Στο μπαλκόνι με μπιρίμπα θα τη βγάλουμε πιο χάι

Στο μπαλκόνι με μπιρίμπα θα τη βγάλουμε πιο χάι Facebook Twitter
Όπως και στη ζωή, αν έχεις καλό ταίρι στην μπιρίμπα, θα προσπαθήσει να βγάλει χαρτί για να παίξεις και να προχωρήσεις... Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Με δύο παίκτες θέλει μία τράπουλα και είναι κάπως ξενέρωτο, με τρία άτομα βγάζει περισσότερο νόημα, τα τέσσερα είναι ο ιδανικός αριθμός, για να γίνουν δυο ζευγάρια και να ανακατευτούν δυο τράπουλες. Όπως και στη ζωή, αν έχεις καλό ταίρι στην μπιρίμπα, θα προσπαθήσει να βγάλει χαρτί για να παίξεις και να προχωρήσεις, γιατί υπάρχουν και εκείνοι οι παίκτες που τα κρατάνε όλα για πάρτη τους, στοχεύοντας μόνο στο να «βγουν» οι ίδιοι.

Είναι ένα παιχνίδι που έχει βάση το πινάκλ –όπως ο «Θανάσης» και το κουμκάν– και διαδόθηκε στα μέσα των ‘40s στην Ουρουγουάη με το όνομα «Burraco». Δεν ξέρω πότε έφτασε στην Ελλάδα, πάντως υπάρχει ένα κομμάτι του Σταμάτη Κραουνάκη και του Χάρη Χαλκίτη από το 1986 στο οποίο η Πωλίνα τραγουδάει: «Ταβέρνα, ντισκοτέκ, καφετερία/ Στο σπίτι θα τη βγάλουμε πιο χάι/ Με πίτσα, με μπιρίμπα και τζεντάι… Βαρέθηκα τα ίδια σούρτα φέρτα/ τους γάμους, τους παπάδες, τα κουφέτα/ Καλύτερα να ‘ρθουν οι κολλητοί μας/  Μπιρίμπα να βαφτίσουν το παιδί μας».

Στα μπαλκόνια της Αθήνας δεν ακούω πια τόσο συχνά τσακωμούς για χαρτιά, κάποιοι λίγοι τολμηροί τολμούν να ξεμυτίσουν από το κλιματιστικό ακόμα και το βράδυ.

Η Λυδία έμαθε το παιχνίδι στα Γρεβενά, στο χωριό της, την Καλλονή, της έδειξε ο παππούς της και από τότε το θυμάται και δεν το αφήνει, «αν και στην Αθήνα δεν παίζουν τόσο πολλοί όσο στο χωριό, εκεί ξέρουμε όλοι, αν είσαι καλοκαίρι στο καφενείο και θέλεις να παίξεις, δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρεις παρέα». Μου λέει πως όταν παίζουν και μετράνε πόντους μπορεί και να γίνει κάποιος μικροτσακωμός, μια ένταση υπάρχει. Μέχρι να μου το πει αυτό δεν είχα διανοηθεί ότι μπορεί κάποιοι να παίζουν χωρίς πόντους, ποιο το νόημα; Η μπιρίμπα δεν έχει ώρα, αν είσαι διακοπές, η Λυδία θυμάται κάποτε να ξυπνάνε τα καλοκαίρια και να αρχίζουν να ανακατεύουν την τράπουλα.

Εμείς σε κάτι διακοπές στα Κουφονήσια που είχαμε κουραστεί από τον συνωστισμό στα σοκάκια τη βγάλαμε να παίζουμε μπιρίμπα κάτι πεντάωρα, από ένα σημείο και μετά είχαμε εθιστεί. Στα μπαλκόνια της Αθήνας δεν ακούω πια τόσο συχνά τσακωμούς για χαρτιά, κάποιοι λίγοι τολμηροί τολμούν να ξεμυτίσουν από το κλιματιστικό ακόμα και το βράδυ. Αλλά αν έχει ωραία βραδιά και κάθεσαι έξω με φίλους, ο ένας πίνει ξινόνερα, ο άλλος ροζέ κρασιά, ένας τρίτος αραιώνει μια σπιτική λεμονάδα και κάποιος βρει bugles καλαμποκιού στο περίπτερο όπως έρχεται, είναι από τα πιο χαλαρωτικά πράγματα που μπορώ να σκεφτώ καλοκαίρι στην πόλη, κι ας τσαντίζομαι όταν χάνω.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Living
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περιμένοντας την Αποκάλυψη σε πολυτελή πυρηνικά καταφύγια / Περιμένοντας το τέλος του κόσμου σε καταφύγια που μοιάζουν με σουίτες

Living / Περιμένοντας την Αποκάλυψη σε πολυτελή πυρηνικά καταφύγια

Η ζήτηση για υπερπολυτελή πυρηνικά καταφύγια έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Αν και εξακολουθούν να απευθύνονται σε λίγους, τα σύγχρονα κρησφύγετα, θυμίζουν περισσότερο δωμάτια πεντάστερων ξενοδοχείων παρά ζοφερά bunkers κι εκτός από ασφάλεια παρέχουν άνεση υψηλής ποιότητας.
THE LIFO TEAM
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ομολογεί ότι τα social media έχουν τελειώσει

Living / Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ομολογεί ότι τα social media έχουν τελειώσει

Καταθέτοντας στη δίκη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου κατά των μονοπωλιακών πρακτικών της εταιρείας του, ο ιδιοκτήτης της Meta παραδέχτηκε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ελάχιστη σχέση έχουν πια με τη διαπροσωπική επικοινωνία.
THE LIFO TEAM
Παχύφυτα και κάκτοι: Πού θα βρεις τα καλύτερα και τα πιο σπάνια;

Living / Παχύφυτα και κάκτοι: Πού θα βρεις τα καλύτερα και τα πιο σπάνια

Ένα φυτώριο στο Καπανδρίτι, είναι το απόλυτα εξειδικευμένο μέρος για να αποκτήσεις πανέμορφους κάκτους, αγαύες και κρασούλες σε περίεργα σχήματα και χρώματα – φυτά που δεν θα σε ταλαιπωρήσουν με τη φροντίδα τους.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM