Στο μπαλκόνι με μπιρίμπα θα τη βγάλουμε πιο χάι

Στο μπαλκόνι με μπιρίμπα θα τη βγάλουμε πιο χάι Facebook Twitter
Όπως και στη ζωή, αν έχεις καλό ταίρι στην μπιρίμπα, θα προσπαθήσει να βγάλει χαρτί για να παίξεις και να προχωρήσεις... Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Με δύο παίκτες θέλει μία τράπουλα και είναι κάπως ξενέρωτο, με τρία άτομα βγάζει περισσότερο νόημα, τα τέσσερα είναι ο ιδανικός αριθμός, για να γίνουν δυο ζευγάρια και να ανακατευτούν δυο τράπουλες. Όπως και στη ζωή, αν έχεις καλό ταίρι στην μπιρίμπα, θα προσπαθήσει να βγάλει χαρτί για να παίξεις και να προχωρήσεις, γιατί υπάρχουν και εκείνοι οι παίκτες που τα κρατάνε όλα για πάρτη τους, στοχεύοντας μόνο στο να «βγουν» οι ίδιοι.

Είναι ένα παιχνίδι που έχει βάση το πινάκλ –όπως ο «Θανάσης» και το κουμκάν– και διαδόθηκε στα μέσα των ‘40s στην Ουρουγουάη με το όνομα «Burraco». Δεν ξέρω πότε έφτασε στην Ελλάδα, πάντως υπάρχει ένα κομμάτι του Σταμάτη Κραουνάκη και του Χάρη Χαλκίτη από το 1986 στο οποίο η Πωλίνα τραγουδάει: «Ταβέρνα, ντισκοτέκ, καφετερία/ Στο σπίτι θα τη βγάλουμε πιο χάι/ Με πίτσα, με μπιρίμπα και τζεντάι… Βαρέθηκα τα ίδια σούρτα φέρτα/ τους γάμους, τους παπάδες, τα κουφέτα/ Καλύτερα να ‘ρθουν οι κολλητοί μας/  Μπιρίμπα να βαφτίσουν το παιδί μας».

Στα μπαλκόνια της Αθήνας δεν ακούω πια τόσο συχνά τσακωμούς για χαρτιά, κάποιοι λίγοι τολμηροί τολμούν να ξεμυτίσουν από το κλιματιστικό ακόμα και το βράδυ.

Η Λυδία έμαθε το παιχνίδι στα Γρεβενά, στο χωριό της, την Καλλονή, της έδειξε ο παππούς της και από τότε το θυμάται και δεν το αφήνει, «αν και στην Αθήνα δεν παίζουν τόσο πολλοί όσο στο χωριό, εκεί ξέρουμε όλοι, αν είσαι καλοκαίρι στο καφενείο και θέλεις να παίξεις, δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρεις παρέα». Μου λέει πως όταν παίζουν και μετράνε πόντους μπορεί και να γίνει κάποιος μικροτσακωμός, μια ένταση υπάρχει. Μέχρι να μου το πει αυτό δεν είχα διανοηθεί ότι μπορεί κάποιοι να παίζουν χωρίς πόντους, ποιο το νόημα; Η μπιρίμπα δεν έχει ώρα, αν είσαι διακοπές, η Λυδία θυμάται κάποτε να ξυπνάνε τα καλοκαίρια και να αρχίζουν να ανακατεύουν την τράπουλα.

Εμείς σε κάτι διακοπές στα Κουφονήσια που είχαμε κουραστεί από τον συνωστισμό στα σοκάκια τη βγάλαμε να παίζουμε μπιρίμπα κάτι πεντάωρα, από ένα σημείο και μετά είχαμε εθιστεί. Στα μπαλκόνια της Αθήνας δεν ακούω πια τόσο συχνά τσακωμούς για χαρτιά, κάποιοι λίγοι τολμηροί τολμούν να ξεμυτίσουν από το κλιματιστικό ακόμα και το βράδυ. Αλλά αν έχει ωραία βραδιά και κάθεσαι έξω με φίλους, ο ένας πίνει ξινόνερα, ο άλλος ροζέ κρασιά, ένας τρίτος αραιώνει μια σπιτική λεμονάδα και κάποιος βρει bugles καλαμποκιού στο περίπτερο όπως έρχεται, είναι από τα πιο χαλαρωτικά πράγματα που μπορώ να σκεφτώ καλοκαίρι στην πόλη, κι ας τσαντίζομαι όταν χάνω.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Living
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Ψυχή & Σώμα / Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Τι ακριβώς αναζητούν όσοι συμμετέχουν σε retreats ευεξίας; Πρόκειται για απόδραση ή επιστροφή σε κάτι πιο αυθεντικό; Είναι μόνο για ευκατάστατους ξένους τουρίστες ή υπάρχουν προτάσεις και για τους «κανονικούς» ανθρώπους; Απαντά η δημιουργός των Fykiada Retreats, Άννα Μαρίνου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Living / Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Ξέρουμε όλοι ότι προσφέρει τριπλό όφελος: προστατεύει την επιδερμίδα από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου και συμβάλλει στην ομοιογένεια του τόνου, μειώνοντας σταδιακά δυσχρωμίες και σημάδια από τον ήλιο. Δεν υπόσχεται. Δουλεύει.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την Devin Halbal, την πιο viral tiktoker του πλανήτη, στο κέντρο της Αθήνας

Devin Halbal / «Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την πιο viral TikToker του πλανήτη στο Σύνταγμα

Τα βίντεό της την έχουν κάνει πασίγνωστη στο ελληνικό κοινό. Άλλοι αγαπούν την Devin Halbal σαν θεά κι άλλοι δεν μπορούν ούτε να την ακούν. Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής έκανε την εμφάνισή της στο κέντρο της πόλης. Την ακολουθήσαμε.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Plāsmata 3 / Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Συζητήσεις για τους ανθρώπους, τα φυτά, τα ζώα και τα πουλιά που αποτελούν το οικοσύστημα του Πεδίου του Άρεως αλλά και για τις μεγάλες και μικρές ιστορίες που απαρτίζουν την πολιτισμική και κοινωνική του πραγματικότητα.
M. HULOT
Pet sitters, dog walkers και κατ’ οίκον επισκέψεις: Η λύση που έχουν βρει πολλοί κηδεμόνες κατοικιδίων 

Living / Κατοικίδια, ταξίδια και άγχος αποχωρισμού: Η άνοδος των daycare και pet sitters

Άνθρωποι που κάνουν pet sitting, βγάζουν βόλτα τον σκύλο μας ή έρχονται στο σπίτι για να φροντίσουν το κατοικίδιό μας: επαγγελματίες και κηδεμόνες εξηγούν γιατί αυτός ο τομέας γνωρίζει άνθηση. 
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Morning Wood: Η Αθήνα ξυπνάει καυλωμένη. Ανάγνωση με το ποτήρι γάλα σου…

Living / Morning Wood: Η Αθήνα ξυπνάει ερεθισμένη. Ανάγνωση με το ποτήρι γάλα σου…

Το πρωί τούς ξυπνά με φιλιά. Τους χαϊδεύει απαλά τα μαλλιά. Και μετά; Σεξ. Μετά αυνανισμός. Μετά παρτούζα. Τουρίστες, φίλοι ή και εντελώς άγνωστα σ’ εμάς πρόσωπα φωτογραφίζονται και μιλούν, δίχως ντροπές.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΕΛΗΝΗ ΒΑΡΔΑ