Πρώτη αντίδραση από τους Χούτι μετά τα πλήγματα από ΗΠΑ και Βρετανία

Χούτι: «Στόχος ήταν και θα παραμείνουν ισραηλινά πλοία» Facebook Twitter
Φωτ. : EPA
0

Σαφές κατέστησε σε νέες δηλώσεις του ο εκπρόσωπος των Χούτι, πως μοναδικός στόχος τους ήταν αλλά και θα είναι, τα εμπορικά πλοία που σχετίζονται με το Ισραήλ.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ μεταξύ άλλων ο Μοχάμεντ Άμπντελ Σαλάμ τόνισε πως θεωρεί αδικαιολόγητες τις επιθέσεις τόσο της Βρετανίας όσο και των ΗΠΑ, εναντίων εγκαταστάσεων των Χούτι σε διάφορες πόλεις της Υεμένης . «Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για αυτή την επίθεση εναντίον της Υεμένης, διότι δεν υπάρχει καμιά απειλή για τη διεθνή ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα. Στόχος των Χούτι ήταν και θα παραμείνουν ισραηλινά πλοία και αυτά που κατευθύνονται προς τα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης», τόνισε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του.

Νωρίτερα σήμερα, η Ρωσία ζήτησε να γίνει έκτακτη  συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις συγκεκριμένες επιθέσεις κατά των Χούτι. Η Μόνιμη Αποστολή της Ρωσίας στον ΟΗΕ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Tass, ανακοίνωσε πως η συνάντηση αυτή έχει προγραμματιστεί για τις 10:00 στη Νέα Υόρκη σήμερα (17:00 ώρα Ελλάδας). Ήδη από την Τετάρτη έπειτα από ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας απαιτήθηκε και στους Χούτι να δώσουν τέλος στις επιθέσεις εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Χούτι: Χεζμπολάχ και Ιράν καταδικάζουν την επίθεση ΗΠΑ και Βρετανίας

Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να σταματήσουν οι επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα, Βρετανία και ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις σε περιοχές της Υεμένης, γεγονός που καταδικάστηκε από τη Χεζμπολάχ και το Ιράν. Το μπαράζ επιθέσεων σημειώθηκε τη νύχτα και στόχος ήταν 12 περιοχές των Χούτι, ενώ παράλληλα επιδρομές αναφέρθηκαν στην πρωτεύουσα Σαναά, στο λιμάνι των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα Χουντάιντα, στο Νταμάρ και στο βορειοδυτικό προπύργιο των Χούτι στη Σάαντα.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ανέφερε ότι στην επίθεση συμμετείχαν αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις, με υποστήριξη από την Αυστραλία, το Μπαχρέιν, τον Καναδά και την Ολλανδία. «Αυτά τα πλήγματα είναι άμεση απάντηση σε άνευ προηγουμένου επιθέσεις των Χούτι εναντίον διεθνών θαλάσσιων σκαφών στην Ερυθρά Θάλασσα – συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βαλλιστικών πυραύλων κατά πλοίων για πρώτη φορά στην ιστορία. Αυτές οι επιθέσεις έθεσαν σε κίνδυνο το αμερικανικό προσωπικό, τους ναυτικούς και τους εταίρους μας, έθεσαν σε κίνδυνο το εμπόριο και απείλησαν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας», τόνισε χαρακτηριστικά ενώ από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σημείωσε ότι τα πλήγματα ήταν «περιορισμένα, απαραίτητα και αναλογικά».

Μετά τις επιθέσεις, τόσο η σιιτική ένοπλη παράταξη Χεζμπολάχ όπως και το Ιράν, καταδίκασαν το γεγονός. Η Χεζμπολάχ, που όπως και οι Χούτι θεωρείται προσκείμενη στο Ιράν, σημείωσε ότι «η αμερικανική επίθεση επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι οι ΗΠΑ είναι πλήρως συνένοχες για τις τραγωδίες και τις σφαγές που διαπράττονται από τον σιωνιστή εχθρό στη Λωρίδα της Γάζας και στην περιοχή». «Καταδικάζουμε σθεναρά τις στρατιωτικές επιθέσεις που διεξήχθησαν το πρωί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία εναντίον πόλεων της Υεμένης. Τις θεωρούμε καθαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης, του διεθνούς δικαίου, των (διεθνών) κανονισμών και δικαιωμάτων», σημείωσε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Νάσερ Καναάνι σε δηλώσεις τους για το συμβάν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ / AFP / Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΡΜΠΑΝ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Κρίσιμες εκλογές στην Ουγγαρία: Όρμπαν vs Μαγιάρ - Τέλος εποχής ή 5η θητεία για τον σύμμαχο του Τραμπ;

Οι Ούγγροι άρχισαν σήμερα να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες μπορεί να τερματίσουν την επί 16 χρόνια διακυβέρνηση της Ουγγαρίας από τον Βίκτορ Ορμπάν ή να τον διατηρήσουν για μια πέμπτη θητεία στην εξουσία
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΡΜΠΑΝ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Ουγγαρία: 100.000 νέοι σε συναυλία-κάλεσμα για την απομάκρυνση του Όρμπαν

Το πλήθος φώναζε αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως το«Ρώσοι, φύγετε!», ένα σύνθημα από την εξέγερση του 1956 που επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς ο Όρμπαν έχει ενισχύσει τις σχέσεις του με τη Μόσχα.
THE LIFO TEAM
ΝΗΣΙΑ ΤΣΑΓΚΟΣ ΗΠΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ βάζουν «φρένο» στη συμφωνία για την παραχώρηση των νήσων Τσάγκος

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ αρχικά είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία ως «την καλύτερη δυνατή επιλογή», στη συνέχεια προειδοποίησε ότι το Λονδίνο κάνει «μεγάλο λάθος» παραχωρώντας τα νησιά
THE LIFO TEAM
ΤΖΟΓΟΣ ΖΑΡΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΥΧΗΣ

Διεθνή / Μελέτη: Οι ιθαγενείς της Αμερικής έπαιζαν παιχνίδια τύχης πριν από 12.000 χρόνια

Τα πρώτα ζάρια εμφανίστηκαν πριν από περίπου 12.000 χρόνια στις Μεγάλες Πεδιάδες της Βόρειας Αμερικής, δηλαδή περισσότερα από 6.000 χρόνια πριν από τα παλαιότερα γνωστά παραδείγματα, σύμφωνα με τη μελέτη
THE LIFO TEAM