Οι άντρες που σπάνε τα πόδια τους για να γίνουν ψηλότεροι

Οι άντρες που σπάνε τα πόδια τους για να γίνουν ψηλότεροι Facebook Twitter
Όλος ο κόσμος ξέρει ότι το ύψος είναι σημαντικό στο πώς βλέπουμε έναν άντρα. Όσα hashtags του είδους #shortkings και να δημιουργηθούν, απέχουμε πολύ απ’ το να σταματήσουμε να θεωρούμε το χαμηλό αντρικό ανάστημα μειονέκτημα.
0

Το body positivity είναι δημοφιλές εδώ και πολλά χρόνια. Έχουμε κλείσει δεκαετίες που διαβάζουμε για το πώς η βιομηχανία της μόδας καταστρέφει τον ψυχισμό των γυναικών οδηγώντας τες σε επώδυνες και επικίνδυνες ιατρικές επεμβάσεις. Όταν οι γυναίκες άρχισαν να πεθαίνουν από τις επεμβάσεις bbl, θα ήλπιζε κανείς ότι θα κάνουμε όλες και όλοι μαζί ένα βήμα πίσω από τις χειρουργικές επεμβάσεις που θέτουν τη ζωή μας σε κίνδυνο για χάρη της αισθητικής. 

Το ζήτημα

Ένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι άντρες σε σχέση με την αυτοεικόνα τους φαίνεται να είναι το ύψος. Το ύψος ενός άντρα είναι μεγάλο προτέρημα ή μειονέκτημα. Στα social media, το να κοροϊδεύεις έναν άντρα για το ύψος του μοιάζει να είναι μια κοινωνικά αποδεκτή μορφή body shaming. Η ανασφάλεια αυτή απέκτησε πρόσφατα χειρουργική λύση: πλέον, ένας άντρας μπορεί να ξοδέψει πενταψήφιο ή εξαψήφιο ποσό για να σπάσει τα κόκαλα των ποδιών του και να τα μακρύνει, με μια χειρουργική τεχνική που βασίζεται στην αναγέννηση των οστών. Η επέμβαση είναι ακριβή, επώδυνη, αυξημένης επικινδυνότητας και όποιος την κάνει θα περάσει μήνες στο κρεβάτι και θα πρέπει να μάθει να περπατάει απ’ την αρχή.

Η επέμβαση αύξησης ύψους εύκολα οδηγεί στο να φανταστούμε ένα μέλλον στο οποίο το χαμηλό ανάστημα δεν είναι απλώς ένα ουδέτερο βιολογικό χαρακτηριστικό αλλά παραδοχή της έλλειψης πόρων.

Πολλά είναι τα ερωτήματα που είναι δύσκολο ν’ απαντηθούν σχετικά με την επέμβαση: το αν οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να χρησιμοποιούν τα πόδια τους όπως πριν, αν μπορούν να πηδάνε στην άθληση, αν θα έχουν μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες που θα εμφανιστούν μετά από δύο ή τρεις δεκαετίες, καθώς και αν θα χρειαστούν επιπρόσθετες επεμβάσεις για να επανέλθει το σώμα στην προηγούμενη κατάσταση. 

@fitdoodyt

Was this worth $80,000? (mrbrokenbonez)

♬ original sound  - FitDood

Pop κουλτούρα πριν γίνει κανονική κουλτούρα

Το μακρινό 2005, στο επεισόδιο «Garrison's Fancy New Vagina» του «Southpark», ο Kyle αποφασίζει να κυνηγήσει τo όνειρό του: να γίνει ψηλός και μαύρος για να παίξει επαγγελματικό μπάσκετ. Βρίσκει κάποιον διατεθειμένο να πραγματοποιήσει την επέμβαση αλλά την ώρα του παιχνιδιού τα καινούργια του πόδια κόβονται στα δύο. Τότε, η επέμβαση αυτή είχε χρησιμοποιηθεί στο σενάριο ως κάτι ακραίο, κάτι εντελώς εκτός πραγματικότητας, για να οδηγήσει το επεισόδιο σε ένα τέλος που είχε να κάνει με την αυτοαποδοχή. Αν είσαι ένα κοντό λευκό αγόρι, δεν μπορείς να ονειρεύεσαι να γίνεις ένας ψηλός μαύρος άντρας. Πρέπει να δουλέψεις με όσα έχεις. Στο meme culture της εποχής εκείνης, σε σάιτ όπως το 9gag και το Tumblr, η εικόνα έδειχνε τον Kyle να διαμελίζεται στο γήπεδο και ως σχόλιο σήμαινε κάτι σαν «η ιστορία που σχολιάζεται έχει αναμενόμενα κακό τέλος». Φτάσαμε κάποια χρόνια μετά η σατιρική αυτή εικονογράφηση, που χρησιμοποιήθηκε τότε ως αστεία υπερβολή, να είναι πραγματικότητα. 

Οι άντρες που σπάνε τα πόδια τους για να γίνουν ψηλότεροι και τα όρια της αισθητικής επέμβασης Facebook Twitter
Το 2005 η επέμβαση αυτή είχε χρησιμοποιηθεί στο σενάριο ως κάτι ακραίο, κάτι εντελώς εκτός πραγματικότητας, για να οδηγήσει το επεισόδιο σ’ ένα τέλος που είχε να κάνει με την αυτοαποδοχή.

Διεύρυνση επιλογών ή εκμετάλλευση της αντρικής ανασφάλειας;

Πάντα όταν μιλάμε για τέτοιου είδους επεμβάσεις, αντιμετωπίζουμε το ίδιο ψευδοδίλημμα: απελευθερώνουν ή καταπιέζουν; Είναι εργαλεία που μας βοηθούν να «γίνουμε αυτό που νιώθουμε» ή πρακτικοί τρόποι να καλλιεργήσουμε ακόμη βαθύτερα τις ανασφάλειές μας; Βελτιώνουν αληθινά τη ζωή μας; Βλέποντας βίντεο νεαρών αντρών με το πριν και το μετά, σκέφτομαι ότι λίγη σημασία έχει. Όλος ο κόσμος ξέρει ότι το ύψος είναι σημαντικό στο πώς βλέπουμε έναν άντρα. Όσα hashtags του είδους #shortkings και να δημιουργηθούν, απέχουμε πολύ απ’ το να σταματήσουμε να θεωρούμε το χαμηλό αντρικό ανάστημα μειονέκτημα. Αυτοί οι νεαροί άντρες αποφάσισαν να πάρουν ένα μεγάλο ρίσκο για να διεκδικήσουν τη ζωή που πιστεύουν ότι θα έχουν με πέντε εκατοστά παραπάνω. Με το ύψος να θεωρείται αρκετά σημαντικό για να μπει σε dating profile, ποιος μπορεί να απορήσει με την απόφασή τους; Όταν πλέον αντιμετωπίζουμε τη μεταμορφωτική χειρουργική με την ατάκα «το κάνω για μένα» και γενναιόδωρα καταφάσκουμε «καθένας και καθεμία μπορεί να ξοδέψει τα λεφτά του όπως θέλει», δεν υπάρχει αληθινά χώρος για κριτική. Οι αισθητικές παρεμβάσεις έχουν διεισδύσει στην καθημερινότητά μας και έχουν ολότελα ενδυθεί με την επίφαση της αυτοπραγμάτωσης. 

Ταυτόχρονα, όταν κάθε άγχος με την εικόνα του κορμιού, από το λίπος στην κοιλιά μέχρι το ύψος, από το μάκρος των λοβών μέχρι το μέγεθος των χειλιών στο αιδοίο, είναι κάτι που με αρκετά χρήματα και εξειδίκευση «διορθώνεται», πρέπει να αποδεχτούμε ότι η «αυτοαποδοχή» μοιάζει με κάτι που αφορά περισσότερο τους ανθρώπους που δεν μπορούν να διαθέσουν τα χρήματα για την «αυτοβελτίωση». Τα παιδιά που μεγαλώνουν τώρα με τα social media θα είναι δύσκολο να έχουν λάβει επαρκή ερεθίσματα που θα λειτουργήσουν ως ιδεολογικό αντίβαρο στη «δικτατορία της εικόνας». Υποθέτω ότι σε κάποια χρόνια οι αισθητικές επεμβάσεις θα είναι ακόμη πιο ισχυρή ένδειξη οικονομικής ευμάρειας. 

Οι άντρες που σπάνε τα πόδια τους για να γίνουν ψηλότεροι και τα όρια της αισθητικής επέμβασης Facebook Twitter
Πριν και μετά: Aκτινογραφίες ενός ασθενούς στον οποίο έγινε επιμήκυνση των μηριαίων και κνημιαίων οστών, αυξάνοντας το ύψος του κατά έξι ίντσες.
Οι άντρες που σπάνε τα πόδια τους για να γίνουν ψηλότεροι και τα όρια της αισθητικής επέμβασης Facebook Twitter

Τι λένε οι ίδιοι οι άντρες που επέλεξαν να κάνουν την επέμβαση;

Σε διάφορα forum στο διαδίκτυο, δεν είναι λίγοι οι άντρες που μοιράζονται την εμπειρία τους. Ως επί το πλείστον, οι γνώμες που διάβασα είναι θετικές. Πιστεύουν ότι η επέμβαση άξιζε. Πολλές ιστορίες προσθέτουν πληροφορίες που μας αφήνουν να φανταστούμε την κοινωνική πίεση που βίωναν: άλλοι μιλούν για το bullying που υπέστησαν ως παιδιά επειδή ήταν κοντοί, άλλοι γράφουν ότι η επέμβαση τούς έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσουν επιτέλους κύρος στην εργασία τους και άλλοι γράφουν ότι απέκτησαν άλλη αυτοπεποίθηση στη συναναστροφή τους με τις γυναίκες. Στα ίδια forum, πολλοί είναι οι άντρες που γράφουν πως η απόφαση αυτή τούς φαίνεται μονόδρομος και αν είχαν τα χρήματα θα την έκαναν. Ένας άνδρας που ψήλωσε 7,5 εκατοστά καταλήγει στο εξής συμπέρασμα, 8 μήνες μετά την επέμβαση: «Έχω ακόμη τις ουλές σαν αναμνηστικά και θυμάμαι την προηγούμενη ζωή μου όταν λέω κάποιο ψέμα για το πώς τις απέκτησα. Περπατάω κανονικά τώρα, αλλά δεν μπορώ να τρέξω καλά. Δεν κάνω πολλές ασκήσεις ποδιών, κυρίως περπατάω. Δεν πιστεύω ότι θα επανέλθω ποτέ στο 100%. Για την ακρίβεια, είμαι σίγουρος ότι δεν θα επανέλθω. Αυτή είναι μια θυσία που έκανα με αντάλλαγμα μια καλύτερη ζωή». 

@le_tremba I‘ll not handicaped forever.No pain no gain 🤞🏻#limblengthening #height #shortpeopleproblems #heightproblems #heightdifference #livelifetaller #foryou #viral #körpergröße #fy #trend #tall #beinverlängerung #surgery #istanbul #heightgrowth #limb ♬ Darci On My Own speed up - 𝟑𝟎𝟑 𝐌𝐢𝐧𝐞.

Υπάρχει κάποιο συμπέρασμα;

Για μένα το μόνο συμπέρασμα σε σχέση με αυτά τα θέματα είναι η ταξική διάσταση της αισθητικής και η συσχέτισή της με τις ευκαιρίες που έχει κάθε άνθρωπος. Η αισθητική δεν έχει να κάνει με το αν είσαι όμορφος. Έχει να κάνει με το αν θα έχεις μια ευκαιρία εργασίας επειδή «ταιριάζεις στο κλίμα της εταιρείας». Είναι το αν τα fillers σου, τα botox σου, το στήθος σου και, πλέον, το ύψος σου δείχνουν ότι ανήκεις σ’ έναν κοινωνικό κύκλο που εκπροσωπείται απρόσκοπτα μέσα από σένα. Καιρό τώρα έχει ανοίξει η συζήτηση για το γεγονός ότι το «instagram face» είναι σύμβολο πλούτου για τις νεαρές γυναίκες. Η επέμβαση αύξησης ύψους εύκολα οδηγεί στο να φανταστούμε ένα μέλλον στο οποίο το χαμηλό ανάστημα δεν είναι απλώς ένα ουδέτερο βιολογικό χαρακτηριστικό αλλά παραδοχή της έλλειψης πόρων. Δεν μπορώ να φανταστώ τι επίδραση θα έχει αυτή η πιθανολογούμενη ταύτιση στον ψυχισμό των υπό διαμόρφωση έφηβων αγοριών.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Σουφλέ ζυμαρικών, σκαλοπίνια αλά κρεμ, κρέπες σπανάκι στον φούρνο

Οπτική Γωνία / Γαρίδες κοκτέιλ, σκαλοπίνια αλά κρεμ: Τι τρώγαμε αλήθεια στα ’80ς;

Τα ελληνικά βιβλία συνταγών του παρελθόντος σχεδόν δυσφήμιζαν το φαγητό: μπόμπες, βρασμένα αυγά κομμένα στη μέση, σφολιάτες που ξεχείλιζαν τυριά. Πολλές φορές νομίζω πως ξεχνάμε πώς έμοιαζε η «καλή μαγειρική» τη δεκαετία του ’80.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Δύσκολο να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Ακροβατώντας / Δύσκολο πια να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Η διακυβέρνηση Τραμπ αποκτά όλο και περισσότερο χαρακτηριστικά ολοκληρωτικού καθεστώτος, κι αυτό δεν αφορά μόνο τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους, αλλά επεκτείνεται στη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα πανεπιστήμια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ