LIVE!

Το Βατικανό με δικό του περίπτερο στην Μπιενάλε της Βενετίας, στις φυλακές Giudecca

Το Βατικανό έχει το δικό του περίπτερο στην Μπιενάλε της Βενετίας, στις φυλακές Giudecca Facebook Twitter
Η εγκατάσταση της Ιταλοβρετανικής καλλιτεχνικής κολλεκτίβας Claire Fontaine στο προαύλιο της φυλακής έχει ένα παρήγορο μήνυμα: «Siamo con voi nella notte» - «Είμαστε μαζί σας όλη τη νύχτα». Φωτ.: Marco Cremascoli
0

Χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, κάποτε ήταν μοναστήρι και στη συνέχεια αναμορφωτήριο για «ιερόδουλες».

Η γυναικεία φυλακή Giudecca, που βρίσκεται σε ένα νησί στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας, θα παίξει αυτό το καλοκαίρι έναν εντελώς διαφορετικό ρόλο: θα είναι το επίσημο περίπτερο του Βατικανού στη φετινή Μπιενάλε της Βενετίας.

Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 28 Απριλίου από τον Πάπα Φραγκίσκο και αυτή θα είναι η πρώτη παπική επίσκεψη στην Μπιενάλε από την ίδρυσή της το 1895.

Πρωταγωνιστής ανάμεσα στους καλλιτέχνες ο Maurizio Cattelan, που έχει παρουσιάσει το «La Nona Ora» («Η ένάτη ώρα», 1999), ένα έργο που απεικονίζει σε φυσικό μέγεθος τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ χτυπημένο από έναν μετεωρίτη. Σε αυτήν την έκθεση, ωστόσο, ο ιταλικής καταγωγής καλλιτέχνης συνεισφέρει ένα έργο που θα εκτεθεί στην πρόσοψη του παρεκκλησίου της φυλακής. Με αναφορά στον πίνακα του Andrea Mantegna «Lamentation Over the Dead Christ» («Θρήνος για τον νεκρό Χριστό»), είναι μια μεγάλης κλίμακας φωτογραφία των δικών του βρόμικων, σκονισμένων ποδιών.

Το Βατικανό έχει το δικό του περίπτερο στη Μπιενάλε της Βενετίας, στις φυλακές Giudecca Facebook Twitter
Το έργο του Κατελάν, «Father», με αναφορά στον πίνακα του Andrea Mantegna «Lamentation Over the Dead Christ» («Θρήνος για τον νεκρό Χριστό»), είναι μια μεγάλης κλίμακας φωτογραφία των δικών του βρόμικων, σκονισμένων ποδιών. Φωτ.: Naomi Rea

Το κοινό μπορεί να φτάνει στο νησάκι με βαρκάκια, στη φυλακή που είναι σε λειτουργία θα αφήνει το κινητό του και θα περνά από έλεγχο με φορητό ανιχνευτή μετάλλων για να μπει στο περίπτερο του Βατικανού.

Το σκηνικό της έκθεσης, γράφει το δελτίο Τύπου του Βατικανού, σκοπεύει να προωθήσει «μια κουλτούρα συνάντησης», για να επιστήσει την προσοχή στις «αλληλένδετες ιστορίες» μας με εκείνες των φυλακισμένων, επειδή «μιλούν για την ίδια πείνα για αγάπη, την ίδια επιθυμία για ζωή και στοργή, την ίδια ανησυχία για νόημα, όλα όσα η τέχνη πάντα επιδίωκε να αντικατοπτρίζει και να αντιπροσωπεύει».

Το Βατικανό έχει το δικό του περίπτερο στη Μπιενάλε της Βενετίας, στις φυλακές Giudecca Facebook Twitter
Η Corita Kent της οποίας τα πρωτοποριακά έργα παρουσιάζονται στην Μπιενάλε, έζησε τα τελευταία της χρόνια ως καλόγρια.

Στους τοίχους εκτίθενται ριζοσπαστικά έργα της Corita Kent, γνωστής και ως Sister Mary Corita, μιας καλλιτέχνιδας με μια καινοτόμο προσέγγιση στον σχεδιασμό και την εκπαίδευση. Μέχρι τη δεκαετία του 1960, ήταν διεθνώς αναγνωρισμένη και το έργο της αντανακλούσε τις ανησυχίες της για τη φτώχεια, τον ρατσισμό και τον πόλεμο, και τα μηνύματά της για ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη συνεχίζουν να αφορούν το κοινό και σήμερα. Η Κεντ, η οποία πέθανε το 1986, πέρασε ένα μέρος της ζωής της ως καλόγρια.

Σε έναν μακρύ, στενό διάδρομο μεταξύ των κτιρίων της φυλακής και των εξωτερικών τοίχων της τα πλαϊνά είναι επενδεδυμένα με εφυαλωμένες πέτρινες πλάκες λάβας, ζωγραφισμένες από την καλλιτέχνιδα Simone Fattal με αποσπάσματα ποιημάτων που έγραψαν οι κρατούμενοι.

Το Βατικανό έχει το δικό του περίπτερο στη Μπιενάλε της Βενετίας, στις φυλακές Giudecca Facebook Twitter
Έργα της Simone Fattal με αποσπάσματα ποιημάτων που έγραψαν οι κρατούμενοι. Φωτ.: Naomi Rea

Μια λυρική εγκατάσταση της Ιταλοβρετανικής καλλιτεχνικής κολλεκτίβας Claire Fontaine κατέχει κεντρική θέση στο προαύλιο της φυλακής, με ένα παρήγορο μήνυμα: «Siamo con voi nella notte» – «Είμαστε μαζί σας όλη τη νύχτα». Οι ίδιοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν και την εγκατάσταση «The blindness of society», τοποθετημένη πίσω από μια σφραγισμένη πόρτα της φυλακής.

Το Βατικανό έχει το δικό του περίπτερο στη Μπιενάλε της Βενετίας, στις φυλακές Giudecca Facebook Twitter
Η Γαλλίδα καλλιτέχνιδα Claire Tabouret ζωγράφισε στυλιζαρισμένα πορτρέτα βασισμένα σε φωτογραφίες των παιδιών των κρατουμένων. Courtesy of the artist and Almine Rech

Η Γαλλίδα καλλιτέχνιδα Claire Tabouret ζωγράφισε στυλιζαρισμένα πορτρέτα βασισμένα σε φωτογραφίες των παιδιών των κρατουμένων για ένα εσωτερικό δωμάτιο. Τα έργα τέχνης που επιλέχθηκαν από τους σταρ επιμελητές Chiara Parisi και Bruno Racine περιλαμβάνουν και μια ταινία με τη Zoë Saldaña που έχει σκηνοθετήσει ο σύζυγός της, Ιταλός καλλιτέχνης Marco Perego. Η Saldaña υποδύεται μια έγκλειστη στην τελευταία της μέρα στη φυλακή. Η ταινία γυρίστηκε επί τόπου, με 21 από τις κρατούμενες ως συντρόφους της.

Το Βατικανό έχει το δικό του περίπτερο στη Μπιενάλε της Βενετίας, στις φυλακές Giudecca Facebook Twitter
Marco Perego, «Dovecote» (2024): Η ταινία με τη Zoë Saldaña που έχει σκηνοθετήσει ο σύζυγός της, Ιταλός καλλιτέχνης Marco Perego.

Το περίπτερο του Βατικανού «With My Eyes. Holy See Pavilion» θα είναι ανοιχτό μέχρι τις 24 Νοεμβρίου στις γυναικείες φυλακές Guidecca Women’s Detention Home στη Βενετία.

Πολιτισμός
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύγχρονος χορός ανάμεσα στην ιστορία και το TikTok: Το «Dance Reflections» επιστρέφει στη Νέα Υόρκη

Πολιτισμός / Το «Dance Reflections» επιστρέφει στη Νέα Υόρκη (και μαζί του ένας Έλληνας)

Το φεστιβάλ «Dance Reflections» της Van Cleef & Arpels επιστρέφει στη Νέα Υόρκη με ιστορικές αναβιώσεις και σύγχρονες πρεμιέρες, μεταξύ των οποίων και το «Mycelium» του καταξιωμένου Έλληνα χορογράφου Χρήστου Παπαδόπουλου.
THE LIFO TEAM
Η εμφάνιση του Jim Carrey στα César έγινε viral θεωρία συνωμοσίας — Τι απαντούν διοργάνωση και εκπρόσωποι

Πολιτισμός / Η εμφάνιση του Jim Carrey στα César έγινε viral θεωρία συνωμοσίας — Τι απαντούν διοργάνωση και εκπρόσωποι

Ο Jim Carrey βρέθηκε στο επίκεντρο viral θεωριών συνωμοσίας μετά την εμφάνισή του στα βραβεία César στο Παρίσι, με χρήστες στα social media να υποστηρίζουν ότι στη σκηνή βρέθηκε σωσίας. Η διοργάνωση και ο εκπρόσωπος του ηθοποιού διέψευσαν επισήμως τις φήμες, επιβεβαιώνοντας ότι η παρουσία του ήταν αυθεντική και προγραμματισμένη εδώ και μήνες.
THE LIFO TEAM
«Το φως μπαίνει στο κάδρο»: Πώς αντιδρούν οι Ιρανοί κινηματογραφιστές της διασποράς στον θάνατο του Χαμενεΐ

Διεθνή / «Το φως μπαίνει στο κάδρο»: Πώς αντιδρούν οι Ιρανοί κινηματογραφιστές της διασποράς στον θάνατο του Χαμενεΐ

Ιρανοί σκηνοθέτες και δημιουργοί της διασποράς τοποθετούνται δημόσια μετά τον θάνατο του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μιλώντας για «το τέλος ενός 47χρονου εφιάλτη», αλλά και για την αβεβαιότητα που ακολουθεί. Δηλώσεις, ανοιχτές επιστολές και αναρτήσεις στα social media φωτίζουν τη σύνθετη στάση της ιρανικής πολιτισμικής κοινότητας απέναντι στις εξελίξεις.
THE LIFO TEAM
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΓΡΑΦΟΣ ΚΑΝΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕ

Πολιτισμός / Οκτώ στιγμές που ο νοτιοκορεάτικoς κινηματογράφος κατέκτησε τη μεγάλη οθόνη

Η επιλογή του Park Chan-wook στην προεδρία της κριτικής επιτροπής αναδεικνύει την ηχηρή παρουσία της Νότιας Κορέας στο φεστιβάλ των Καννών και φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις ταινίες που ξεχώρισαν
THE LIFO TEAM
Το Met βγάζει τη Lee Krasner από τη σκιά του Pollock

Πολιτισμός / Pollock και Krasner ως ισότιμοι: η νέα έκθεση του Met αναθεωρεί έναν μύθο

Το Metropolitan Museum of Art παρουσιάζει το φθινόπωρο την έκθεση «Krasner and Pollock: Past Continuous», αφιερωμένη και στους δύο καλλιτέχνες σε όλο το εύρος της πορείας τους. Η επιμέλεια τονίζει την ισότιμη συμβολή της Lee Krasner στον Αφηρημένο Εξπρεσιονισμό, αναθεωρώντας το κυρίαρχο αφήγημα γύρω από τον Pollock.
THE LIFO TEAM