Στην Αυστραλία ο Τζούλιαν Ασάνζ: «Σκοπεύει να κολυμπά στον ωκεανό κάθε ημέρα»

Η επιστροφή του Τζούλιαν Ασάνζ στην Αυστραλία- «Σκοπεύει να κολυμπά στον ωκεανό κάθε ημέρα» Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ
0

Μετά από 14χρόνια, ο Τζούλιαν Ασάνζ πέρασε την πρώτη νύχτα ελευθερίας στην πατρίδα του την Αυστραλία. 

Ο Ασάνζ προσγειώθηκε την Τετάρτη το βράδυ στην Καμπέρα, όπου τον περίμεναν ενθουσιασμένοι η σύζυγός του Στέλλα και ο πατέρας του Τζον Σίπτον, όπως και μερικοί υποστηρικτές του. Νωρίτερα είχε δηλώσει ένοχος για παραβίαση της νομοθεσίας περί κατασκοπείας στο αμερικανικό, ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαϊπάν, ενός νησιού στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η δικαστής στη συνέχεια τον άφησε ελεύθερο. 

Οι υποστηρικτές του Ασάνζ και υπέρμαχοι της ελευθερίας του λόγου τον θεωρούν ήρωα επειδή αποκάλυψε παράνομες ενέργειες του αμερικανικού στρατού, μεταξύ άλλων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, όταν ο WikLeaks δημοσίευσε χιλιάδες διαβαθμισμένα στρατιωτικά και διπλωματικά έγγραφα το 2010. Ωστόσο η αμερικανική κυβέρνηση καταγγέλλει εδώ και καιρό ότι η ενέργεια αυτή ήταν απερίσκεπτη και έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων. Στη διάρκεια της νύκτας δικαστής στην πολιτεία Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών απέσυρε επισήμως τις υπόλοιπες 17 κατηγορίες που εκκρεμούσαν εις βάρος του, για τις οποίες κινδύνευε να καταδικαστεί έως και σε 175 χρόνια κάθειρξη. 

Αυστραλοί βουλευτές ζητούσαν εδώ και χρόνια την απελευθέρωση του Ασάνζ, με την υπόθεσή του να αποτελεί ένα από τις λίγες αιτίες έντασης στις διμερείς σχέσεις Αυστραλίας- ΗΠΑ. «Για κάποιο καιρό τώρα η φυλάκιση του Τζούλιαν Ασάνζ ήταν ένα αγκάθι στο πλευρό αυτής της σχέσης», δήλωσε ο Άντριου Γουίλκι, ανεξάρτητος βουλευτές συμπρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής που υποστήριζε την απελευθέρωση του Ασάνζ. «Τώρα αυτό διορθώθηκε και κατά συνέπεια δεν βρίσκω τον λόγο να μην είμαστε αισιόδοξοι για τη διμερή σχέση. Το αγκάθι βγήκε», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα ωστόσο, η αντιπολίτευση προειδοποίησε την κυβέρνηση στην Αυστραλία, να μην παρουσιάζει τον Τζούλιαν Ασάνζ σαν ήρωα.  

Ο Ασάνζ παρέμεινε κλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για επτά χρόνια, προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία όπου κατηγορούνταν για σεξουαλική επίθεση. Η κατηγορία αυτή αποσύρθηκε. Πριν από πέντε χρόνια απομακρύνθηκε βίαια από την πρεσβεία και οδηγήθηκε στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς, μέχρι η βρετανική δικαιοσύνη να εξετάσει το αίτημα των ΗΠΑ να εκδοθεί στη χώρα. 

Πώς θα γιορτάσει την ελευθερία του ο Τζούλιαν Ασάνζ 

Η Στέλλα Ασάνζ δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει τι θα κάνει στη συνέχεια ο Τζούλιαν και ζήτησε να γίνει σεβαστή η ιδιωτικότητά του. 

«Ο Τζούλιαν σκοπεύει να κολυμπά στον ωκεανό κάθε ημέρα. Σκοπεύει να κοιμηθεί σε ένα πραγματικό κρεβάτι. Σκοπεύει να γευτεί πραγματικό φαγητό και σχεδιάζει να χαρεί την ελευθερία του», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη. Επανέλαβε εξάλλου την έκκλησή της να δοθεί χάρη στον Ασάνζ από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο Ασάνζ δεν έχει κάνει δημόσιες δηλώσεις μετά την απελευθέρωσή του. 

Η υποδοχή του Τζούλιαν Ασάνζ  - «Δεν είναι μάρτυρας»

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι, που στήριζε την απελευθέρωση του Ασάνζ προτού αναλάβει την πρωθυπουργία το 2022, τον καλωσόρισε με ένα τηλεφώνημα. «Είχαμε μια πολύ θερμή συνομιλία», δήλωσε. 

Ωστόσο η συντηρητική αντιπολίτευση εξέφρασε τις ανησυχίες της για το γεγονός ότι ο Ασάνζ παρουσιάζεται σαν ήρωας. 

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Γερουσία, ο Σάιμον Μπέρμιγχαμ, χαιρέτισε την απελευθέρωση του ιδρυτή του WikiLeaks, αλλά πρόσθεσε στο Χ ότι «δεν είναι μάρτυρας και δεν ήταν ποτέ ένας πολιτικός κρατούμενος που είχε στερηθεί την πρόσβαση στη δικαιοσύνη». 

Ο ίδιος προειδοποίησε τον Αλμπανέζι να μην συναντηθεί με τον Ασάνζ και εκτίμησε ότι η απελευθέρωσή του ενδέχεται να προκαλέσει ένταση στις σχέσεις της Αυστραλίας με τις ΗΠΑ. Η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Πένι Ουόνγκ δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ABC ότι η απελευθέρωση του Ασάνζ δεν αποτελεί απειλή για τις διμερείς σχέσεις Αυστραλίας- ΗΠΑ. 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε χθες ότι η εμπλοκή του στην υπόθεση του Ασάνζ ήταν πολύ περιορισμένη και επανέλαβε τη θέση του ότι οι ενέργειές του ιδρυτή του WikiLeaks έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, αν και η Αμερικανίδα δικαστής, ενώπιον της οποίας παρουσιάστηκε, δήλωσε ότι δεν προκλήθηκε βλάβη σε ανθρώπους από τη δημοσιοποίηση των απόρρητων εγγράφων. 

Ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι δεν είχε καμία εμπλοκή στην υπόθεση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι, ο οποίος πρόσθεσε ότι το ζήτημα αφορά το υπουργείο Δικαιοσύνης. 

Με πληροφορίες πό ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέξας: Κατηγορείται για φόνο άνδρας που έδωσε κρυφά χάπι άμβλωσης στη σύντροφό του

Διεθνή / Τέξας: Κατηγορείται για φόνο γιατί έριξε χάπι άμβλωσης στο ποτό της εγκυμονούσας συντρόφου του

Η γυναίκα είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως ήθελε να κρατήσει το παιδί, ενώ ο άνδρας είχε εκφράσει την επιθυμία να προχωρήσουν σε διακοπή της κύησης, προσφερόμενος να καλύψει το κόστος
LIFO NEWSROOM
Μύκονος: Ποιος είναι ο Τούρκος επιχειρηματίας που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε τη σύζυγό του

Διεθνή / Μύκονος: Ποιος είναι ο Τούρκος επιχειρηματίας που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε τη σύζυγό του

Τα «άφαντα» πολυτελή αυτοκίνητα και η απόπειρα αυτοκτονίας για μία ηθοποιό - Έχει καταδικαστεί από το δικαστήριο της Σμύρνης σε ποινή 14 ετών και δύο μηνών για ληστεία και συκοφαντία
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Συρία: Ισλαμιστικό dress code για γυναίκες στις παραλίες μετά την θεοκρατική αλλαγή στα σχολεία

Διεθνή / Συρία: Dress code με "φαρδιά και σεμνά" ρούχα και μπουρκίνι για τις γυναίκες στις παραλίες

Η κυβέρνηση του «τζιχαντιστή με το κοστούμι» Αχμέντ αλ Σαράα ζήτησε σήμερα από τις γυναίκες να φορούν μπουρκίνι ή ενδύματα που καλύπτουν πλήρως το σώμα στις δημόσιες παραλίες
LIFO NEWSROOM
Τα ανερχόμενα αστέρια των ευρωπαϊκών ομολόγων: Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα κερδίζουν έδαφος

Διεθνή / Τα ανερχόμενα αστέρια των ευρωπαϊκών ομολόγων: Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα κερδίζουν έδαφος

Τα ομόλογα Ιταλίας, Ισπανίας και Ελλάδας σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο, μειώνοντας το κόστος δανεισμού και πλησιάζοντας τα γερμανικά επιτόκια στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας
LIFO NEWSROOM
Πυροβολισμοί σε σχολείο στην Αυστρία: Στους 10 οι νεκροί - «Φρίκη που δεν περιγράφεται με λόγια»

Διεθνή / Πυροβολισμοί σε σχολείο στην Αυστρία: Τριήμερο εθνικό πένθος - Στους 10 οι νεκροί

O Αυστριακός πρόεδρος Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν έκανε λόγο για «χτύπημα στην καρδιά της Αυστρίας» - Yπάρχουν και αρκετοί τραυματίες, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο
LIFO NEWSROOM