Η Ολυμπιάδα του Παρισιού θα είναι εξόχως πολιτική κι αυτό είναι καλό

Η Ολυμπιάδα του Παρισιού θα είναι εξόχως πολιτική κι αυτό είναι καλό Facebook Twitter
Είναι βέβαιο ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού θα αποτελέσουν το πεδίο για διάφορες πολιτικές δηλώσεις. Φωτ.: Chesnot/Getty Images/Ideal Image
0


ΣΤΑ 80 ΤΟΥ ΠΛΕΟΝ, ο Τόμι Σμιθ, ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι αυτές τις μέρες, κάθεται μπροστά από την ιστορική φωτογραφία που τον απεικονίζει σε ηλικία 24 ετών στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων του 1968 στο Μεξικό. Στη φωτογραφία, ο Σμιθ, που μόλις είχε κερδίσει το χρυσό στα 200 μέτρα, και ο Αμερικανός συναθλητής του Τζον Κάρλος, που είχε κερδίσει το χάλκινο, στέκονται στο βάθρο των μεταλλίων, υψώνοντας ο καθένας τους μια γροθιά τυλιγμένη σε μαύρο γάντι (ο Κάρλος είχε ξεχάσει το γάντι του, οπότε ο Σμιθ του έδωσε ένα από τα δικά του).

Η χειρονομία του αφροαμερικανικού διδύμου ερμηνεύτηκε ως χειρονομία υπέρ της Μαύρης Δύναμης (Black Power), αλλά όπως θα έγραφε και ο ίδιος ο Σμιθ δεκαετίες αργότερα, επρόκειτο τελικά για μια χειρονομία «υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ο τρίτος κάτοχος μεταλλίου στο βάθρο, ο λευκός Αυστραλός Πίτερ Νόρμαν, υποστήριξε τη διαμαρτυρία τους. Το 2006, ο Σμιθ και ο Κάρλος ήταν εκείνοι που μετέφεραν το φέρετρο του Νόρμαν στην κηδεία του στη Μελβούρνη.

Η σημερινή γενιά αθλητών είναι πιο ακτιβιστική από οποιαδήποτε προηγούμενη (τουλάχιστον στις τελευταίες δεκαετίες), έχει στην διάθεσή της τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα μέτωπα είναι πλέον πολλά – από το Black Lives Matter μέχρι την Ουκρανία και τη Γάζα.

Σήμερα, το αριστερό πόδι του Σμιθ είναι τυλιγμένο σε ορθοπεδικό παπούτσι. Συναντώντας την Αγγλοαμερικανική Ένωση Τύπου του Παρισιού στο Μουσείο Ιστορίας της Μετανάστευσης της πόλης, ο ευδιάθετος και στοχαστικός ηλικιωμένος άνδρας θυμάται την ανταπόκριση που δέχτηκε εκείνη η χειρονομία το 1968.

Η Ολυμπιάδα του Παρισιού θα είναι εξόχως πολιτική κι αυτό είναι καλό Facebook Twitter
Ο Τόμι Σμιθ και ο Τζον Κάρλος με υψωμένη την γροθιά τους στο βάθρο, στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1968 στο Μεξικό. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image

«Οι άνθρωποι, ακόμη και στη μικρή πόλη που ζούσα, άφηναν περιττώματα στο γραμματοκιβώτιο ή απειλητικά σημειώματα. Δεν είναι καταπληκτικό αυτό; Τα αδέλφια μου χλευάζοντας αγρίως στο σχολείο γι' αυτό που έκανα. Φοβόμουν να κυκλοφορήσω. Οι άνθρωποι με αναγνώριζαν και μόνο από το ύψος μου. Με έδειχναν στον δρόμο και έλεγαν: «Αυτός ήταν που έκανε αυτό το φριχτό πράγμα. Θα έπρεπε να εκτελεστεί».

Η φωτογραφία διατηρεί την ισχύ και τον αντίκτυπό της μέχρι σήμερα. Είναι βέβαιο ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού θα αποτελέσουν το πεδίο για διάφορες πολιτικές δηλώσεις. Η σημερινή γενιά αθλητών είναι πιο ακτιβιστική από οποιαδήποτε προηγούμενη (τουλάχιστον στις τελευταίες δεκαετίες), έχει στην διάθεσή της τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα μέτωπα είναι πλέον πολλά – από το Black Lives Matter μέχρι την Ουκρανία και τη Γάζα.

Οι Παλαιστίνιοι και οι Ουκρανοί, ειδικότερα, θα θελήσουν να υπενθυμίσουν στους θεατές τους πολέμους και τις σφαγές που συνεχίζονται με σφοδρότητα, ασχέτως αν πολλοί από αυτούς τους θεατές μπορεί να έχουν αρχίσει ήδη να τους «βαριούνται» ως επικαιρότητα. Αυτοί οι αθλητές έχουν συναδέλφους που δεν μπορούν να είναι στους Αγώνες επειδή είναι νεκροί. Η Ρωσία έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής πολλούς Ουκρανούς αθλητές, με πιο πρόσφατο τον πρωταθλητή ποδηλασίας Αντρέι Κουτσένκο, 34 ετών, ο οποίος πέθανε στο μέτωπο στις 3 Ιουλίου.

Το κοκτέιλ αναμένεται εκρηκτικό από την στιγμή που αναμένονται στο Παρίσι 16 Ρώσοι αθλητές, οι οποίοι θεωρητικά θα αγωνιστούν ως ουδέτεροι, αλλά το καθεστώς του Πούτιν θα γιορτάζει κάθε μετάλλιό τους ως εθνικό θρίαμβο. Οι οκτώ Ολυμπιονίκες της Παλαιστίνης έρχονται από έναν τόπο ολέθρου και θανάτου. Δείτε τον Παλαιστίνιο ποδοσφαιριστή Μοχάμεντ Μπαράκατ στο τελευταίο του βίντεο στη Γάζα καθώς περίμενε τους ισραηλινούς πυραύλους που ακούγονταν από πάνω του να τον σκοτώσουν. «Ίσως αυτά είναι τα τελευταία μας λόγια», λέει στο βίντεο και καταλήγει: «Παιδιά μου, αγαπημένοι μου, σας εμπιστεύομαι στον Θεό».

Οι Παλαιστίνιοι, οι Ουκρανοί και οι νεαροί Mαύροι αθλητές που αντιτίθενται στο ρατσισμό έχουν φωνές που στην πραγματικότητα σπανίως έχουν ακουστεί στην παγκόσμια συζήτηση. Μπορούν να καταθέσουν εμπειρίες για τις οποίες οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουν τίποτα. Οι μαύροι Γάλλοι ποδοσφαιριστές που προειδοποίησαν κατά της  ακροδεξιάς επέλασης κόμματος στις πρόσφατες εκλογές γνωρίζουν πώς είναι να νοιώθεις τον ρατσισμό στο πετσί σου. Ελάχιστοι άλλοι συμμετέχοντες στη δημόσια πολιτική συζήτηση στη Γαλλία το γνωρίζουν.

Η δική του εμπειρία ζωής ήταν αυτή που εμψύχωσε και τον Τόμι Σμιθ καθώς μεγάλωνε σε μια μικρή πόλη γεμάτη προκαταλήψεις και στερήσεις που δεν γίνονταν αντιληπτές από την κυρίαρχη Αμερική. «Ο πατέρας μου δεν ήξερε να διαβάζει», θυμάται. «Του έπαιρνε γύρω στη μισή ώρα για να διαβάσει μια σελίδα της Βίβλου. Συλλαβίζοντας έλεγε: "Κ, Υ, Ρ, Ι, Ε. Ω, Κύριε". Τον άκουγα και κάποιες φορές μου ερχόταν να βάλω τα κλάματα».  

Ο Σμιθ θυμάται και τον Τζέσι Όουενς, τον Μαύρο ήρωα των Ολυμπιακών του 1936 στο Βερολίνο, τον οποίον είχε στείλει η Ομοσπονδία στο Ολυμπιακό Χωριό το 1968 για να αποτρέψει τους νεαρούς μαύρους αθλητές από κάθε δημόσια εκδήλωση διαμαρτυρίας. Το μήνυμα του Όουενς, λέει ο Σμιθ, ήταν το εξής: «Να είστε ευγνώμονες που σας δόθηκε η ευκαιρία να βρίσκεστε εδώ... Όταν τελείωσε, τον ευχαριστήσαμε, τον χειροκροτήσαμε και ελπίζαμε ότι δεν θα τον ξαναβλέπαμε σύντομα».

Το Ολυμπιακό βάθρο ήταν όμως η μοναδική και η ιδανική πλατφόρμα διαμαρτυρίας για τον Σμιθ. Πενήντα έξι χρόνια αργότερα, σχεδόν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τον αθλητισμό θυμούνται την υψωμένη γροθιά του. Αυτή είναι η ήπια δύναμη ενός Ολυμπιονίκη. Ο ίδιος λέει ότι θαυμάζει τον ακτιβισμό των σημερινών αθλητών: «Μπορώ να δω τον εαυτό μου σ’ εκείνους». Ο ίδιος θα το έκανε ξανά; «Θα το έκανα κάθε μέρα. Όταν φύγω από τη ζωή, θα έχει μείνει κάτι από μένα».

Με στοιχεία από The Financial Times.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κρασί, το λάδι και ένας υπουργός του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ