«Θα κάνω υαλουρονικό στα χείλη, θα το κάνω για μένα»: Μας έχουν καταστρέψει οι Καρντάσιαν;

lip-injections-square-1553118214.gif
0


ΕΧΩ ΜΙΑ ΓΝΩΣΤΗ που είχε εκ γενετής πολύ λεπτά χείλια, τα λεγομένα χείλια-κουμπαράς. Έρχεται μια μέρα και μου λέει: «Δεν μ’ αρέσουν τα χείλια μου, τα θέλω πιο σαρκώδη, θα βάλω υαλουρονικό!». «Πρόσεχε», της λέω, και μου απαντάει ότι το υαλουρονικό είναι safe, τo βάζουν και τα δεκαεφτάχρονα, όπως κάναμε εμείς έφηβες χαλάουα. Τέλος πάντων, πάει αποφασισμένη και βάζει υαλουρονικό. Το αποτέλεσμα ευτυχώς ήταν διακριτικό, της πήγαινε, ήταν χαρούμενη. Σε έξι μήνες όμως θέλει να βάλει κι άλλο, δεν ρωτάει κανέναν μας, ξαναβάζει, αυτήν τη φορά είναι σαν να την τσίμπησε σμήνος με θυμωμένες μέλισσες. Η ιστορία συνεχίζεται, κάθε τρεις και λίγο βάζει υαλουρονικό και πλέον θυμίζει ροφό. Της ίδιας ωστόσο φαίνεται να της αρέσουν, τα τονίζει μάλιστα και με γυαλιστερό κραγιόν σε έντονο χρώμα. Είναι φορές που βλέπεις πάνω της μόνο χείλια, σαν να σβήνουν τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά. Όλοι μας απορούμε πώς γίνεται και δεν βλέπει η ίδια την παραμόρφωσή της στον καθρέφτη. Πού πήγε το μέτρο; Τελικά εθίζεσαι στα ενέσιμα; Βαδίζουμε στον δρόμο που άνοιξαν οι Καρντάσιαν; Το ντέφι της αισθητικής το χτυπούν ρυθμικά οι τικτοκτούδες και οι ινφλουένσερ; 

Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Εταιρείας Πλαστικών Χειρουργών, μετά την πανδημία του Covid-19, οι millennials, άτομα δηλαδή που γεννήθηκαν από το 1981 έως το 1996, κατέφυγαν σε διπλάσιο αριθμό σε αισθητικές επεμβάσεις. Σύμφωνα με τις εξηγήσεις των γιατρών, οι γυναίκες από 31 έως 45 ετών δεν έχουν τα παλαιότερα ταμπού για τις αισθητικές επεμβάσεις (botox, fillers κ.λπ.). Καθώς η ηλικία γάμου αναβάλλεται για αργότερα και αυξάνεται το μορφωτικό επίπεδο αλλά και η οικονομική άνεση των γυναικών, οι ίδιες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για προσωπική φροντίδα και περιποίηση. «Θα το κάνω για μένα» είναι μια χαρακτηριστική έκφραση.  

Χάνουμε την εικόνα μας σταδιακά, με τα φίλτρα στα κινητά, με την εικόνα των διάσημων, των ινφλουένσερ, των μοντέλων. Δεν είναι όμως σαφώς αυτά τα πρόσωπα η πραγματική ζωή. Αυτό είναι φευγιό απ’ την πρόκληση να είμαι ο εαυτός μου και δεν είμαι υπέρ της φυγής. Πάντα δίπλα στον δερματολόγο πρέπει να είναι και ένας ψυχολόγος, είναι συναφείς ειδικότητες.

«Σημασία έχει να λες το σωστό όχι»

Μάργκυ Καπελλάρη, δερματολόγος 

Μας έχουν καταστρέψει οι Καρντάσιαν; Πόσο εντάξει είναι να κάνουν οι έφηβοι fillers με υαλουρονικό στα χείλη τους πριν κλείσουν τα δεκαοκτώ; Πώς θα δείχνει ένα κορίτσι στα σαράντα του όταν έχει ξεκινήσει υαλουρονικό απ’ τα δεκαεφτά; Με τέτοιες απορίες στο κεφάλι συναντάω τη δερματολόγο Μάργκυ Καπελλάρη, που ειδικεύεται στην ομορφιά, και τη ρωτάω αρχικά αν το υαλουρονικό και το botox περνάνε στο συκώτι και αν είναι επιβλαβή για τον οργανισμό. 

Μάργκυ Καπελλάρη, δερματολόγος
Μάργκυ Καπελλάρη

«Κατηγορηματικά όχι. Η επιστήμη της αισθητικής δερματολογίας βασίζεται σε έρευνες και μελέτες δεκαετιών. Κάθε δερματολόγος που έχει εξειδικευθεί και ασχολείται με την ομορφιά και σέβεται τον όρκο του Ιπποκράτη και κατ’ επέκταση τους ασθενείς του δεν θα τους έβαζε επ’ ουδενί σε κίνδυνο. Τίποτα απ’ αυτά που χρησιμοποιούμε δεν έχει τον παραμικρό κίνδυνο. Βασιζόμαστε σε έρευνες δεκαετιών, υπάρχει η έγκριση του ΕΟΦ. Έχουμε στα χέρια μας μελέτες  που διαλύουν κάθε φόβο. Κανένα ενέσιμο δεν περνάει στο συκώτι. Ας έρθει έστω και ένας ηπατολόγος με μία επίσημη έρευνα να το διαψεύσει αυτό που λέω. 

Η αλλαντική τοξίνη, γνωστή ως botox, είναι ένα φάρμακο που το χρησιμοποιούμε πάνω από είκοσι χρόνια στην αισθητική και άλλα τριάντα στην ιατρική, χωρίς κανέναν απολύτως κίνδυνο. Η δράση του είναι τοπική, στους μυς. Κατηγορηματικά λοιπόν λέω ότι δεν απορροφάται στον οργανισμό και δη στο συκώτι. Μόνο τα νανοσωματίδια κυκλοφορούν για δύο μέρες στον οργανισμό και αποβάλλονται μετά απ’ τα νεφρά. Το ίδιο και το υαλουρονικό, και τα πιο καινούργια ενέσιμα, που είναι οι βιοδιεγέρτες και τα χρησιμοποιούμε με απόλυτη ασφάλεια. Ας προσέξουμε καλύτερα τα συμπληρώματα διατροφής και τις βιταμίνες που παρουσιάζονται ως αθώα και φτάνουν οι άνθρωποι να πίνουν καθημερινά ένα σωρό βιταμίνες χωρίς μέτρο. Εκεί είναι το πραγματικό πρόβλημα και εκεί γίνεται η μεγάλη επιβάρυνση στο συκώτι. 

— Ναι, αλλά κάθε φάρμακο έχει παρενέργειες. Δεν μπορεί να πάει κάτι στραβά με τα ενέσιμα; 
Σαφώς και μπορεί κάτι να μην πάει καλά. Κάθε φάρμακο έχει παρενέργειες. Και τις παρενέργειες της απλής ασπιρίνης ή του παναντόλ αν δείτε στις οδηγίες, θα τρομάξετε. Όμως γι’ αυτό υπάρχει ο γιατρός. Ένα ενέσιμο μπορεί να δημιουργήσει νεκρώσεις, αλλεργίες και ένα σωρό ακόμη, αλλά αυτά είναι γνωστά και ο έμπειρος γιατρός ξέρει να τα αντιμετωπίσει. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και δεν ξέρεις πώς θα αντιδράσει.

— Τι λέτε σε όσους κάνουν botox ακόμα και στο κομμωτήριο; Έχω ακούσει για κομμώτρια που κάνει ενέσιμα για 50 ευρώ. 
Εντάξει, αστειότητες. Είναι σαν να οδηγείς με 200 χιλιόμετρα στην Εθνική Οδό στο αντίθετο ρεύμα και χωρίς ζώνη. Εν γνώσει σου θέτεις σε κίνδυνο την υγεία σου. Δεν έχεις ιδέα τι έχουν μέσα αυτά τα ενέσιμα. Στα κάνει ένας άνθρωπος που δεν ξέρει καν πώς πρέπει να στα κάνει. Μπορεί να σου βάλει μη νόμιμα υλικά. Είναι σαν να λες «θα πάω να με χειρουργήσει ένας χασάπης, ξέρει από κρέας». Το πρόσωπο είναι ο καθρέφτης μας. Είναι σημάδι ευφυΐας το πού  ξοδεύεις τα χρήματά σου. Κάνε την έρευνά σου, μάθε, ρώτα. Μην το κάνεις μέχρι να βρεις τον κατάλληλο γιατρό, να τον τσεκάρεις, να δεις τα αποτελέσματά του και τις περγαμηνές του πριν του εμπιστευτείς το πρόσωπό σου. Μάθε για τα υλικά που χρησιμοποιεί. Ζήτα αντίγραφο. Δες το προϊόν να το ανοίγει μπροστά σου. 

— Πώς έχει επικρατήσει αυτή η μόδα να παραφουσκώνουμε τα χείλια; Γιατί έχει χαθεί τόσο πολύ το μέτρο; 
Ανοίγεις μεγάλο θέμα. Ο δερματολόγος ή ο πλαστικός χειρουργός πρέπει να κοιτάει και την ψυχική υγεία του άλλου. Είναι, μετά, και ηθικό το ζήτημα. Εγώ λέω πάντα όχι στις υπερβολές. Αν χαθεί το μέτρο, πάει, τελείωσε, χάνεις μετά τον εαυτό σου. Σταματάς να βλέπεις αυτό που βλέπουν οι άλλοι, κάνεις μια νευρωτική προβολή και κοιτάς κάτι άλλο. Στους έφηβους θέλει τρομερή προσοχή. 

Χάνουμε την εικόνα μας σταδιακά, με τα φίλτρα στα κινητά, με την εικόνα των διάσημων, των ινφλουένσερ, των μοντέλων. Δεν είναι όμως σαφώς αυτά τα πρόσωπα η πραγματική ζωή. Αυτό είναι φευγιό απ’ την πρόκληση να είμαι ο εαυτός μου και δεν είμαι υπέρ της φυγής. Πάντα δίπλα στον δερματολόγο πρέπει να είναι και ένας ψυχολόγος, είναι συναφείς ειδικότητες. Υπάρχει στενή σχέση μεταξύ δέρματος και ψυχής. Έτσι, ένας έφηβος ας μιλήσει κάποιες φορές με έναν ψυχολόγο, μετά με τους γονείς, και ας αποφασίσουμε όλοι ανοιχτά αν αυτό που θέλει το χρειάζεται ή είναι μια παροδική επιθυμία. Έχει καταντήσει η ομορφιά να παράγεται στο ίδιο εργοστάσιο μαζικής παραγωγής. Ως γιατρός είμαι οπαδός της ασυμμετρίας. Φανταστείτε τη Μπάρμπα Στρέιζαντ με άλλη μύτη. Θα ήταν ολέθριο. Αντισταθείτε στο κοπάδι και στις σειρήνες. 

Εγώ ως γιατρός σε κάθε υπερβολή λέω όχι. Το σωστό όχι. Που κανονικά θα έπρεπε να λένε όλοι οι γιατροί. Θα παραφράσω τον τίτλο του βιβλίου του Νίκου Σιδέρη: «Τα νέα παιδιά δεν θέλουν  αισθητικές παρεμβάσεις, θέλουν ψυχολόγο και γονείς». 

«Καταναλώνω ψηφιακό υλικό, άρα υπάρχω»

Σοφιάνα Μηλιωρίτσα, Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια, Σύμβουλος Γονέων

— Γιατί όλο και περισσότεροι έφηβοι καταφεύγουν σε αισθητικές επεμβάσεις;
Οι παράγοντες που οδηγούν τους εφήβους στις πλαστικές και στις αισθητικές επεμβάσεις χωρίζονται σε εξωτερικούς και εσωτερικούς. Ο πρώτος εξωτερικός παράγοντας, ο νούμερο ένα σε βαθμό επίδρασης, είναι τα social media. Ο βομβαρδισμός από τέλεια σώματα έχει ως αποτελέσματα τα social media να διαμορφώνουν το αισθητικά ιδεώδες. Ο μεταμοντέρνος Καρτέσιος θα έλεγε «Καταναλώνω ψηφιακό υλικό, άρα υπάρχω». Γνωρίζουμε ότι ειδικά τα κορίτσια εκφράζουν δυσαρέσκεια για το σώμα τους όσο εκτίθενται στα «τέλεια» ψηφιακά σώματα. 

Σοφιάνα Μηλιωρίτσα
Σοφιάνα Μηλιωρίτσα

Ο δεύτερος εξωτερικός παράγοντας έχει να κάνει με την πίεση των συνομηλίκων. Η «παρέα» πιέζει τα μέλη της να έχουν μια πολύ συγκεκριμένη εξωτερική εμφάνιση. Η μη συμμόρφωση στις αισθητικές απαιτήσεις της παρέας δημιουργεί τον φόβο της απόρριψης. Επομένως, η συμμόρφωση αποτελεί διαβατήριο αποδοχής μεταξύ συνομηλίκων, αξιοποιώντας ακόμα και τις αισθητικές επεμβάσεις.  

Στους εσωτερικούς παράγοντες, δηλαδή στους παράγοντες που έχουν να κάνουν με τον ψυχισμό του ατόμου, στην πρώτη θέση θα βρούμε την έλλειψη αυτοπεποίθησης. Ένας έφηβος ή μια έφηβη στην προσπάθειά τους να κατευνάσουν τις εσωτερικές τους δυσκολίες, καταφεύγουν στις αισθητικές επεμβάσεις. Η ειρωνεία είναι πως οι έφηβοι συχνά πιστεύουν ότι δεν χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη για την έλλειψη αυτοπεποίθησης, αλλά απλώς μια αισθητική παρέμβαση, ενώ το ζήτημα είναι πέρα για πέρα ψυχολογικό. 

— Ποιες μπορεί να είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις μιας πλαστικής επέμβασης σε έφηβο άτομο; 
Η Διαταραχή Δυσμορφίας Σώματος (ΔΔΣ) είναι συχνή σε άτομα που καταφεύγουν με ευκολία σε πλαστικές επεμβάσεις. Δηλαδή το άτομο αποκτά μέσω επιλεκτικής προσοχής μια διαστρεβλωμένη εικόνα για το σώμα του ή για κάποιο σημείο του σώματός του και υποφέρει συγκρίνοντάς το με άλλους. Νιώθει εμμονικά ότι το σώμα του είναι ασύμμετρο, αφιερώνει χρόνο στον καθρέφτη ή τον αποφεύγει τελείως, αφιερώνει ιδιαίτερα πολύ χρόνο για να κρύψει ή να καλύψει την «ελαττωματική περιοχή», δυσφορεί με τη συγκεκριμένη περιοχή και αποφεύγει τις κοινωνικές συναναστροφές. Γενικά, παρατηρείται στο άτομο έκπτωση της ψυχοκοινωνικής του λειτουργικότητας. 

— Συχνά αποκαλύπτεται, βάσει ερευνών, ότι πριν από την πλαστική επέμβαση τα άτομα έπασχαν από διαταραχή άγχους, κατάθλιψη, αυτοκτονικές τάσεις και αυτοτραυματιστικές συμπεριφορές.
Γι’ αυτό χρειάζεται να είναι ξεκάθαρο πως οι αισθητικές επεμβάσεις βοηθούν μόνο στην εξωτερική εμφάνιση και όχι στα ψυχικά ζητήματα του ενδιαφερόμενου. Από την άλλη πλευρά, συχνά σε εφήβους που διορθώνουν δυσμορφίες παρατηρείται αύξηση της αυτοπεποίθησης και μεγαλύτερη κοινωνική συμμετοχή. Μερικές ερωτήσεις που είναι ιδιαίτερα βοηθητικές όταν έχουμε να κάνουμε με αίτημα πλαστικής επέμβασης ή αισθητικής παρέμβασης σε έφηβο είναι, σύμφωνα με το American Medical Association:

· O σκοπός της επέμβασης: Είναι ο σκοπός ρεαλιστικός; Δείχνει ο ενδιαφερόμενος ικανός να πάρει μια απόφαση

· O βαθμός της δυσμορφίας: Είναι η δυσμορφία εμφανής; Είναι οι προσδοκίες ως προς την αλλαγή φυσιολογικές

· Κοινωνικό κόστος: Υποφέρει ο πελάτης κοινωνικά από αυτήν τη δυσμορφία;

— Πώς πρέπει να συμπεριφερθούν οι γονείς όταν ένας έφηβος πιέζει να κάνει κάποια αλλαγή στο σώμα του; 
Η συναισθηματική ωριμότητα του εφήβου παίζει μεγάλη σημασία στην έκβαση. Εάν παρατηρούνται συχνές παρεμβάσεις σε έφηβο, θα χρειαστεί να αξιολογηθεί και για Διαταραχή Δυσμορφίας Σώματος από ψυχίατρο. Τέλος, καλό είναι μετά την πρώτη συνάντηση με τον γιατρό να υπάρξει μια περίοδος «αγρανάπαυσης» (cooling off period) τριών μηνών και εκ νέου συνάντηση με τον γιατρό, βεβαίως με την παρουσία του γονέα, για να ελεγχθεί η βαρύτητα του αιτήματος. 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χείλια τούμπανο χωρίς υαλουρονικό!

Living / «Τρως, φιλιέσαι, κοιμάσαι, και τα χείλη σου έχουν χρώμα σαν ανοιγμένο σύκο»

Γίνεται να έχεις ροδαλό χρώμα στα χείλη χωρίς κραγιόν για τα επόμενα δύο χρόνια; Κι όμως γίνεται. Η Τζούλη Αγοράκη δοκιμάζει το ημιμόνιμο μακιγιάζ και μοιράζεται την εμπειρία.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η επίπλαστη τελειότητα του Instagram

Έρευνα / Η επίπλαστη τελειότητα του Instagram

Αισθητικές επεμβάσεις και θεραπείες ολοένα και πιο δημοφιλείς σε νεαρές ηλικίες «για να έχουν το αποτέλεσμα των φίλτρων», άπιαστα πρότυπα ομορφιάς, κατάθλιψη, εθισμός και μια αδιάκοπη παρακολούθηση της ζωής των άλλων: Πού σταματά η διαδικτυακή «κοινωνικοποίηση» και ποιες είναι οι επιπτώσεις της ψηφιακής μας υπερέκθεσης; Η LiFO εξετάζει το ζήτημα με τη βοήθεια μιας influencer, μιας κοπέλας που είχε εθιστεί στα social media, ενός δερματολόγου και μιας ψυχιάτρου.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΩΡΓΟ ΨΩΜΙΑΔΗ & ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ