια φορά σε κράτος-μαριονέτα, σε υποτελή των Βρυξελλών». Όταν η ουγγρική επανάσταση του 1956 καταπνίγηκε, λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά την έναρξή της, περίπου 2.500 Ούγγροι είχαν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 20.000 είχαν τραυματιστεί, ενώ σχεδόν ένα 250.000 εγκατέλειψαν τη χώρα. 

Σχεδόν 70 χρόνια αργότερα, υπό την ακροδεξιά διακυβέρνηση του Όρμπαν, η Ουγγαρία τοποθετείται όλο και πιο ενάντια στους -θεωρητικά- συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενώ ματαιώνει τις προσπάθειες της Δύσης να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022 ή να στηρίξει το Κίεβο.

Ο Όρμπαν χρησιμοποίησε την ουγγρική επανάσταση -η οποία ξεκίνησε στις 23 Οκτωβρίου 1956 και συνετρίβη τελικά από τον Κόκκινο Στρατό- για να καταφερθεί εναντίον της ΕΕ και του «σχεδίου νίκης» του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.  

«Το σχέδιο νίκης του Ζελένσκι είναι να παρατείνει τον πόλεμο» είπε ο Όρμπαν στο πλήθος. «Με άλλα λόγια, εμείς οι Ούγγροι θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και θα βρούμε Σλάβους στρατιώτες από την Ανατολή να σταθμεύουν ξανά στο ουγγρικό έδαφος. Δεν το θέλουμε αυτό» συνέχισε . 

Ο ακροδεξιός ηγέτης της Ουγγαρίας αντιμετωπίζει μια σοβαρή απειλή για την εξουσία του από τον Πέτερ Μαγιάρ, ενός συντηρητικού φιλοευρωπαϊκού στελέχους του αντιπολιτευόμενου κόμματος Tisza, ο οποίος ανήκε στον στενό κύκλο του Όρμπαν. Ο Μαγιάρ συνεχίζει να κερδίζει τους ψηφοφόρους, επισημαίνοντας τις ανησυχίες για τη διαφθορά και το κράτος δικαίου που συνδέονται με την ουγγρική κυβέρνηση.  

Λίγες ώρες πριν από την ομιλία του Βίκτορ Όρμπαν, μια νέα δημοσκόπηση έδειξε ότι το Tisza έχει την υποστήριξη του 42% των Ούγγρων ψηφοφόρων, με το κυβερνών κόμμα Fidesz να υπολείπεται στο 40%. Είναι η πρώτη φορά που το Fidesz μένει πίσω στις δημοσκοπήσεις από τότε που ο Όρμπαν ανέβηκε στην εξουσία το 2010. 

*Με πληροφορίες από Politico

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM