Μπάιντεν: «Επιτυχία» τα πλήγματα εναντίον των Χούτι- Οι ΗΠΑ «δεν ενδιαφέρονται» για πόλεμο με την Υεμένη

Μπάιντεν: «Επιτυχία» τα πλήγματα εναντίον των Χούτι- Οι ΗΠΑ «δεν ενδιαφέρονται» για πόλεμο με την Υεμένη Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

«Επιτυχία» χαρακτήρισε ο Τζο Μπάιντεν τα πλήγματα των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων εναντίον στόχων των ανταρτών Χούτι, στην Υεμένη. 

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις έπληξαν 60 στόχους των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη. Πληροφορίες κάνουν λόγο για πέντε νεκρούς και έξι τραυματίες από αυτές τις επιθέσεις. 

«Θα διασφαλίσουμε ότι θα απαντήσουμε στους Χούτι, μαζί με τους συμμάχους μας, αν συνεχίσουν αυτή την εξοργιστική συμπεριφορά», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, στις πρώτες του δηλώσεις μετά τα πλήγματα. 

Όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε αν πιστεύει πως ήταν επιτυχή τα πλήγματα, ο Μπάιντεν απάντησε: «Ναι, πολύ. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν απώλειες αμάχων. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος που αυτό ήταν μια επιτυχία», συμπλήρωσε. 

Οι Χούτι εκτόξευσαν πύραυλο μετά τις επιθέσεις

Από την πλευρά τους, οι αντάρτες Χούτι ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε αντίποινα και πως θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους σε πλοία.

Ήδη, οι Χούτι εκτόξευσαν τουλάχιστον έναν πύραυλο, δήλωσε ο στρατηγός Ντάγκλας Σιμς, διευθυντής του αμερικανικού γενικού επιτελείου. Ο πύραυλος δεν χτύπησε πλοίο, συμπλήρωσε.  

Το Ιράν, όπως αναμενόταν, επέκρινε τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για τα πλήγματα. «Ήταν μια αυθαίρετη ενέργεια, ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης και παραβίαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Κανάνι.  

Παράλληλα προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις «δεν θα έχουν κανένα άλλο αποτέλεσμα πέρα από την πυροδότηση της ανασφάλειας και της αστάθειας της περιοχής» όπως και ότι θα «στρέψουν την προσοχή του κόσμου μακριά από τα εγκλήματα στη Γάζα». 

«Δεν ενδιαφερόμαστε για πόλεμο με την Υεμένη» 

Στο στόχαστρο των πληγμάτων μπήκε η δυνατότητα των ανταρτών Χούτι να αποθηκεύσουν και να εκτοξεύσουν πυραύλους ή drones, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για την εθνική ασφάλεια, Τζον Κίρμπι. 

«Δεν ενδιαφερόμαστε για πόλεμο με την Υεμένη», υπογράμμισε. «Δεν ενδιαφερόμαστε για μια σύγκρουση οποιουδήποτε είδους. Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνει ο πρόεδρος είναι να προσπαθήσει να αποτρέψει όποια κλιμάκωση σύγκρουσης», επεσήμανε ο Κίρμπι. 

Ακόμη, σημείωσε ότι θα χρειαστούν «μερικές ώρες» προκειμένου οι αναλυτές να αξιολογήσουν το αποτέλεσμα των επιθέσεων, αλλά υπογράμμισε πως ό,τι έπληξαν οι ΗΠΑ ήταν «στρατιωτικός στόχος»

Ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή του Τζο Μπάιντεν προς τους επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, στην οποία εξηγεί γιατί δεν ζήτησε την έγκριση του Κογκρέσου προτού δώσει εντολή για τα πλήγματα σε στόχους των ανταρτών Χούτι. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι αντιμέτωπος με επικρίσεις για αυτή την επιλογή του. Στην επιστολή του αναφέρει ότι δεν χρειαζόταν να ζητήσει έγκριση, επειδή αυτή ήταν μια ενέργεια αυτοάμυνας. 

«Έδωσα εντολή για αυτή τη στρατιωτική ενέργεια σύμφωνα με την ευθύνη μου να προστατεύσω τους Αμερικανούς πολίτες τόσο εντός των συνόρων όσο και στο εξωτερικό και προάγοντας τα συμφέροντα σε ό,τι αφορά στην εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική», επισημαίνει ο Τζο Μπάιντεν. 

«Οι ΗΠΑ προχώρησαν σε αυτή την απαραίτητη ενέργεια σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την άσκηση του δικαιώματος της αυτοάμυνας», υπογραμμίζει ακόμη, επικαλούμενος τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα τονίζει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναλάβουν περαιτέρω δράση, αν κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν απειλές ή επιθέσεις. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία εκτόξευσε τον υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik εναντίον της Ουκρανίας

Διεθνή / Η Ρωσία εκτόξευσε τον υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik εναντίον της Ουκρανίας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι το πλήγμα είχε στόχο κρίσιμες υποδομές στην Ουκρανία και ότι χρησιμοποιήθηκαν επίσης drones καθώς και όπλα υψηλής ακρίβειας μεγάλου βεληνεκούς, εκτοξευόμενα από ξηρά και θάλασσα
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ:

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν χρειάζομαι το Διεθνές Δίκαιο, το μόνο που μπορεί να με σταματήσει είναι το μυαλό μου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι η ηθική είναι «το μόνο πράγμα που μπορεί να με σταματήσει», σε συνέντευξή του στους New York Times σχετικά με τα όρια της εξουσίας του
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Ομοσπονδιακοί πράκτορες πυροβόλησαν δύο ανθρώπους στο Πόρτλαντ

Διεθνή / ΗΠΑ: Ομοσπονδιακοί πράκτορες πυροβόλησαν δύο ανθρώπους στο Πόρτλαντ

«Γνωρίζουμε τι λέει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για ό,τι συνέβη εδώ. Υπήρξε μια εποχή που μπορούσαμε να δεχόμαστε τον λόγο της. Αυτή η εποχή έχει περάσει προ πολλού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της πόλης
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διεθνή / Νύχτα ταραχών στo Ιράν: Μεγάλες αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις - Ζητούν να επιστρέψει ο Ρεζά Παχλαβί

Οι τεράστιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Τεχεράνη και σε άλλες ιρανικές πόλεις - Οι πληροφορίες για τους νεκρούς από τις κινητοποιήσεις είναι συγκεχυμένες
THE LIFO TEAM