Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Προσέλαβε «δικό της» ευρωβουλευτή με μισθό 17.500€

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Προσέλαβε «δικό της» ευρωβουλευτή με μισθό 17.500€ Facebook Twitter
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν/ Φωτ: EPA
0

Η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντιμετωπίζει προβλήματα μετά τις κατηγορίες για ευνοιοκρατία κατά την επιλογή ενός συναδέλφου της στο κόμμα για μια ανώτερη και πιο επικερδή θέση εργασίας.

Ορισμένα από τα πιο υψηλόβαθμα πρόσωπα στις Βρυξέλλες, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ, Τζοσέπ Μπορέλ, και ο Γάλλος επίτροπος Τιερί Μπρετόν, έστειλαν επιστολή στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για να διαμαρτυρηθούν ότι ο διορισμός του Γερμανού ευρωβουλευτή Μάρκους Πίπερ ως ειδικού συμβούλου «προκάλεσε ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια και την αμεροληψία της διαδικασίας διορισμού».

Ο Πίπερ, ο οποίος προέρχεται από το ίδιο κόμμα του CDU με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διορίστηκε πρόσφατα ως ειδικός απεσταλμένος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά οι ευρωβουλευτές έχουν ήδη αμφισβητήσει αν ήταν ο υποψήφιος με τις υψηλότερες επιδόσεις στη διαδικασία επιλογής. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η θέση αυτή έχει βαθμό εντός της Επιτροπής που επιτάσσει μισθό 17.000 ευρώ το μήνα.

Η Επιτροπή υπερασπίστηκε τον διορισμό λέγοντας ότι «έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι η διαδικασία πραγματοποιήθηκε σε πλήρη συμμόρφωση με τις διαδικασίες». Την επιστολή υπέγραψαν επίσης ο Νίκολας Σμιτ, επίτροπος για την απασχόληση και τα κοινωνικά δικαιώματα, και ο Πάολο Τζεντιλόνι, επίτροπος για την οικονομία.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Δεν είναι καθόλου σίγουρη η δεύτερη θητεία της

Μέχρι τώρα θεωρούνταν σίγουρη για τη θέση. Είχε ήδη επιλεγεί ως μοναδική υποψήφια για τη θέση από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), την ομάδα-ομπρέλα των κεντροδεξιών κομμάτων της ΕΕ στην οποία ανήκει το κόμμα CDU και η μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Την Παρασκευή το ΕΛΚ ανακοίνωσε ότι το δεξί χέρι της φον ντερ Λάιεν στην Επιτροπή, ο Μπγιορν Ζάιμπερτ, θα έπαιρνε άδεια άνευ αποδοχών για να διευθύνει την εκστρατεία της. Είπε ότι θα επιστρέψει στη δουλειά του μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, παρόλο που η εκστρατεία δεν θα τελειώσει πριν από τον Σεπτέμβριο, όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει για τις νέες κορυφαίες θέσεις εργασίας στις Βρυξέλλες.

Η παρέμβαση ανώτερων πολιτικών της ΕΕ στη διαμάχη είναι το πρώτο σημάδι προβλήματος για την υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη πενταετή θητεία στο τιμόνι της Επιτροπής. Η προεκλογική της εκστρατεία ξεκινά από την Ελλάδα την Κυριακή. 

Η θέση της δεν είναι καθόλου εγγυημένη, με τους τέσσερις υπογράφοντες την επιστολή να προέρχονται από κόμματα εκτός ΕΛΚ. Ο επαναδιορισμός της μετά τις ευρωεκλογές θα χρειαστεί σχεδόν σίγουρα την έγκριση των κομμάτων αυτών - της ομάδας του Μπορέλ, των σοσιαλιστών, και της ομάδας του Μπρετόν, των φιλελευθέρων - για να λάβει την πλειοψηφία τον Σεπτέμβριο.

Ο Πίπερ δεν απάντησε στους ισχυρισμούς, αλλά δήλωσε ότι «ανυπομονεί» να αναλάβει τον ρόλο, «ακόμη και αν με βαριά καρδιά εγκαταλείπω το κοινοβούλιο». Οι σύμμαχοί του δήλωσαν ότι η διαμάχη ήταν «καθαρή κομματική πολιτική» ενόψει των εκλογών, επισημαίνοντας ότι κανένας από τους υπογράφοντες δεν είχε εκφράσει αντιρρήσεις πριν από τον διορισμό.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: 57 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

Διεθνή / Γάζα: 57 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

Τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα, πολλοί ενώ αναζητούσαν ανθρωπιστική βοήθεια - Οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός σταμάτησαν, ενώ η πείνα θερίζει αμάχους και παιδιά
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της απορρύθμισης: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση χιλιάδων κανονισμών

Διεθνή / Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της απορρύθμισης: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση χιλιάδων κανονισμών

Η κυβέρνηση Τραμπ υιοθετεί την τεχνητή νοημοσύνη για να καταργήσει μαζικά ομοσπονδιακούς κανονισμούς, με στόχο τη μείωση στο μισό των ρυθμιστικών εντολών ως το 2026
LIFO NEWSROOM
Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης: Πάνω από 30 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Διεθνή / Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης: Πάνω από 30 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Κλιμακώνεται η σύγκρουση στα σύνορα Καμπότζης–Ταϊλάνδης, με περισσότερους από 30 νεκρούς και καταγγελίες για παραβίαση θαλάσσιου χώρου - Σε συναγερμό ΟΗΕ και ASEAN.
LIFO NEWSROOM
Το «Βιβλίο Γενεθλίων» του Τζέφρι Επστάιν: Η επιστολές των Κλίντον, Τραμπ και οι εικόνες ζώων που ζευγαρώνουν

Διεθνή / Το «Βιβλίο Γενεθλίων» του Τζέφρι Επστάιν: Οι επιστολές των Κλίντον, Τραμπ και οι εικόνες ζώων που ζευγαρώνουν

Το δερματόδετο άλμπουμ γενεθλίων του Τζέφρι Επστάιν από το 2003 περιείχε επιστολές από πολιτικούς και ισχυρά πρόσωπα όπως οι Μπιλ Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Tour de France: Χρησιμοποιούν οι ποδηλάτες μικροσκοπικούς κινητήρες; - Νέα απειλή για τον κορυφαίο ποδηλατικό αγώνα

Διεθνή / Tour de France: Χρησιμοποιούν οι ποδηλάτες μικροσκοπικούς κινητήρες; - Νέα απειλή για τον κορυφαίο ποδηλατικό αγώνα

Κατά τη Stage 7 του Tour de France, ο έλεγχος αποκάλυψε υπόνοιες για κρυμμένους κινητήρες - Η UCI εντείνει τους ελέγχους για να διατηρήσει την αξιοπιστία του σπορ
LIFO NEWSROOM
Ο Ζελένσκι θα ζητήσει από την Ευρώπη να πληρώσει μισθούς Ουκρανών στρατιωτών

Διεθνή / Ο Ζελένσκι θα ζητήσει από την Ευρώπη να πληρώσει μισθούς Ουκρανών στρατιωτών

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά από την Ευρώπη να καλύψει τους μισθούς στρατιωτών για να ενισχύσει την άμυνα της Ουκρανίας - Έλλειψη εθελοντών και εκτόξευση ελλείμματος εντείνουν την ανάγκη για βοήθεια
LIFO NEWSROOM