Κινδυνεύει η ζωή του Τζούλιαν Ασάνζ αν απορριφθεί η έφεσή του, λέει η συνήγορός του

julian Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

Η ζωή του Τζούλιαν Ασάνζ «βρίσκεται σε κίνδυνο» αν απορριφθεί η τελική προσφυγή του εναντίον της έκδοσής του από τη Βρετανία στις ΗΠΑ, σύμφωνα τη συνήγορό του.

«Ως αποτέλεσμα των 13 ετών που είναι ουσιαστικά στη φυλακή ή υπό κράτηση κατ' οίκον ή με κάποιας μορφής περιορισμούς της ελευθερίας του μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού, ο Τζούλιαν Ασάνζ πραγματικά δεν είναι καλά», είπε η Τζένιφερ Ρόμπινσον, διεθνής δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο αυστραλιανό δίκτυο Australian Broadcasting Corporation.

Συμπλήρωσε πως «εξαιτίας της μεταχείρισης που υπέστη, ο Τζούλιαν Ασάνζ υποφέρει από μείζονα καταθλιπτική νόσο, διαγνώσθηκε μέσα στο φάσμα των καταθλιπτικών διαταραχών και το ιατρικό δεδομένο είναι πως, αν εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι συνθήκες αυτές θα τον κάνουν να αυτοκτονήσει». Αμέσως μετά, τόνισε πως «έτσι η ζωή του είναι σε κίνδυνο και δεν υπερβάλλω σχετικά μ' αυτό».

Στη συνέχεια, η συνήγορος του Τζούλιαν Ασάνζ δήλωσε πως «έχουμε τον Φεβρουάριο την τελική προσφυγή μας κατά της έκδοσης και, αν αποτύχουμε, αν δεν μας δώσουν την άδεια για την έφεση, αυτό θα είναι το τέλος του δρόμου στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα εκδοθεί». Πρόσθεσε πως «ελπίζουμε να παρέμβει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Θα διατυπώσουμε αίτημα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο να προσπαθήσει να σταματήσει την έκδοσή του, όμως αυτό δεν είναι εγγυημένο».

Υπενθυμίζεται πως ο Τζούλιαν Ασάνζ καταζητείται στις Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούμενος για μια φερόμενη συνωμοσία με στόχο να αποκτήσει και να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικές με την εθνική άμυνα. Πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα, τα οποία δημοσιεύθηκαν, ενώ αφορούσαν τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Από την πλευρά του όμως, ο Τζούλιαν Ασάνζ αρνείται κάθε ενοχή. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια βρίσκεται στη φυλακή Μπελμάρς του Λονδίνου και δίνει μάχη για να αποφύγει τις προσπάθειες των ΗΠΑ για την έκδοσή του.

Να σημειωθεί πως τον Ιανουάριο του 2021, η τότε περιφεριακή δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ είχε δηλώσει πως ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν πρέπει να σταλεί στις ΗΠΑ, επικαλούμενη πραγματικό και «πιεστικό» κίνδυνο αυτοκτονίας, ενώ είχε αποφανθεί σε βάρος του 51χρονου σε όλα τα άλλα ζητήματα. Στη συνέχεια όμως, οι αμερικανικές αρχές προσέφυγαν με επιτυχία στη δικαιοσύνη εναντίον αυτής της απόφασης, ανοίγοντας τον δρόμο για την έκδοση του Ασάνζ.

Πέρυσι τον Ιούνιο, ο Ασάνζ έχασε την έφεσή του εναντίον απόφασης δικαστή για το αν θα πρέπει να εκδοθεί, όμως η τελική προσφυγή του κατά της απόφασης θα γίνει το Φεβρουάριο.

Υπενθυμίζεται πως η σύζυγος του Ασάνζ, η Στέλα, είπε πέρυσι πως «τα διακυβεύματα είναι πολύ υψηλά». Σύμφωνα με την ίδια, «είναι υψηλά απ' όλες τις πλευρές, όχι μόνο για τη ζωή του Τζούλιαν και την ελευθερία του, αλλά για όλες τις ελευθερίες του Τύπου και τα δικαιώματα της ελευθερίας του λόγου που πηγαίνουν μαζί τους».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη απομακρύνεται από τον κίνδυνο κρίσης στα καύσιμα αεροσκαφών εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αεροπορικές εταιρείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται πλέον καθησυχαστικές για την επάρκεια καυσίμων και την ομαλή διεξαγωγή των καλοκαιρινών πτήσεων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ FED

Διεθνή / Τραμπ: Βάζει τον δικό του άνθρωπο στη Fed αλλά οι αγορές έχουν άλλα σχέδια

Η επιλογή του για τη νέα ηγεσία της Fed φέρνει προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όμως ο επίμονος πληθωρισμός, ο πόλεμος στο Ιράν και οι πιέσεις των αγορών δυσκολεύουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης»

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη, που είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / CNN: Δεν αναμένεται να υπογραφεί σήμερα συμφωνία μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ και το Ιράν συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία, χωρίς όμως να αναμένεται η υπογραφή της σήμερα, καθώς παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα και τις κυρώσεις
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΚΙΕΒΟ

Διεθνή / Νέα κλιμάκωση στην Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στο Κίεβο με υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την επίθεση - Κάτοικοι περιέγραψαν μια νύχτα χωρίς προηγούμενο, με εκρήξεις, πυρκαγιές και εκτεταμένες καταστροφές
THE LIFO TEAM