«Το εργαστήριο του Δρ. Καλιγκάρι» στον Κήπο του Μεγάρου

Το εργαστήριο του Δρ. Καλιγκάρι με τον Στάθη Άννινο & Guests Facebook Twitter
Αυτή την καλοκαιρινή βραδιά, τον Κήπο «στοιχειώνουν» ο υπνωτιστής Δρ. Καλιγκάρι, ο υπνοβάτης Τσέζαρε και μια σειρά μυστήριων νυχτερινών δολοφονιών.
0

Με την προβολή της ταινίας «Το εργαστήριο του Δρ. Καλιγκάρι», με ζωντανή μουσική από πιάνο, ντραμς, κοντραμπάσο και synthesizers, ολοκληρώνονται οι φετινές εκδηλώσεις στον Κήπο του Μεγάρου, την Τετάρτη 10 Ιουλίου στις 9:00 το βράδυ.

Το αριστουργηματικό βωβό φιλμ του Γερμανού σκηνοθέτη Robert Wiene [Ρόμπερτ Βήνε] συνοδεύεται από πρωτότυπες συνθέσεις που ερμηνεύουν επί σκηνής, με αυτοσχεδιαστική διάθεση, ο Στάθης Άννινος (πιάνο, πλήκτρα), ένας από τους πιο πολυδιάστατους καλλιτέχνες της γενιάς του, ο Δημήτρης Κλωνής (ντραμς, κρουστά) και ο Ραφαήλ Μελετέας (synthesizers, κοντραμπάσο, κρουστά).

Αυτή την καλοκαιρινή βραδιά, τον Κήπο «στοιχειώνουν» ο υπνωτιστής Δρ. Καλιγκάρι, ο υπνοβάτης Τσέζαρε και μια σειρά μυστήριων νυχτερινών δολοφονιών, μέσα από ψυχεδελικά ηχοτοπία, ποικίλες μουσικές προσμίξεις και ήχους πιάνου, κρουστών, ντραμς, κοντραμπάσου, ηλεκτρικού πιάνου και αναλογικών synthesizers.

Το εργαστήριο του Δρ. Καλιγκάρι με τον Στάθη Άννινο & Guests Facebook Twitter
Η μεγαλύτερη κληρονομιά του Δρ. Καλιγκάρι είναι ότι εδραίωσε διεθνώς την Έβδομη Τέχνη ως σημαντική μορφή καλλιτεχνικής δημιουργίας.

«Το εργαστήριο του Δρ. Καλιγκάρι» είναι το κορυφαίο βωβό δημιούργημα του γερμανικού εξπρεσιονισμού. Έργο-ορόσημο του παγκόσμιου κινηματογράφου, από την πρεμιέρα του στις 27 Φεβρουαρίου 1920, δεν έχει σταματήσει να απασχολεί, να επηρεάζει και να εμπνέει σκηνοθέτες και σεναριογράφους. Μαζί με το «Θωρηκτό Ποτέμκιν», θεωρείται η σπουδαιότερη ίσως ταινία στην εξέλιξη του κινηματογράφου.

Και όντως, η επιρροή της είναι καθοριστική για το σινεμά: οι φωτοσκιάσεις ως κύρια έκφραση του φωτός, η εφιαλτική ατμόσφαιρα, η παραμορφωμένη προοπτική, οι «στραβές» γωνίες λήψης, τα δυστοπικά και αντι-ρεαλιστικά σκηνικά, το έντονο μακιγιάζ, το εύρος των ερμηνειών, η εξωπραγματική πλοκή και το αμφιλεγόμενο τέλος. Η μεγαλύτερη, όμως, κληρονομιά του Δρ. Καλιγκάρι είναι ότι εδραίωσε διεθνώς την Έβδομη Τέχνη ως σημαντική μορφή καλλιτεχνικής δημιουργίας.

«Το Εργαστήριο του Δρ. Καλιγκάρι» στις10/7 στον Κήπο του Μεγάρου

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΝΘΙΜΟΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

Πολιτισμός / Γιώργος Λάνθιμος: Το New York Magazine κατέταξε τις 10 ταινίες του

Το αμερικανικό περιοδικό New York Magazine παρουσίασε τη δική του λίστα με τις δέκα καλύτερες ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου, βάζοντας στην κορυφή το φιλμ που έκανε γνωστό τον Έλληνα σκηνοθέτη σε όλο τον κόσμο.
LIFO NEWSROOM
Κηδεία Διονύση Σαββόπουλου: Σήμερα το τελευταίο «αντίο» στον μεγάλο δημιουργό

Πολιτισμός / Κηδεία Διονύση Σαββόπουλου: Σήμερα το τελευταίο «αντίο» στον μεγάλο δημιουργό

Σήμερα, Σάββατο 25 Οκτωβρίου, η Αθήνα αποχαιρετά τον Διονύση Σαββόπουλο δημοσία δαπάνη στη Μητρόπολη Αθηνών. Παρών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που θα εκφωνήσει επικήδειο, ενώ πλήθος κόσμου αναμένεται στο λαϊκό προσκύνημα από το πρωί
LIFO NEWSROOM