Γιατί παρενέβη τώρα ο Τσίπρας

Γιατί παρενέβη τώρα ο Τσίπρας Facebook Twitter
Ο Αλέξης Τσίπρας στην πραγματικότητα δεν ενδιαφερόταν να εκλεγεί ο καλύτερος. Ο λόγος που παραιτήθηκε ήταν για να αναλάβει κάποιος άλλος τις ήττες των αυτοδιοικητικών και των ευρωπαϊκών εκλογών. Φωτ.: Άρης Οικονόμου/ SOOC
0

Ο ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, είδε εχθές, λίγες μόλις ώρες πριν από την έναρξη του συνεδρίου, τον πρώην πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα να το τινάζει στον αέρα, καθιστώντας το ουσιαστικά άνευ αντικειμένου. Η παρέμβασή του Τσίπρα με την οποία ζητά προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες, χωρίς να επικαλείται κάποιον βάσιμο λόγο και χωρίς να έχει ενημερώσει το κόμμα του εγκαίρως για τους προβληματισμούς του, φανερώνει έλλειψη σεβασμού στις δημοκρατικές διαδικασίες και στους συντρόφους του, ειδικά στους απλούς συνέδρους, που έκαναν τον κόπο να έρθουν από την επαρχία, νομίζοντας ότι θα συμμετείχαν στην κορυφαία δημοκρατική διαδικασία του κόμματος τους και στη διαμόρφωση των πολιτικών του αποφάσεων. Αρκούσε όμως ένας, και μάλιστα πρώην, για να αποφασίσει μόνος του την τύχη του ΣΥΡΙΖΑ και να επιβάλει την άποψή του, έξω από το πλαίσιο λειτουργίας ενός δημοκρατικού ευρωπαϊκού κόμματος.

Τι είπε ο Τσίπρας με την παρέμβασή του; Ότι αποφάσισε πως δεν μπορεί να παραβρεθεί σε ένα συνέδριο «που έχει δρομολογηθεί ώστε να αγνοήσει τα κρίσιμα προβλήματα, εν ονόματι μιας επίπλαστης αισιοδοξίας, και να υποκρίνονται όλοι μαζί πόσο αγαπημένοι είναι» και ζήτησε να ξαναπάνε σε εκλογή προέδρου.

Ο Τσίπρας είναι τακτικιστής χωρίς να διαθέτει στρατηγική σκέψη. Με αυτή την κίνηση επιδιώκει να πάρει πίσω τα κλειδιά της Κουμουνδούρου και να τα δώσει σε κάποιον χωρίς το ρίσκο του Κασσελάκη. Το κόμμα μπορεί να μείνει μικρό, αλλά θα είναι ελεγχόμενο και θα συντηρείται το αφήγημα της επιστροφής.

Για τον λόγο προσφυγής σε νέες κάλπες είπε τα εξής: ότι ο Κασσελάκης «εκλέχθηκε χωρίς να προλάβει να διατυπώσει αναλυτικά τις θέσεις και το σχέδιό του» και θα έχει τώρα τη δυνατότητα «να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο, στην ως τώρα θητεία και στο πολιτικό του σχέδιο». Είπε ότι ορθά ο πρόεδρος έθεσε θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του και ότι για να οδηγήσει το κόμμα στην επερχόμενη εκλογική μάχη «πρέπει να είναι σαφές ότι διαθέτει, αυτή την κρίσιμη στιγμή, την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας» και «όσοι έχουν άλλο σχέδιο θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις απόψεις και τις υποψηφιότητές τους».

Τους κατηγόρησε όλους

Ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του κατηγόρησε τους ηττημένους των τελευταίων εσωκομματικών εκλογών, λέγοντας ότι έφυγαν από το κόμμα επειδή έχασαν τη μάχη για την ηγεσία του, αδιαφορώντας αν, με τον πολυκερματισμό, αυτός που κερδίζει είναι ο πολιτικός τους αντίπαλος. Κατηγόρησε και τον νικητή, λέγοντας ότι «φέρεται να ζητά λευκή επιταγή τριετίας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές». Κατηγόρησε όμως και όσους διαφωνούν με τον νικητή και «σιωπηλά περιμένουν να έρθει η εκλογική αποτυχία ώστε να του τη χρεώσουν, αδιαφορώντας για το τι αυτό θα σημαίνει για την παράταξη και τη χώρα».

Τον νικητή, βέβαια, αυτός τον έφερε στον ΣΥΡΙΖΑ και τον προώθησε, παρότι δεν είχε καμία σχέση με την αριστερά και τότε δεν γνώριζε καν τις θέσεις της. Του άνοιξε τον δρόμο για να θέσει υποψηφιότητα και να γίνει ο διάδοχός του. Είναι κοινό μυστικό ότι του είχε διαθέσει συνεργάτες του για να τον βοηθάνε, πριν ακόμα εκλεγεί πρόεδρος.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην πραγματικότητα δεν ενδιαφερόταν να εκλεγεί ο καλύτερος. Ο λόγος που παραιτήθηκε (παρότι στην παρέμβασή του αποφεύγει πάλι να πει ότι παραιτήθηκε και λέει ότι παραμέρισε) ήταν για να αναλάβει κάποιος άλλος τις ήττες των αυτοδιοικητικών και των ευρωπαϊκών εκλογών. Κάτι σαν πολιτικός «αυτοφωράκιας» δηλαδή. 

Γιατί παρενέβη τώρα ο Τσίπρας Facebook Twitter
Ο Κασσελακης αναρωτιέται πώς γίνεται να ζητούν από εκείνον να αναλάβει την ευθύνη για την ήττα των ευρωεκλογών, ενώ είναι μόλις λίγων μηνών πρόεδρος. Φωτ.: Μενέλαος Μυρίλλας/ SOOC

Ο Κασσελάκης θεωρήθηκε ο πιο κατάλληλος για τον ρόλο, καθώς δεν είχε ερείσματα στο κόμμα. Άρα θα ήταν εύκολα ελεγχόμενος. Αλλά δεν ήταν αυτός ο χαρακτήρας του και πολύ σύντομα αυτονομήθηκε. Το είπε και στην ομιλία του εχθές ότι κάποιοι ήθελαν να τον χειραγωγήσουν, αλλά δεν τους το επέτρεψε. Έκαναν λάθος λοιπόν όσοι νόμιζαν ότι θα τον χρησιμοποιούσαν και μετά θα ξεμπέρδευαν εύκολα μαζί του, αγνοώντας τον επίμονο και απρόβλεπτο χαρακτήρα του. 

Όταν πριν από λίγο καιρό άρχισαν να ανησυχούν κάποιοι στο κόμμα, ο Τσίπρας τους έλεγε να περιμένουν μέχρι τις ευρωεκλογές, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχανε και ο Κασσελακης θα έφευγε. Ο Κασσελάκης όμως, που τα πληροφορούνταν όλα αυτά, κατέστησε σαφές δημοσίως ότι ακόμα και αν χάσει στις ευρωεκλογές, δεν θα φύγει, διότι είναι αρχηγός λίγων μηνών και δεν έχει προλάβει να κάνει αυτά που θέλει. Πρόσφατα ξεκαθάρισε ότι η δική του πολιτική θα κριθεί στις εθνικές εκλογές, καθώς μέχρι τώρα βρισκόταν σε ένα διαμορφωμένο από άλλους πεδίο. Σε όλους τους συνομιλητές του ανέφερε ότι εξελέγη πρόεδρος για τριετή θητεία και δεν βλέπει τον λόγο γιατί να μην την ολοκληρώσει και να χρεωθεί την ήττα των ευρωεκλογών που δεν θεωρεί ότι θα του ανήκει.

Σήμερα του ζητούν να αναλάβει από τώρα την ευθύνη για ένα κακό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές που προεξοφλούν. Ο Κασσελάκης, δικαίως ως προς αυτό, αναρωτιέται πώς γίνεται να ζητούν από εκείνον να αναλάβει την ευθύνη για την ήττα των ευρωεκλογών, ενώ είναι μόλις λίγων μηνών πρόεδρος, και άλλοι, που έφερναν τη μία ήττα μετά την άλλη, δεν απολογήθηκαν ποτέ.   

Ένα άλλο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί, αφού θα τον περίμεναν στη γωνία την επομένη των ευρωεκλογών, κάποιοι άρχισαν να κινούνται εναντίον του για να τον διώξουν από τώρα. Μερικοί στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο Κασσελάκης στο συνέδριο θα φρόντιζε να αντλήσει τη μέγιστη πολιτική νομιμοποίηση και μάλλον θα τα κατάφερνε. Ενδεχομένως να αποσπούσε και δέσμευση παραμονής μέχρι τις εθνικές εκλογές. Κάτι τέτοιο θα έβλαπτε την τακτική του Τσίπρα και το αφήγημα της επανόδου. Πολλοί επίσης φοβήθηκαν ότι ως τις εθνικές εκλογές ο Κασσελάκης μπορεί να έχει αλλάξει εντελώς το κόμμα. 

Αυτοί είναι ήδη αρκετοί λόγοι, αλλά υπάρχουν και μερικοί ακόμα, όπως να τον εμποδίσουν να γίνει ευρωβουλευτής, αν το επιδιώξει, και να επιλέξει εκείνος ποιος θα μπει στο ψηφοδέλτιο.

Γιατί παρενέβη τώρα ο Τσίπρας Facebook Twitter
Σε όλους τους συνομιλητές του ανέφερε ότι εξελέγη πρόεδρος για τριετή θητεία και δεν βλέπει τον λόγο γιατί να μην την ολοκληρώσει και να χρεωθεί την ήττα των ευρωεκλογών που δεν θεωρεί ότι θα του ανήκει. Φωτ.: Μενέλαος Μυρίλλας/ SOOC

Τι θα καταφέρει ο Τσίπρας με την παρέμβασή του;

Όχι και πολλά, από ό,τι φαίνεται. Ο Τσίπρας είναι τακτικιστής χωρίς να διαθέτει στρατηγική σκέψη. Με αυτή την κίνηση επιδιώκει να πάρει πίσω τα κλειδιά της Κουμουνδούρου και να τα δώσει σε κάποιον χωρίς το ρίσκο του Κασσελάκη. Το κόμμα μπορεί να μείνει μικρό, αλλά θα είναι ελεγχόμενο και θα συντηρείται το αφήγημα της επιστροφής. Το αποτέλεσμα της παρέμβασης Τσίπρα για την ώρα είναι η πρόκληση ενός νέου διχασμού. 

Στην ουσία βάζει τα μέλη να ξαναψηφίσουν, όπως είχε κάνει και παλαιότερα σε ένα συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ όταν οι σύνεδροι ψήφισαν αντίθετα με εκείνον. Αυτήν τη φορά θα γίνει επειδή άλλαξε γνώμη για τον Κασσελάκη, που «εκλέχτηκε χωρίς να προλάβει να διατυπώσει αναλυτικά τις θέσεις και το σχέδιό του», όπως είπε, αλλά τότε δεν είχε πει τίποτα γι' αυτό. 

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αλωνίζει» χωρίς να τον εμποδίζει κανείς, ο Αλέξης Τσίπρας οδηγεί το κόμμα του σε νέα εσωστρέφεια. Ποιος μπορεί να βγει κερδισμένος από αυτό; 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΠΕΞ Οι ψαράδες της Αμοργού πέτυχαν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα

Οπτική Γωνία / Οι ψαράδες της Αμοργού πέτυχαν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα

Πήραν τη θάλασσα στα χέρια τους, πριν να είναι πολύ αργά και την χάσουν. Το «Αμοργόραμα» δεν είναι απλώς μια ιδέα, αλλά στοίχημα ζωής – και πρότυπο για την αλιεία όλης της χώρας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Μετρό-φούρνος: Ως πότε θα λιώνουμε και υπογείως;

Ρεπορτάζ / Μετρό-φούρνος: Ως πότε θα λιώνουμε και υπογείως;

Είκοσι τρένα που εκτελούν δρομολόγια στην μπλε και την κόκκινη γραμμή δεν έχουν κλιματισμό, ενώ το air condition στους παλιούς συρμούς της πράσινης γραμμής θυμίζει λοταρία: ποτέ δεν ξέρεις αν θα πετύχεις δροσιά ή ζέστη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Dr. Zeina Jallad: «Ονειρεύομαι ένα μέλλον όπου τη ζωή των παιδιών μας δεν θα την ορίζει το γεγονός ότι υποφέρουν αλλά ότι ευημερούν»

Οπτική Γωνία / Zeina Jallad: «Ονειρεύομαι έναν ουρανό χωρίς πυραύλους και drones»

Η διευθύντρια του Κέντρου Μελετών Παλαιστινιακής Γης και καθηγήτρια στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού μιλά στη LiFO για την αποτυχία του διεθνούς δικαίου και το «sumud» ως καθημερινή εξέγερση απέναντι στην εξόντωση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιοι θα πληρώσουν τις απάτες του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ρεπορτάζ / Ποιοι θα πληρώσουν τις απάτες του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η κυβέρνηση ομολόγησε την αποτυχία της στην αντιμετώπιση του πελατειακού κράτους, οι κανονικοί αγρότες όμως, που δεν συμμετείχαν στις απάτες, είναι αυτοί που κυρίως θα πληρώσουν το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ