Δυστύχημα στα Τέμπη: Κακουργηματική δίωξη σε 23 άτομα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Τέμπη: Δίωξη κατά 23 προσώπων μετά την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI
0

Στην άσκηση κακουργηματικών διώξεων σε βάρος 23 προσώπων, κατέληξε η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Τα 18 από τα 23 πρόσωπα στα οποία ασκήθηκαν διώξεις για το δυστύχημα στα Τέμπη είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως υπήρξε πλημμελή εκτέλεση της σύμβασης, η οποία υπεγράφη το 2014 και έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2016.

Η ποινική δίωξη αφορά σειρά κακουργηματικών πράξεων όπως απάτη, απιστία, ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον παράνομο προσπορισμό οφέλους, ηθική αυτουργία στην απάτη και τις ψευδείς βεβαιώσεις.

Το 2019 υπογράφηκε συμπληρωματική σύμβαση που προέβλεπε την κατασκευή ενός εντελώς νέου συστήματος σηματοδότησης,  ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία μεταξύ των σιδηροδρομικών σταθμών αλλά και από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς στα κέντρα ελέγχου. Οι παραλείψεις ωστόσο στην εκτέλεσή της, συνδέονται με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και κόστισαν τη ζωή σε 57 ανθρώπους.

Παράλληλα από τη μη εκτέλεσή της σύμβασης, εκτιμάται ότι έχει προκληθεί ζημία στο ελληνικό δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση που ξεπερνά τα 15.000.000 ευρώ. 

Αναλυτικά οι ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν για το δυστύχημα στα Τέμπη

Για το δυστύχημα στα Τέμπη οι διώξεις αφορούν:

  • 14 δημόσιοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ, για απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις. Δύο εξ αυτών κατηγορούνται, επίσης, για ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον
  • 4 δημόσιοι υπάλληλοι της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ), για απιστία κονδυλίων
  • 5 νόμιμοι εκπρόσωποι και υπάλληλοι της Αναδόχου Κοινοπραξίας, για ηθική αυτουργία σε απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.

Σύμφωνα με την ποινική έρευνα, χορηγήθηκαν συνολικά επτά παράνομες παρατάσεις της αρχικής σύμβασης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΓΟΣΕ. Για τον λόγο αυτό, μετά την πάροδο περισσότερων από εννέα ετών από την υπογραφή της Σύμβασης 717, το έργο δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας εικάζεται από τις αρμόδιες αρχές ότι οι υπάλληλοι της Διαχειριστικής Αρχής, που ήταν υπεύθυνοι για την διαχείριση των κονδυλίων, ενήργησαν κατά παράβαση των αρχών της χρηστής διαχείρισης αυτών των περιουσιακών στοιχείων.

Κατά την εκτίμηση μάλιστα των εισαγγελέων παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία που υπέβαλαν οι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ ήταν προδήλως μη ορθά και ελλιπή, οι δημόσιοι υπάλληλοι της Διαχειριστικής Αρχής ενέκριναν την χορήγηση των αντίστοιχων ενισχύσεων, προκαλώντας ζημία στα οικονομικά συμφέροντα της Ε.Ε. και του Ελληνικού Δημοσίου ύψους άνω των 15,6 εκατ. ευρώ.

Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διαβίβασε στον αρμόδιο Έλληνα εισαγγελέα αντίγραφο της δικογραφίας προκειμένου να ερευνηθεί η ενδεχόμενη τέλεσης της πράξης της παράβασης καθήκοντος από τους Επιθεωρητές-Ελεγκτές της Ελληνικής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) της Ελλάδας, στους οποίους ανατέθηκε από τις εθνικές Εισαγγελικές Αρχές η διενέργεια ελέγχου σχετικά με την εκτέλεση της Σύμβασης 717.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αποφάσισε να παραπέμψει τη νέα αυτή υπόθεση στις αρμόδιες ελληνικές αρχές, για τις δικές τους περαιτέρω νόμιμες ενέργειες, καθώς τα πραγματικά περιστατικά που αποτελούν το αντικείμενο της νέας αυτής έρευνας δεν συνιστούν ποινικό αδίκημα εμπίπτον στην αρμοδιότητα του EPPO. Υπενθυμίζεται, ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία με βάση το νόμο και το Σύνταγμα από το περασμένο καλοκαίρι είχε διαβιβάσει στη Βουλή της δικογραφία αναφορικά με τα πολιτικά πρόσωπα.

Η δικαστική έρευνα ανατέθηκε στην ευρωπαία ανακρίτρια στην Ελλάδα, Χριστίνα Σαλάππα.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηράκλειο: Κατέρρευσε τμήμα οροφής στην Kαρδιολογική Kλινική του ΠΑΓΝΗ

Ελλάδα / Ηράκλειο: Κατέρρευσε τμήμα οροφής στην Kαρδιολογική Kλινική του ΠΑΓΝΗ

Τραυματίσθηκε ένας ασθενής - «Τέτοιου είδους συμβάντα έχουν ξανασυμβεί και στο παρελθόν» επισημαίνει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος, Δημήτρης Βρύσαλης
LIFO NEWSROOM
Νέο σχέδιο για ασφαλέστερες σιδηροδρομικές διαβάσεις – Τι προτείνει ο ΣΕΣ

Ελλάδα / Νέο σχέδιο για ασφαλέστερες σιδηροδρομικές διαβάσεις – Τι προτείνει ο ΣΕΣ

Ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια στις ισόπεδες σιδηροδρομικές διαβάσεις και καταθέτει ολοκληρωμένες προτάσεις εκσυγχρονισμού, με στόχο τη μείωση των ατυχημάτων και την εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές πρακτικές
LIFO NEWSROOM
Hellenic Train: Απεργούν οι μηχανοδηγοί την Πέμπτη - Αντιδρούν σε απολύσεις συναδέρφων τους

Ελλάδα / Hellenic Train: Απεργούν οι μηχανοδηγοί την Πέμπτη - Αντιδρούν σε απολύσεις συναδέρφων τους

«Οι εκπρόσωποι της Hellenic Train δήλωσαν πως η εταιρεία στα πλαίσια της 'αναδιοργάνωσής της' επιλέγει να απολύει όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΠΕΠΕ
LIFO NEWSROOM