Γιγάντιο φωσφορικό καλαμάρι επιτίθεται σε κάμερα ερευνητών σε βάθος 1 χιλιομέτρου

Σπάνιο φωτοφόρο καλαμάρι επιτίθεται σε κάμερα ερευνητών σε βάθος 1 χιλιομέτρου Facebook Twitter
Φωτ.: Youtube
0

Επιστήμονες από την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψαν πλάνα από το σπάνιο καλαμάρι βαθέων υδάτων, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Το καλαμάρι Ντάνα διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά ενός κορυφαίου θηρευτή, συμπεριλαμβανομένου ενός ζεύγους φωσφορικών άκρων του που αναβοσβήνουν τη στιγμή που πηγαίνει για να σκοτώσει το θήραμά του (μοιάζουν με προβολείς). 

Σκοπός αυτών των καλαμαριών είναι να σοκάρουν το θήραμα, ώστε να το αιχμαλωτίσει σε μια «αγκαλιά θανάτου». Οι επιστήμονες μόλις βιντεοσκόπησαν αυτό το σπάνιο καλαμάρι σε κατάσταση πλήρους επίθεσης, σε μια ερευνητική κρουαζιέρα στον κεντρικό Ειρηνικό.

Βρισκόταν περίπου 1.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, όπου οι ερευνητές βρέθηκαν στο απόλυτο σκοτάδι. Αυτοί οι «προβολείς» στις άκρες των δύο βραχιόνων του αντιδρούν σε ένα μείγμα ουσιών με οξυγόνο για να εκπέμψουν φως. Πρόκειται για ένα κλασικό παράδειγμα βιοφωταύγειας. Και το 2 μέτρων καλαμάρι Dana (Taningia danae) θεωρείται ότι έχει τα μεγαλύτερα φωσφορικά άκρα στο ζωικό βασίλειο - περίπου στο μέγεθος λεμονιού.

«Το μεγαλύτερο μέρος των γνώσεών μας για αυτό το μεγάλο καλαμάρι προέρχεται από εκβρασμούς, όταν ξεβράζονται στην ακτή ή όταν κατά λάθος βγαίνουν με τράτα», δήλωσε στο BBC News ο καθηγητής Alan Jamieson, από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας (UWA).«Μπορούμε επίσης να εξετάσουμε καλαμάρια που ανασύρουμε από το περιεχόμενο του στομάχου φαλαινών.

«Όλα αυτά μπορούν να σας πουν για τη βιολογία των καλαμαριών - αλλά δεν σας λένε πολλά για την καθημερινή τους ύπαρξη, γι' αυτό και είναι εκπληκτικό να τα βλέπουμε ζωντανά στο ακριβές βάθος στο οποίο δραστηριοποιούνται».

Το βίντεο τραβήχτηκε από κάμερες ελεύθερης κατάδυσης που ήταν προσαρτημένες σε ένα δολωματικό πλαίσιο, μια απλή αλλά αποτελεσματική συσκευή που οι επιστήμονες ρίχνουν στη θάλασσα για να διερευνήσουν τι ζει σε μεγάλο βάθος.

Με πληροφορίες από BBC, CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Διεθνή / «Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε στελέχη της Χαμάς στη Ντόχα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στον Περσικό Κόλπο - Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Κατάρ καταγγέλλουν παραβίαση διεθνούς δικαίου, ενώ οι Συμφωνίες του Αβραάμ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα
LIFO NEWSROOM
«Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Διεθνή / «Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Ο διορισμός της Σουσίλα Κάρκι ήταν απαίτηση των φοιτητών που βγήκαν μαζικά στους δρόμους καταγγέλλοντας τη διαφθορά και την απαγόρευση των social media.
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει εκατοντάδες περιστέρια που είχαν κατακλύσει μία πολυκατοικία

Διεθνή / Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει περιστέρια γιατί είχαν κατακλύσει ολόκληρη πολυκατοικία

Η απαγόρευση επιβλήθηκε μετά από την οργή των ενοίκων της πολυκατοικίας, που όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν ζούσαν μία «κόλαση» από τα φτερά και τα περιττώματα
LIFO NEWSROOM
«Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Διεθνή / «Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Ο 34χρονος, που έχει διαγνωστεί με σχιζοφρένεια, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση είχε φυτέψει «υλικά» στον εγκέφαλό του και ότι αυτοί τον «έλεγχαν» τη στιγμή της επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Διεθνή / Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Οι γαλλικές αρχές εκφράζουν ανησυχία ότι οι επιθέσεις αυτού του τύπου, αν και συμβολικές, αποσκοπούν στο να ενισχύσουν τις εσωτερικές εντάσεις και να διχάσουν την κοινή γνώμη
LIFO NEWSROOM