Επιμένει η Βρετανία: «Φύγετε τώρα από τον Λίβανο»

Επιμένει η Βρετανία:«Φύγετε τώρα από τον Λίβανο» Facebook Twitter
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Λάμι/ Φωτ.: EPA
0

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Λάμι, κάλεσε τους Βρετανούς πολίτες να ακολουθήσουν τις οδηγίες της κυβέρνησης και να αποχωρήσουν άμεσα από τον Λίβανο

Ο Λάμι προειδοποίησε ότι η κατάσταση στον Λίβανο είναι «ραγδαία μεταβαλλόμενη» και οι υπουργοί δεν μπορούν να εγγυηθούν τη δυνατότητα παροχής βοήθειας εάν η κατάσταση κλιμακωθεί σημαντικά τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Ο κ. Λάμι δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια μονάδα ταχείας αντίδρασης για να βοηθήσει τους περίπου 5.000 Βρετανούς πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο, με 700 στρατιώτες να σταθμεύουν στην Κύπρο και θέσεις να έχουν κρατηθεί σε εμπορικές πτήσεις για τον επαναπατρισμό τους.

«Προτρέπω από τον Ιούλιο, από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, τους Βρετανούς πολίτες να φύγουν από τον Λίβανο», δήλωσε ο Λάμι τη Δευτέρα το βράδυ. «Και πράγματι, η προηγούμενη κυβέρνηση από τον Οκτώβριο του 2023 προέτρεπε τους Βρετανούς να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο».

Πρόσθεσε ότι, παρά τις προηγούμενες προειδοποιήσεις, η βρετανική κυβέρνηση έστειλε ομάδα ταχείας αντίδρασης, ενώ οι 700 στρατιώτες στην Κύπρο είναι έτοιμοι να βοηθήσουν. «Έχουμε εξασφαλίσει θέσεις σε εμπορικές πτήσεις που αναχωρούν αύριο ώστε οι Βρετανοί πολίτες να μπορέσουν να αποχωρήσουν», δήλωσε.

Ο Λάμι κάλεσε τους Βρετανούς στον Λίβανο να αξιοποιήσουν αυτήν τη βοήθεια άμεσα, προειδοποιώντας ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να μην μπορέσει να τους προστατεύσει εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί. «Η κατάσταση στο έδαφος είναι ραγδαία μεταβαλλόμενη», είπε, προσθέτοντας ότι «αν και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε τους Βρετανούς, δεν μπορούμε να προβλέψουμε πόσο γρήγορα θα μπορούσαμε να το πράξουμε εάν τα πράγματα επιδεινωθούν σημαντικά».

Όταν ρωτήθηκε για το αν η Βρετανία θα στείλει στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ σε περίπτωση επίθεσης από το Ιράν, ο Λάμι ανέφερε ότι είχε συνάντηση με τον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών την περασμένη εβδομάδα, όπου ζήτησε αυτοσυγκράτηση.

Σχετικά με την πρόσφατη δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που χαρακτήρισε τον θάνατο του Νασράλα «μέτρο δικαιοσύνης», ο Λάμι απάντησε: «Δεν θρηνώ για τον θάνατο του ηγέτη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά θρηνώ για τους αμάχους που έχασαν τη ζωή τους στις τελευταίες μάχες».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασιλιάς Κάρολος: Η ανάρτηση για τη Γιορτή του Πατέρα εν μέσω της ρήξης με τον πρίγκιπα Χάρι

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η ανάρτηση για τη Γιορτή του Πατέρα εν μέσω της ρήξης με τον πρίγκιπα Χάρι

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ δεν ήταν καλεσμένοι το Σάββατο στην ετήσια παρέλαση «Trooping the Colour» για τον επίσημο εορτασμό των γενεθλίων του βρετανού μονάρχη
LIFO NEWSROOM
ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Διεθνή / Νετανιάχου: «Το Ιράν θα πληρώσει βαρύ τίμημα, βρισκόμαστε σε υπαρξιακή μάχη»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός από το σημείο της ιρανικής επίθεσης που άφησε έξι νεκρούς προειδοποιεί για συντριπτική απάντηση – «Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν το Ιράν είχε πυρηνικά»
LIFO NEWSROOM
Το ιταλικό χωριό που απαντά στον υπερτουρισμό με «δασκάλους του δρόμου» και ευγένεια

Διεθνή / Το ιταλικό χωριό που απαντά στον υπερτουρισμό με «δασκάλους του δρόμου» και ευγένεια

Καθώς η Σιρμιόνε δέχεται πάνω από 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο –χωρίς να υπολογίζονται οι ημερήσιοι τουρίστες–, η ανάγκη για ήπια διαχείριση έχει γίνει κρίσιμη
LIFO NEWSROOM