Ο Όρμπαν κάνει τον ειρηνοποιό στην Κίνα «αγνοώντας» την πολύνεκρη ρωσική επίθεση στο νοσοκομείο Παίδων

Ο Όρμπαν κάνει τον ειρηνοποιό στην Κίνα «αγνοώντας» την πολύνεκρη ρωσική επίθεση στο νοσοκομείο Παίδων Facebook Twitter
Συνάντηση Βίκτορ Όρμπαν - Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο / Φωτ.: EPA
0

Μετά το Κίεβο και τη Μόσχα, ο Βίκτορ Όρμπαν βρέθηκε στην Κίνα και συναντήθηκε με τον Σι Τζινπίνγκ με στόχο, κατά τον Ούγγρο πρωθυπουργό, να προωθήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Λίγη ώρα αφότου οι εικόνες από την πολύνεκρη ρωσική επίθεση στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της Ουκρανίας, στο Κίεβο, άρχισαν να κατακλύζουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Βίκτορ Όρμπαν χαρακτήρισε την Κίνα «δύναμη-κλειδί για τη δημιουργία των συνθηκών ειρήνης στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας» με ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter).

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ήρθα να συναντηθώ με τον πρόεδρο Σι στο Πεκίνο, μόλις δύο μήνες μετά την επίσημη επίσκεψή του στη Βουδαπέστη» υπογράμμισε. 

Η Ουγγαρία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτόν τον μήνα και ο Όρμπαν ξεκίνησε έκτοτε μια «ειρηνευτική αποστολή», η οποία ωστόσο δεν έχει την έγκριση ή την εντολή των ευρωπαϊκών θεσμικών. «Η Ουκρανία δεν θα πρέπει να περιμένει από τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της προτού ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες» δήλωσε ο Όρμπαν κατά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο Κίεβο στις 2 Ιουλίου - την πρώτη από την έναρξη του πολέμου. 

Ο ακροδεξιός Ούγγρος πρωθυπουργός θεωρείται ευρέως πως έχει τις θερμότερες σχέσεις με τον Σι και τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών. Η επίσκεψή του στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε την καταδίκη του Κιέβου και αξιωματούχων της ΕΕ, οι οποίοι επέμειναν ότι ο Όρμπαν δεν ενεργούσε εξ ονόματος ολόκληρου του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Σι, ο Όρμπαν περιέγραψε την Κίνα ως σταθεροποιητική δύναμη εν μέσω παγκόσμιας αναταραχής και εξήρε τις «εποικοδομητικές και σημαντικές» ειρηνευτικές πρωτοβουλίες της. Η Κίνα προωθεί το δικό της ειρηνευτικό σχέδιο έξι σημείων για την Ουκρανία, το οποίο εξέδωσε μαζί με τη Βραζιλία τον Μάιο. Το Πεκίνο δηλώνει ουδέτερο στον πόλεμο που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 μετά τη ρωσική εισβολή πλήρους κλίμακας, αν και στην πράξη υποστηρίζει τη Μόσχα μέσω συχνών κρατικών επισκέψεων, αυξανόμενων εμπορικών συναλλαγών και κοινών στρατιωτικών ασκήσεων.

Ενώ φιλοξενούσε τον Όρμπαν, ο Σι κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία να σταματήσουν τα πυρά και τις άλλες μεγάλες δυνάμεις να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που να ευνοεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Μόνο όταν όλες οι μεγάλες δυνάμεις προβάλλουν «θετική ενέργεια αντί για αρνητική ενέργεια» μπορεί να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με το CCTV. Ο Όρμπαν φιλοξένησε τον Κινέζο ηγέτη στην Ουγγαρία μόλις πριν από δύο μήνες, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής περιοδείας τριών χωρών που περιελάμβανε επίσης στάσεις στη Γαλλία και τη Σερβία - η οποία σε αντίθεση με τις άλλες δύο δεν είναι μέλος της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, η Κίνα αναβάθμισε τους δεσμούς της με την Ουγγαρία σε «ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση παντός καιρού», έναν από τους υψηλότερους χαρακτηρισμούς της για τις εξωτερικές σχέσεις που εκτός από την Ουγγαρία ισχύει μόνο για τη Λευκορωσία, το Πακιστάν και τη Βενεζουέλα.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προειδοποιήσεις Νετανιάχου και Τραμπ στη Χαμάς, ενώ η Γάζα εξακολουθεί να μετρά νεκρούς

Διεθνή / Τελεσίγραφα Νετανιάχου και Τραμπ στη Χαμάς, την ώρα που οι νεκροί στη Γάζα αυξάνονται

«Η Χαμάς θα αφοπλιστεί είτε με τη διπλωματία, είτε στρατιωτικά» λέει ο Νετανιάχου - «Δεν θα δεχθώ καθυστερήσεις», προειδοποιεί ο Τραμπ - 57 ακόμη νεκροί στον θύλακα παρά την έκκληση του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ δηλώνει ικανοποιημένος με την παύση του πυρ από το Ισραήλ αλλά υπάρχουν αναφορές για 57 νεκρούς

Διεθνή / Γάζα: Αναφορές για 57 νεκρούς λίγο αφότου ο Τραμπ δήλωσε ικανοποιημένος με την παύση των ισραηλινών επιθέσεων

Η παλαιστινιακή υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας αναφέρει δεκάδες νεκρούς στον θύλακα, παρά την έκκληση του Αμερικανού προέδρου για παύση των βομβαρδισμών
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Το Ισραήλ διέταξε τον στρατό να σταματήσει την εκστρατεία αλλά συνεχίζει τους βομβαρδισμούς

Διεθνή / Γάζα: Το Ισραήλ διέταξε τον στρατό να σταματήσει την εκστρατεία αλλά συνεχίζει τους βομβαρδισμούς

Ενώ ετοιμάζονται για την πρώτη φάση του σχεδίου του Ντόναλντ Τραμπ, για τον τερματισμό του πολέμου και την απελευθέρωση όλων των ομήρων, συνεχίζουν τα πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Το Ισραήλ διέταξε τον στρατό να σταματήσει τις επιδρομές - Προετοιμάζονται για το πρώτο στάδιο του σχεδίου Τραμπ

Διεθνή / Γάζα: Το Ισραήλ σταματά τις επιδρομές - Εν αναμονή του πρώτου σταδίου του σχεδίου Τραμπ

Οι IDF δήλωσαν ότι έλαβαν εντολή να προετοιμαστούν για το πρώτο στάδιο του σχεδίου για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, μετά τη συμφωνία της Χαμάς να απελευθερώσει ομήρους - Τι περιλαμβάνει το σχέδιο Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη μεταφέρονται 137 ακτιβιστές του στολίσκου ελευθερίας

Διεθνή / Γάζα: Αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη μεταφέρονται 137 ακτιβιστές του στολίσκου ελευθερίας

Η ισραηλινή οργάνωση που παρέχει νομική υποστήριξη στα μέλη του στολίσκου, Adalah, αναφέρει ότι σε αρκετούς ακτιβιστές αρνήθηκαν πρόσβαση σε δικηγόρο, νερό και φάρμακα
LIFO NEWSROOM