Ινδία: Επίσημα πρωθυπουργός ο Μόντι - Επιστροφή σε κυβερνήσεις συνασπισμού

Ινδία: Επίσημα πρωθυπουργός ο Μόντι - Επιστροφή σε κυβερνήσεις συνασπισμού Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ
0

Η Ινδία, η πολυπληθέστερη δημοκρατία στον κόσμο, μετά από σχεδόν δύο μήνες ψηφοφορίας σε αντίξοες συνθήκες, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις τους 50 βαθμούς, εξέλεξε τον πρωθυπουργό της. 

Ο Ναρέντρα Μόντι επανεξελέγη επίσημα την Παρασκευή από τους βουλευτές που απαρτίζουν την Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία (NDA) ώστε να γίνει πρωθυπουργός της Ινδίας για μία ιστορική τρίτη στη σειρά θητεία, καθώς η πιο πολυπληθής χώρα στον κόσμο επιστρέφει στις κυβερνήσεις συνασπισμού. 

Ο Μόντι θα συναντηθεί εντός της ημέρας με την πρόεδρο Ντραουπάντι Μούρμου και θα υποβάλει το αίτημά του να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Εκπρόσωπος ενός από τους συμμάχους του δήλωσε πως η ορκωμοσία του έχει οριστεί για μεθαύριο, Κυριακή, το βράδυ. 

Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια που το Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) χρειάστηκε την υποστήριξη περιφερειακών κομμάτων προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση. Το κόμμα, που είχε άνετη πλειοψηφία στις προηγούμενες δύο θητείες, εξασφάλισε 240 έδρες στην κάτω βουλή (Λοκ Σάμπα) του Κοινοβουλίου, πολύ κάτω από τις 272 που χρειάζεται για να κυβερνήσει μόνο του. 

Η NDA εξασφάλισε 293 έδρες στη Λοκ Σάμπα, που αριθμεί συνολικά 543 έδρες, και η συμμαχία INDIA υπό το κεντρώο Κόμμα του Κογκρέσου του Ραχούλ Γκάντι εξασφάλισε τουλάχιστον 230, ξεπερνώντας τις προβλέψεις. 

Βουλευτές από το BJP και οι σύμμαχοί του, μεταξύ των οποίων το κόμμα Τελούγκου Ντέσαμ (TDP) και το Janata Dal (United), ψήφισαν ομόφωνα υπέρ του Μόντι στην πρώτη συνεδρίαση της συμμαχίας μετά την καταμέτρηση των ψήφων και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις 4 Ιουνίου. 

Το όνομα του Μόντι προτάθηκε από τον απερχόμενο υπουργό Άμυνας Ράτζναθ Σινγκ με την υποστήριξη και άλλων απερχόμενων υπουργών και ηγετών κομμάτων του συνασπισμού. 

Νεοεκλεγέντες βουλευτές και υψηλόβαθμα στελέχη της συμμαχίας ξέσπασαν σε χειροκροτήματα υποστηρίζοντας την υποψηφιότητά του, με ορισμένους να σηκώνονται όρθιοι και να φωνάζουν ρυθμικά «Μόντι, Μόντι!» στην κεντρική αίθουσα του παλιού κτηρίου του κοινοβουλίου. 

Η τελετή της ορκωμοσίας του πρωθυπουργού έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Κυριακής, δήλωσε εκπρόσωπος του TDP στο Reuters. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νταβίντ Γκρόσμαν: Ο ισραηλινός συγγραφέας κατηγορεί με «ραγισμένη καρδιά» την χώρα του για γενοκτονία στην Γάζα

Διεθνή / Νταβίντ Γκρόσμαν: Ο ισραηλινός συγγραφέας κατηγορεί με «ραγισμένη καρδιά» την χώρα του για γενοκτονία στην Γάζα

«Αρνήθηκα επί χρόνια να χρησιμοποιήσω τον όρο "γενοκτονία". Αλλά τώρα δεν μπορώ να μην τον χρησιμοποιήσω, έπειτα από όσα διάβασα στις εφημερίδες, έπειτα από τις εικόνες που είδα και αφού μίλησα με ανθρώπους που ήταν εκεί» δήλωσε σε συνέντευξή του
LIFO NEWSROOM
Αβάσιμες χαρακτήρισε το Ιράν τις κατηγορίες ότι απεργάζεται σχέδια για τη δολοφονία και την απαγωγή ατόμων στο εξωτερικό

Διεθνή / Αβάσιμες χαρακτήρισε το Ιράν τις κατηγορίες ότι απεργάζεται σχέδια για τη δολοφονία και την απαγωγή ατόμων στο εξωτερικό

«Πρόκειται για προσπάθεια να εκτραπεί η προσοχή του κοινού από τη γενοκτονία στην κατεχόμενη Παλαιστίνη», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Η μαθηματική εξίσωση της πείνας στη Γάζα: Πώς το Ισραήλ προκάλεσε λιμό στη Γάζα

Διεθνή / Η μαθηματική εξίσωση της πείνας στη Γάζα: Πώς το Ισραήλ προκάλεσε λιμό

Εδώ και δεκαετίες υπολογίζει συστηματικά τις ανάγκες σε τρόφιμα στη Γάζα, ρυθμίζοντας τις παραδόσεις έτσι ώστε να ασκεί πίεση - «Η ιδέα είναι να βάλουμε τους Παλαιστίνιους σε δίαιτα, αλλά να μην πεθάνουν από την πείνα», είχε δηλώσει το 2006 ανώτατος σύμβουλος του (τότε) πρωθυπουργού Έχουντ Ολμέρτ
LIFO NEWSROOM
Υπό εξαφάνιση είδος σολομού εμφνίστηκε μετά από 100 χρόνια στην Καλιφόρνια

Διεθνή / Υπό εξαφάνιση είδος σολομού εμφανίστηκε μετά από 100 χρόνια στην Καλιφόρνια

Ο σολομός Chinook που μεταναστεύει το χειμώνα θεωρείται απειλούμενο είδος από την NOAA και έχει χαρακτηριστεί από τον οργανισμό ως «ένα από τα εννέα είδη που θεωρούνται πιο απειλούμενα με εξαφάνιση στο εγγύς μέλλον»
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Υπό την πίεση διαδηλώσεων και ΕΕ, ο Ζελένσκι αποκαθιστά τη ανεξαρτησία των αρχών κατά της διαφθοράς

Διεθνή / Ουκρανία: Υπό την πίεση διαδηλώσεων και ΕΕ, ο Ζελένσκι αποκαθιστά τη ανεξαρτησία των αρχών κατά της διαφθοράς

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ανέτρεψε αμφιλεγόμενο νόμο που υπονόμευε τις ανεξάρτητες αρχές κατά της διαφθοράς, μετά από μαζικές διαδηλώσεις και ευρωπαϊκές πιέσεις
LIFO NEWSROOM
Έκθεση-σοκ για την Αιθιοπία: Μαζικοί βιασμοί παιδιών, εξαναγκαστικές εγκυμοσύνες για να «εξαλειφθεί το Τιγκράι»

Διεθνή / Αιθιοπία: Μαζικοί βιασμοί παιδιών και εξαναγκαστικές εγκυμοσύνες για να «εξαλειφθεί το Τιγκράι»

Νέα έρευνα καταγράφει συστηματική χρήση σεξουαλικής βίας ως όπλο πολέμου στο Τιγκράι: βιασμοί χιλιάδων γυναικών και παιδιών, εγκυμοσύνες υπό πίεση και μυριάδες τραυματισμοί
LIFO NEWSROOM