Οι γιάπηδες δεν έφυγαν ποτέ

Οι γιάπηδες δεν έφυγαν ποτέ Facebook Twitter
Όπως συνέχισαν να επισημαίνουν οι δημοσιογράφοι στα αμέτρητα άρθρα που έγραφαν γι' αυτούς, οι γιάπηδες δεν προσποιούνταν καν ότι δεν τους ενδιέφεραν τα χρήματα.
0

ΤΟ 1967, Ο ΤΖΕΡΙ ΡΟΥΜΠΙΝ, επιφανής κήρυκας της αντικουλτούρας και της επαναστατικής πρακτικής και συγγραφέας του πολιτικού εγχειρίδιου Do It!, ανέβηκε στο μπαλκόνι του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και μαζί με μερικούς φίλους του άρχισαν να πετάνε χαρτονομίσματα προς τα κάτω, στον χώρο που ήταν συγκεντρωμένοι οι διάφοροι χρηματιστές. Η χαρά του ήταν μεγάλη όταν ο Ρούμπιν –ηγετική μορφή της ακτιβιστικής ομάδας των Yippies, που είχαν πάρει το όνομά τους από τον τίτλο του επαναστατικού φορέα Youth International Party (YIP)– είδε τους traders να στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον προκειμένου να αρπάξουν τα χρήματα.  

Μιάμιση δεκαετία αργότερα, ο Rubin θα επέστρεφε στη Γουόλ Στριτ, αυτήν τη φορά ως χρηματιστηριακός αναλυτής και ως υμνητής του κεφαλαίου. «Η πολιτική και η εξέγερση είναι στοιχεία που χαρακτήρισαν τη δεκαετία του '60», έγραφε τότε σε ένα άρθρο γνώμης στους New York Times, ανακοινώνοντας τη νέα του ιδιότητα / ταυτότητα. «Το χρήμα και τα οικονομικά συμφέροντα θα αιχμαλωτίσουν το πάθος της δεκαετίας του '80». Ο Ρούμπιν είχε μετατραπεί από συνιδρυτής των Yippies σε μεσήλικα απολογητή των Yuppies (από το «young urban professional»), της νέας κοινωνικής συνομοταξίας που είχε αναδειχτεί μέσα από τον υλιστικό κυνισμό των ‘80s.

Στο βιβλίο του, «Triumph of the Yuppies» [«Ο θρίαμβος των γιάπηδων»] ο συγγραφέας Tom McGrath επιχειρεί να εξηγήσει τον κοινωνικό και πολιτισμικό μετασχηματισμό που ενσάρκωσε ο Ρούμπιν. Τι συνέβη στη δεκαετία του 1980; Γιατί ο κόσμος ερωτεύτηκε ξαφνικά τα οικονομικά, ενώ η ανισότητα εκτοξεύτηκε στα ύψη; Και τι σχέση είχαν οι γιάπηδες με όλο αυτό;

Τη δεκαετία του '80, πολλοί φοιτητές έβγαιναν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, ενώ άλλοι την ίδια ώρα έκαναν άσκηση σε επενδυτικές πρακτικές. Αυτές τις μέρες, πολλοί από τους φοιτητές που αποφοιτούν εν μέσω ενός νέου κύματος διαμαρτυριών για τον πόλεμο στη Γάζα θα τραβήξουν κατευθείαν για τη Wall Street.

Οι γιάπηδες –οι «νεαροί επαγγελματίες των πόλεων» που συνέρρεαν στα αστικά κέντρα για να μείνουν σε ανακαινισμένες κατοικίες, να φάνε σε ψαγμένα εστιατόρια και να βγάλουν πολλά χρήματα– ήταν εξαρχής μια επιβαρυμένη ψυχογραφικά ομάδα. Η λέξη εμφανίστηκε στον Τύπο ήδη από το 1980, σε ένα άρθρο του περιοδικού Chicago που αμφισβητούσε την ιδέα ότι μια «αστική ανάπλαση» υπό την ηγεσία των γιάπηδων βρισκόταν σε εξέλιξη στις πόλεις της χώρας. Κάτι συνέβαινε. Οι απόφοιτοι κολεγίων επέλεγαν τις πόλεις αντί για τα προάστια. Και, όπως συνέχισαν να επισημαίνουν οι δημοσιογράφοι στα αμέτρητα άρθρα που έγραφαν γι' αυτούς, οι γιάπηδες δεν προσποιούνταν καν ότι δεν τους ενδιέφεραν τα χρήματα.

Wall Street.
Στο βιβλίο του, «Triumph of the Yuppies» ο συγγραφεας Tom McGrath επιχειρεί να εξηγήσει τον κοινωνικό και πολιτισμικό μετασχηματισμό που ενσάρκωσε ο Ρούμπιν.

Ο Τζέρι Ρούμπιν, ο πρώην αρχιπροβοκάτορας των Yippies, το 1983 νοίκιαζε το Studio 54 για απογευματινές εκδηλώσεις επαγγελματικής δικτύωσης. Λίγα χρόνια αργότερα, βγήκε στο κύκλωμα διαλέξεων στα πανεπιστήμια για να συζητήσει με έναν άλλο συνιδρυτή των Yippie, τον Άμπι Χόφμαν, ο οποίος συμμετείχε στη φάρσα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μαζί με τον Ρούμπιν. Ο Χόφμαν, ο οποίος αντίθετα με τον Ρούμπιν, είχε παραμείνει πιστός στον αντιεξουσιαστικό ιδεαλισμό, αναζητούσε μια νέα σοδειά διαδηλωτών, αλλά δεν την έβρισκε. «Πού είναι το Γούντστοκ αυτής της γενιάς;» ρώτησε ένα ακροατήριο φοιτητών το 1985. «Οι πανεπιστημιουπόλεις έχουν γίνει εστίες κοινωνικού λήθαργου και είναι τόσο συναρπαστικές όσο και το φαγητό του νοσοκομείου».

Ο Ρούμπιν από τη μεριά του, απέρριπτε πλέον εντελώς ακόμα και την ιδέα της διαμαρτυρίας. «Γιατί να αυτοπροσδιοριζόμαστε ως διαδηλωτές», αναρωτιόταν, «όταν μπορούμε να γίνουμε οι άνθρωποι της εξουσίας;». Και ο δρόμος προς την εξουσία, σύμφωνα με τον Ρούμπιν, ήταν το άνοιγμα επιχειρήσεων. Και οι άνθρωποι που θα το έκαναν αυτό ήταν «οι γιάπηδες, η γενιά των baby boomers που αμφισβήτησε την κυβέρνηση τη δεκαετία του '60» και μετέτρεψε την Αμερική από «μια βιομηχανική χώρα» σε «μια χώρα της πληροφορίας». Ο Χόφμαν ήταν εκείνος που κέρδισε τελικά το κοινό σ’ εκείνο το debate, αλλά ο Ρούμπιν ήταν αυτός που είχε προβλέψει σωστά το μέλλον.

Καμία εποχή και καμιά στιγμή δεν είναι μονολιθική. Τη δεκαετία του '80, πολλοί φοιτητές έβγαιναν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, ενώ άλλοι την ίδια ώρα έκαναν άσκηση σε επενδυτικές πρακτικές. Αυτές τις μέρες, πολλοί από τους φοιτητές που αποφοιτούν εν μέσω ενός νέου κύματος διαμαρτυριών για τον πόλεμο στη Γάζα θα τραβήξουν κατευθείαν για τη Wall Street. Στην πραγματικότητα, το yuppie σενάριο –αποφοίτηση από ένα ακριβό πανεπιστήμιο και μετά μετακόμιση στην πόλη με στόχο τον γρήγορο πλουτισμό– έχει γίνει τόσο συνηθισμένο που μετά βίας το παρατηρούμε. Ο απόλυτος θρίαμβος των γιάπηδων είναι ότι δεν τους αποκαλούμε πια μ’ αυτό το όνομα.

Με στοιχεία από The New York Times

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπεν Γουίλσον: «Η χαοτική εικόνα της Αθήνας είναι το μυστικό της αντοχής και της επιτυχίας της»

Βιβλίο / Μπεν Γουίλσον: «Η χαοτική εικόνα της Αθήνας είναι το μυστικό της αντοχής της»

Από τη Βαβυλώνα ως την Αθήνα, ο διάσημος ιστορικός και συγγραφέας βλέπει τις πόλεις ως ζωντανούς οργανισμούς, όπου η ιστορία γράφεται από τους ανθρώπους και όχι από τα κτίρια – με δημόσιες διεκδικήσεις και αντιστάσεις στο gentrification.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
10 βιβλία που διαπνέονται από 10 ελληνικά νησιά και τόπους - από τις Σπέτσες και την Άνδρο ως την Κρήτη και τη Μύκονο

Βιβλίο / 10 βιβλία για 10 ελληνικά νησιά και τόπους - από τις Σπέτσες και την Άνδρο ως την Κρήτη και τη Μύκονο

Δεν είναι λίγα τα βιβλία που ξεδίπλωσαν και ενίοτε αποθέωσαν κρυφές ή φανερές μεριές της Ελλάδας και κατέληξαν να γίνουν συνώνυμα συγκεκριμένων τόπων. Από τις ονειρικές, σχεδόν ψυχεδελικές Σπέτσες στον Μάγο του Φόουλς μέχρι τη Μάνη του Φέρμορ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ / Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

Ο Αυτοκράτορας της Χαράς είναι ένα λογοτεχνικό επίτευγμα. Ένα μεγάλο μυθιστόρημα με ιστορίες απλών ανθρώπων που τις σχέσεις τους ορίζουν η καλοσύνη και η αλληλεγγύη. Με αφορμή την κυκλοφορία του, ένας από τους πιο ταλαντούχους συγγραφείς της γενιάς του μιλάει για τη λογοτεχνία, τους ήρωές του, την queer ταυτότητα και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Αμερική του Τραμπ σε μια συνέντευξη-ποταμό.
M. HULOT
Η Λυδία Κονιόρδου διαβάζει τον μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο oυρανός κατακόκκινος»

Lifo Videos / «Ιδού εγώ»: Η Λυδία Κονιόρδου ερμηνεύει το «Ουρανός Κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη στο LIFO.gr

O απολογισμός ζωής μιας γυναίκας που βλέπει γύρω της τον κόσμο να διαλύεται, η προσωπική εμπλοκή στη συλλογική μνήμη, μια ποιητική εκδοχή της δυστυχίας που γεννά η σύγχρονη πραγματικότητα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Βιβλίο / Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλεσμένους από 16 χώρες και τιμώμενο πρόσωπο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, το φετινό φεστιβάλ σημείωσε τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

The Review / Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου, με αφορμή τη νέα έκδοση του έργου του Ζαν Ζενέ, εξετάζουν τους λόγους που μπορεί να μας αφορά ακόμα και σήμερα το θρυλικό βιβλίο του 1945. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM