Η μυστηριώδης «Κοππέλια» του Έντουαρντ Κλουγκ έρχεται στη Λυρική

Η μυστηριώδης «Κοππέλια» του Έντουαρντ Κλουγκ έρχεται στη Λυρική Facebook Twitter
Αρχικά δίστασα, γιατί σκέφτηκα ότι είναι κάπως παλιομοδίτικο και απλοϊκό αυτό το έργο, διαβάζοντας όμως το βιβλίο εμπνεύστηκα μια χορογραφία ώστε να το κάνω πιο νευρώδες και πιο ελκυστικό για το σύγχρονο κοινό, δουλεύοντας παράλληλα ένα νέο λιμπρέτο. Φωτ.: Ελένη Βαμβακά
0

— Ποια είναι αρχικά αυτή η μυστηριώδης «Κοππέλια»;
Μια μηχανική κούκλα, ένα ρομπότ ή, καλύτερα, «αυτόματον», όπως λεγόταν τότε. Ούσα πανέμορφη, σαγηνεύει τον Φραντς παραμονές του γάμου του με τη Σουανίλντα, η οποία, μαθαίνοντάς το, αναστατώνεται, ώσπου ανακαλύπτει ότι η αντίζηλός της δεν είναι αληθινή γυναίκα και τότε βάζει μπροστά ένα σχέδιο για να ξανακερδίσει την καρδιά του. Πρόκειται για ένα από τα παλιότερα κλασικά έργα για μπαλέτο και είναι του Λεό Ντελίμπ, βασίζεται δε στο ρομαντικό διήγημα του ΕΤΑ Χόφμαν, Ο Ζάντμαν. Η ιδέα της διασκευής ήταν του Ρίτσαρντ Γουέρλοκ, πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή των Μπαλέτων της Βασιλείας, ο οποίος με προσκάλεσε επί τούτου στην Ελβετία. Αρχικά δίστασα, γιατί σκέφτηκα ότι είναι κάπως παλιομοδίτικο και απλοϊκό αυτό το έργο, διαβάζοντας όμως το βιβλίο εμπνεύστηκα μια χορογραφία ώστε να το κάνω πιο νευρώδες και πιο ελκυστικό για το σύγχρονο κοινό, δουλεύοντας παράλληλα ένα νέο λιμπρέτο.

H υπόθεση του μπαλέτου εκτυλίσσεται στην τότε πολυεθνική Αυστροουγγαρία, γι’ αυτό στη μουσική υπάρχουν στοιχεία από παραδοσιακές μουσικές της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τρανσυλβανίας, απ’ όπου κατάγομαι.

— Είστε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα;
Θα έλεγα πως ναι, αλλιώς δεν θα το παρουσίαζα! Πολύτιμη ήταν και η συνεισφορά του επί χρόνια συνεργάτη μου Σλοβένου συνθέτη, Μίλκο Λαζάρ, από τον οποίο ζήτησα να γράψει μια συμπληρωματική μουσική σε πιο μοντέρνο ύφος, με μηχανικούς ήχους κ.λπ., που θα αναδείκνυε την gothic ατμόσφαιρα του βιβλίου, η οποία κυριαρχεί στη Β’ Πράξη – μια μουσική ατμόσφαιρα σκοτεινή, που μπορεί να είναι έως και φοβιστική για ένα παιδί. Υπόψη ότι, σύμφωνα με το βιβλίο, ο Κοππέλιους, κατασκευαστής της Κοππέλια, παρασύρει στο λημέρι του νεαρά παιδιά με δόλωμα τις μηχανικές του κούκλες ώστε να τους αφαιρέσει τα μάτια για να τα μπορούν, μέσω αυτών, να βλέπουν τα δημιουργήματά του! Πρόκειται, γενικά μιλώντας, για μια σύνθετη δουλειά που εν μέρει βασίζεται στο πρωτότυπο, εν μέρει είναι διασκευή. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η υπόθεση του μπαλέτου εκτυλίσσεται στην τότε πολυεθνική Αυστροουγγαρία, γι’ αυτό στη μουσική υπάρχουν στοιχεία από παραδοσιακές μουσικές της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τρανσυλβανίας, απ’ όπου κατάγομαι.  

Έντουαρντ Κλουγκ Facebook Twitter
«Υπάρχει, νομίζω, γενικότερα αυξημένο ενδιαφέρον στην Ελλάδα τόσο για το κλασικό μπαλέτο όσο και για τον σύγχρονο χορό, κι αυτό με χαροποιεί». Φωτ.: Simen Zupancic

— Νομίζω ότι η ιστορία με τις μηχανικές κούκλες προσδίδει στο έργο έναν χαρακτήρα θρίλερ και επιστημονικής φαντασίας ταυτόχρονα, που μοιάζει πολύ σύγχρονος.
Πράγματι, και ο χαρακτήρας αυτός αναδεικνύεται περισσότερο στη Β’ Πράξη με τη συνδρομή και της υποβλητικής μουσικής του Λαζάρ. Αυτό ήταν άλλωστε και το στοιχείο που με παρακίνησε να δουλέψω μια μοντέρνα εκδοχή του, μου έδωσε επίσης ιδέες για τη χορογραφία στην οποία η Κοππέλια έχει έναν αρκετά πιο ενεργητικό ρόλο απ’ ό,τι στην κλασική εκτέλεση. Πρόκειται, βέβαια, για έναν απαιτητικό ρόλο γιατί θα πρέπει οι μηχανικές κινήσεις να αποδίδονται με την ανάλογη δεξιοτεχνία, δηλαδή αντί ένα «αυτόματο» να μιμείται τον άνθρωπο, εδώ έχουμε το αντίστροφο. Πολύτιμη ήταν, επίσης, η συνεισφορά στης Σλοβένας industrial designer Νίκα Ζούπαντς στα σκηνικά όπως και του Μάρκο Γιάπελ. Νομίζω ότι έκαναν θαυμάσια δουλειά, όπως θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν και οι θεατές.

Η μυστηριώδης «Κοππέλια» του Έντουαρντ Κλουγκ έρχεται στη Λυρική Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Καλκανίδης

— Πώς βλέπετε τον σύγχρονο χορό στην Ελλάδα;
Έχει γίνει σίγουρα πολύ μεγάλη πρόοδος από το 1997, όταν συμμετείχα με μια χορογραφία μου στην Τελετή Έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου. Υπάρχουν πια διεθνώς γνωστοί και καταξιωμένοι χορευτές και χορογράφοι όπως ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και ο Κωνσταντίνος Ρήγος, μεγάλα ονόματα έρχονται αντίστοιχα στην Ελλάδα, η νέα Εθνική Λυρική Σκηνή στο ΚΠΙΣΝ, όπου θα ανέβει η Κοππέλια, είναι εντυπωσιακή, πολύ αξιόλογο είναι και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας. Υπάρχει, νομίζω, γενικότερα αυξημένο ενδιαφέρον τόσο για το κλασικό μπαλέτο όσο και για τον σύγχρονο χορό, κι αυτό με χαροποιεί.

Η μυστηριώδης «Κοππέλια» του Έντουαρντ Κλουγκ έρχεται στη Λυρική Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Καλκανίδης

Κοππέλια
Έντουαρντ Κλουγκ / Λεό Ντελίμπ, Μίλκο Λαζάρ
11, 12, 15, 17, 18 Μαΐου 2024
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ
Ώρα έναρξης: 19:30 (Κυριακή: 18.30)

Ιδέα, λιμπρέτο, χορογραφία: Έντουαρντ Κλουγκ
Σκηνικά: Μάρκο Γιάπελ, Νίκα Ζούπαντς
Κοστούμια: Λέο Κούλας
Φωτισμοί: Τομάς Πριμζλ
Δραματουργία: Σάρα Μπρούζις, Μαξιμίλιαν Σάφενμπεργκερ

Με τους Α΄ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ 28 ΜΑΙΟΥ Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Θέατρο / Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Σαν σήμερα, το 1943, γεννήθηκε η Ελληνίδα σοπράνο που διέπρεψε για μια ολόκληρη δεκαετία στην Ευρώπη και την Αμερική, αλλά κάηκε εξαιτίας μιας σειράς ιδιαίτερα απαιτητικών ρόλων, τους οποίους ερμήνευσε πολύ νωρίς. Ο κόντρα τενόρος Άρης Χριστοφέλλης, ένας από τους λίγους στην Ελλάδα που γνωρίζουν σε βάθος την πορεία της, περιγράφει την άνοδο και την πτώση της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Θέατρο / Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Από τους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας μέχρι τη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, η ζωή του βραβευμένου ηθοποιού, τραγουδιστή και σεναριογράφου είναι μια διαρκής προσπάθεια συμφιλίωσης με την απώλεια. Η παράσταση «Μια άλλη Θήβα» τον καθόρισε, ενώ ο ρόλος του στο «Brokeback Mountain» τού έσβησε κάθε ομοφοβικό κατάλοιπο. Δηλώνει πως αυτό που τον ενοχλεί βαθιά είναι η αδράνεια απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μιχαήλ Μαρμαρινός: Το έπος μάς έμαθε να αναπνέουμε ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Θέατρο / Μιχαήλ Μαρμαρινός: «Από μια κοινωνία της αιδούς, γίναμε μια κοινωνία της ξεδιαντροπιάς»

Με τη νέα του παράσταση, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός επιστρέφει στην Οδύσσεια και στον Όμηρο και διερευνά την έννοια της φιλοξενίας. Αναλογίζεται το «απύθμενο θράσος» της εποχής μας, εξηγεί τη στενή σχέση του έπους με το βίωμα και το θαύμα που χάσαμε και παραμένει σχεδόν σιωπηλός για τη νέα του θέση ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κυνηγώντας τον χαμένο χρόνο σε ένα έργο για την εξουσία

Θέατρο / «Δελφίνοι ή Καζιμίρ και Φιλιντόρ»: Ένα έργο για τη μόνιμη ήττα μας από τον χρόνο

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί και γράφει ένα έργο-παιχνίδι, εξετάζοντας τις σχέσεις εξουσίας, τον δημιουργικό αντίλογο και τη μάταιη προσπάθεια να ασκήσουμε έλεγχο στη ζωή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΧΛΟΗ ΟΜΠΟΛΕΝΣΚΙ: Σκηνογράφος-ενδυματολόγος του θεάτρου και της όπερας

Οι Αθηναίοι / Χλόη Ομπολένσκι: «Τι είναι ένα θεατρικό έργο; Οι δυνατότητες που δίνει στους ηθοποιούς»

Ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός της Λίλα ντε Νόμπιλι, υπήρξε φίλη του Γιάννη Τσαρούχη, συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν και τον Λευτέρη Βογιατζή, δούλεψε με τον Φράνκο Τζεφιρέλι και, για περισσότερο από 20 χρόνια, με τον Πίτερ Μπρουκ. Η διεθνούς φήμης σκηνογράφος και ενδυματολόγος Χλόη Ομπολένσκι υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια στην «Τουραντότ» του Πουτσίνι και αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Φάουστ» του Άρη Μπινιάρη, ένα μιούζικαλ από την Κόλαση

Θέατρο / Φάουστ: Ένα μιούζικαλ από την κόλαση

«Ζήσε! Μας λέει ο θάνατος, ζήσε!», είναι το ρεφρέν του τραγουδιού που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, εν μέσω ομαδικών βακχικών περιπτύξεων – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Φάουστ» του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Θέατρο / Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Η μεγάλη προσωπικότητα του ευρωπαϊκού θεάτρου Αριάν Μνουσκίν επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με το Θέατρο του Ήλιου για να μιλήσουν για τα τέρατα της Ιστορίας που παραμονεύουν πάντα και απειλούν τον ελεύθερο κόσμο. Με αφορμή την παράσταση που αποθεώνει τη σημασία του λαϊκού θεάτρου στην εποχή μας μοιραζόμαστε την ιστορία της ζωής και της τέχνης της, έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, που υπηρετούν με πάθος την πρωτοπορία, την εγγύτητα που δημιουργεί η τέχνη και τη μεγαλειώδη ουτοπία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Νίκος Χατζόπουλος

Νίκος Χατζόπουλος / «Αν σκέφτεσαι μόνο το ταμείο, κάποια στιγμή το ταμείο θα πάψει να σκέφτεται εσένα»

Ο Νίκος Χατζόπουλος έχει διανύσει μια μακρά πορεία ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής και δάσκαλος υποκριτικής. Μιλά στη LIFO για το πόσο έχει αλλάξει το θεατρικό τοπίο σήμερα, για τα πρόσφατα περιστατικά λογοκρισίας στην τέχνη, καθώς και για τις προσεχείς συνεργασίες του με τον Γιάννη Χουβαρδά και τον Ακύλλα Καραζήση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Χορός / Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Maguy Marin, Χρήστος Παπαδόπουλος, Damien Jalet, Omar Rajeh και άλλα εμβληματικά ονόματα του χορού πρωταγωνιστούν στις 20 παραστάσεις του φετινού προγράμματος του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18-27 Ιουλίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Μια άλλη Θήβα»: Η πιο αθόρυβη επιτυχία της θεατρικής Αθήνας

The Review / «Μια άλλη Θήβα»: Η παράσταση-φαινόμενο που ξεπέρασε τους 100.000 θεατές

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την θεατρική παράσταση στο Θεάτρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που διανύει πλέον την τρίτη της σεζόν σε γεμάτες αίθουσες. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της; Το ίδιο το έργο ή οι δύο πρωταγωνιστές, ο Θάνος Λέκκας και ο Δημήτρης Καπουράνης, που καθήλωσαν το κοινό;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Θέατρο / «Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί την «Ανδρομάχη» στην Επίδαυρο, με άντρες ηθοποιούς στους γυναικείους ρόλους, εξερευνώντας τις πολιτικές και ηθικές διαστάσεις του έργου του Ευριπίδη. Η δημοκρατία, η ελευθερία, η ηθική και η ευθύνη ηγετών και πολιτών έρχονται σε πρώτο πλάνο σε μια πολιτική και κοινωνική τραγωδία με πολυδιάστατη δομή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Χρυσή Εποχή»

Αποστολή στο Νόβι Σαντ / Κωνσταντίνος Ρήγος: «Ήθελα ένα υπέροχο πάρτι όπου όλοι είναι ευτυχισμένοι»

Στη νέα παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου «Χρυσή Εποχή», μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το Φεστιβάλ Χορού Βελιγραδίου, εικόνες από μια καριέρα 35 ετών μεταμορφώνονται ‒μεταδίδοντας τον ηλεκτρισμό και την ενέργειά τους‒ σε ένα ολόχρυσο ξέφρενο πάρτι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ