Φωτιά στην Πεντέλη: Το κρατικό επίδομα «πρώτης αρωγής» δεν έχει δοθεί ακόμη

Φωτιά στην Πεντέλη: Το κρατικό επίδομα «πρώτης» αρωγής δεν έχει δοθεί ακόμη Facebook Twitter
Δεκαοκτώ ημέρες μετά την πυρκαγιά και ακόμη οι λιγότεροι από 200 πληγέντες δεν έχουν λάβει το επίδομα πρώτης αρωγής. Φωτ.: Aris Oikonomou / SOOC
0


ΜΕΤΑ ΤΗ ΦΩΤΙΑ, ΒΡΟΧΗ.
Που μεγαλώνει τη μυρωδιά από τα καμμένα στην πυρκαγιά της 12ης Αυγούστου. Η ισχυρή νεροποντή το μεσημέρι της Παρασκευής έφερε και διακοπή ρεύματος που ξεκίνησε λίγο πριν τη μία και μισή το μεσημέρι. «Θα χρειαστούν 30 χρόνια για να γίνει η Πεντέλη πράσινη όπως ήταν, αν ξαναγίνει» μας λέει ο Γιώργος, κάτοικος της Νέας Πεντέλης από τις αρχές της δεκαετίας του '80.

Η μπόρα της Παρασκευής προκαλεί νέες φουρτούνες στους κατοίκους που είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται από τη φωτιά. Οι κατοικίες που χαρακτηρίστηκαν κίτρινες (δηλαδή μπορούν να επισκευαστούν) αλλά και οι κόκκινες (όσες πρέπει να κατεδαφιστούν και ίσως να ξαναχτιστούν από την αρχή) δεν έχουν προλάβει να καθαριστούν από τη φωτιά.

Δεκαοκτώ ημέρες μετά την πυρκαγιά και ακόμη οι λιγότεροι από 200 πληγέντες δεν έχουν λάβει το επίδομα πρώτης αρωγής, των 5.000 ευρώ για τα κίτρινα σπίτια ή των 10.000 ευρώ για τις κόκκινες κατοικίες. Κι όμως, οι ιδιοκτήτες που δεν πρόλαβαν να σώσουν τα σπίτια τους έχουν μια σειρά από έξοδα που τρέχουν. Να βρουν σπίτι να νοικιάσουν για να στεγάσουν τις οικογένειες τους, πολλές από τις οποίες έχουν ανήλικα παιδιά που σε λίγες ημέρες ξεκινούν σχολείο.

Οι κάτοικοι στη Νέα Πεντέλη προσπαθούν να οργανωθούν για να βοηθήσουν τις περίπου 100 οικογένειες που καταστράφηκαν.

Οι περίπου 150 οικογένειες που έχασαν τα πάντα από τη φωτιά που έφτασε μέχρι τα όρια του Χαλανδρίου πρέπει να ξαναστήσουν το νοικοκυριό από την αρχή. Από κρεβάτια, καρέκλες και γραφεία για τα παιδιά, μέχρι κουζίνα, ψυγείο, πλυντήριο, σεντόνια, κλινοσκεπάσματα, πετσέτες και ρούχα, τα απολύτως απαραίτητα δηλαδή για να ζει μια οικογένεια. Κι όμως, το κρατικό επίδομα ακόμη δεν έχει δοθεί.Τι να πρωτοκαλύψει κάποιος από τις οικονομίες του –αν είχε αποταμιεύσεις– το ενοίκιο, ή τα απολύτως απαραίτητα προς το ζην;

Σήμερα Παρασκευή, ο αρμόδιος υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος υποσχέθηκε ότι το επίδομα της πρώτης αρωγής θα ξεκινήσει να δίνεται από την επόμενη εβδομάδα, 20 ημέρες και βάλε μετά τη φωτιά.

Φωτιά στην Πεντέλη: Το κρατικό επίδομα «πρώτης» αρωγής δεν έχει δοθεί ακόμη Facebook Twitter
Οι περίπου 150 οικογένειες που έχασαν τα πάντα από τη φωτιά που έφτασε μέχρι τα όρια του Χαλανδρίου πρέπει να ξαναστήσουν το νοικοκυριό από την αρχή. Φωτ.: Μάκης Πολλάτος/LIFO


Κάποιοι από τους πυρόπληκτους με κίτρινα σπίτια είχαν ξεκινήσει να απομακρύνουν τα καμένα και αδρανή υλικά από τα σπίτια τους. Πολλά είχαν κατεστραμμένη στέγη και έτρεχαν να βγάλουν τα καμένα υλικά για να επιδιορθώσουν τη σκεπή, ώστε να προλάβουν τα πρωτοβρόχια. Κι ας είναι δυσβάστακτο το κόστος για να απομακρύνουν την περιουσία τους που μετατράπηκε σε μπάζα. Ένας κάδος όπου μεταφέρονται τα αδρανή υλικά κοστίζει από 250-300 ευρώ. Σε ένα κίτρινο σπίτι, πρέπει να απομακρυνθούν περίπου 10 κάδοι με μπάζα από καμένες οικοσκευές, καμένες στέγες και άλλα κατεστραμμένα πράγματα από το νοικοκυριό που διέλυσε η φωτιά. Μόνο για να βγάλουν τα μπάζα πρέπει να πληρώσουν περί τα 3.000 ευρώ. Μέσα σε δύο χρόνια, λένε όσοι αναζήτησαν τρόπο να απομακρύνουν τα αδρανή υλικά, το κόστος ενοικίασης ενός κάδου τριπλασιάστηκε. Ακόμη κι όσοι είχαν ξεκινήσει να πετούν τα καμένα δεν πρόλαβαν. Η σημερινή μπόρα έβαλε και νερό μέσα στα κίτρινα σπίτια, δημιουργώντας κι άλλα προβλήματα στους πυρόπληκτους.

Φωτιά στην Πεντέλη: Το κρατικό επίδομα «πρώτης» αρωγής δεν έχει δοθεί ακόμη Facebook Twitter
Κάποιοι από τους πυρόπληκτους με κίτρινα σπίτια είχαν ξεκινήσει να απομακρύνουν τα καμμένα καθ αδρανή υλικά από τα σπίτια τους. Φωτ.: Μάκης Πολλάτος/LIFO


Κι όλα αυτά την ώρα που το μόνο που συζητούν οι κάτοικοι στη νέα Πεντέλη είναι γιατί τους άφησαν αβοήθητους. «Την ώρα που η φωτιά έκαιγε τα πρώτα σπίτια, υπήρχε μόνο ένα ελικόπτερο συντονισμού πάνω από τη νέα Πεντέλη αφού οι περισσότεροι από τους πυροσβέστες που έδιναν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες που έρχονταν από τον Διόνυσο απομακρύνθηκαν παρά τις δηλωμένες ανησυχίες μας ότι η φωτιά μπορεί να γυρίσει» μας λέει η Μαρίνα απογοητευμένη.

Οι κάτοικοι στη Νέα Πεντέλη προσπαθούν να οργανωθούν για να βοηθήσουν τις περίπου 100 οικογένειες που καταστράφηκαν. Μαζεύουν χρήματα, προετοιμάζουν γεύματα για όσους δεν έχουν τρόπο να μαγειρέψουν για τις οικογένειες τους και είναι θλιμμένοι για αυτό που συνέβη, κυρίως όμως για το γεγονός ότι έμειναν αβοήθητοι αν και οι αρμόδιοι τους διαβεβαίωναν ότι είναι έτοιμοι να σταματήσουν τις φλόγες.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Οι ψαράδες της Αμοργού πέτυχαν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα

Οπτική Γωνία / Οι ψαράδες της Αμοργού πέτυχαν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα

Πήραν τη θάλασσα στα χέρια τους, πριν να είναι πολύ αργά και την χάσουν. Το «Αμοργόραμα» δεν είναι απλώς μια ιδέα, αλλά στοίχημα ζωής – και πρότυπο για την αλιεία όλης της χώρας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Μετρό-φούρνος: Ως πότε θα λιώνουμε και υπογείως;

Ρεπορτάζ / Μετρό-φούρνος: Ως πότε θα λιώνουμε και υπογείως;

Είκοσι τρένα που εκτελούν δρομολόγια στην μπλε και την κόκκινη γραμμή δεν έχουν κλιματισμό, ενώ το air condition στους παλιούς συρμούς της πράσινης γραμμής θυμίζει λοταρία: ποτέ δεν ξέρεις αν θα πετύχεις δροσιά ή ζέστη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Dr. Zeina Jallad: «Ονειρεύομαι ένα μέλλον όπου τη ζωή των παιδιών μας δεν θα την ορίζει το γεγονός ότι υποφέρουν αλλά ότι ευημερούν»

Οπτική Γωνία / Zeina Jallad: «Ονειρεύομαι έναν ουρανό χωρίς πυραύλους και drones»

Η διευθύντρια του Κέντρου Μελετών Παλαιστινιακής Γης και καθηγήτρια στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού μιλά στη LiFO για την αποτυχία του διεθνούς δικαίου και το «sumud» ως καθημερινή εξέγερση απέναντι στην εξόντωση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιοι θα πληρώσουν τις απάτες του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ρεπορτάζ / Ποιοι θα πληρώσουν τις απάτες του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η κυβέρνηση ομολόγησε την αποτυχία της στην αντιμετώπιση του πελατειακού κράτους, οι κανονικοί αγρότες όμως, που δεν συμμετείχαν στις απάτες, είναι αυτοί που κυρίως θα πληρώσουν το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
CHECK Κρήτη: καμιά δομή-χιλιάδες πρόσφυγες

Ρεπορτάζ / Κρήτη: Kαμiα δομή - χιλιάδες πρόσφυγες

Αντιμέτωπη με ένα πρωτόγνωρο κύμα μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών βρίσκεται η Κρήτη. Και ενώ η συχνότητα και ο αριθμός των αφίξεων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δεν έχει δημιουργήσει καμία οργανωμένη δομή υποδοχής στο νησί για τους ανθρώπους αυτούς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ