Δώρο Χριστουγέννων 2023: Πότε καταβάλλεται στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Δώρο Χριστουγέννων 2023: Ξεκινούν από σήμερα οι καταβολές στους δικαιούχους Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Από σήμερα ξεκινάει η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων, το οποίο όλοι οι δικαιούχοι θα πρέπει να το έχουν λάβει ως τις 22 Δεκεμβρίου.

Οι πρώτοι που λαμβάνουν το δώρο Χριστουγέννων, είναι οι 346.000 άνεργοι δικαιούχοι, οι οποίοι θα λάβουν συνολικά 160 εκατομμύρια ευρώ.

Αναλυτικά το ύψος του δώρου, θα είναι τα 479 ευρώ για τους άγαμους, ενώ προσαυξάνεται αν υπάρχουν ανήλικα παιδιά, εφόσον υπάρχει εγγεγραμμένη ανεργία  από τον Μάιο μέχρι και Δεκέμβριο του 2023. Υπενθυμίζεται ότι δώρο Χριστουγέννων θα το λάβουν μαζί με το τακτικό επίδομα ανεργίας.

Οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα, πρέπει να έχουν λάβει το δώρο έως τις 21 Δεκεμβρίου, όπου θα πάρουν έναν ολόκληρο μισθό, αν έχουν απασχοληθεί για το σύνολο του διαστήματος από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο.

Οι συνταξιούχοι θα λάβουν το δώρο στις 21 και 22 Δεκεμβρίου, μαζί με την σύνταξη του Ιανουαρίου αλλά και την αύξηση  σε ποσοστό 3%, που θα ισχύσει για όλο το 2024.

Το επίδομα των 100 με 200 ευρώ είναι μια εφάπαξ ενίσχυση η οποία θα δοθεί στις 21 Δεκεμβρίου σε όσους έχουν την λεγόμενη προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ, ενώ όσοι δεν έχουν προσωπική διαφορά και είναι ταυτόχρονα χαμηλοσυνταξιούχοι, θα πάρουν την ίδια ημέρα την ενίσχυση εφάπαξ 150 ευρώ.

Πώς υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων

Βάση για τον υπολογισμό του δώρου Χριστουγέννων αποτελούν οι αποδοχές που καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες τo δώρο υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.
 
Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το δώρο που είναι ίσο με έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Όσοι όμως από τους παραπάνω μισθωτούς, που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα, δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης και υπολογίζεται ως 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια, ανάλογα με το πώς αμείβονται, για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.

Οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενοίκια: Νέα διαδικασία χωρίς δικαστήριο για τις λήξεις μισθώσεων – Τι προβλέπεται για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Οικονομία / Ενοίκια: Νέα διαδικασία χωρίς δικαστήριο για τις λήξεις μισθώσεων – Τι προβλέπεται για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Από το 2026, η απόδοση ακινήτου μετά τη λήξη μίσθωσης θα μπορεί να γίνεται χωρίς δικαστική απόφαση, μέσω ειδικής «διαταγής» από δικηγόρο. Η ρύθμιση δίνει νέα εργαλεία στους ιδιοκτήτες αλλά προκαλεί ενστάσεις από ενοικιαστές, που ζητούν περισσότερες εγγυήσεις
LIFO NEWSROOM
 Μικρή η επίδραση του Airbnb στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Οικονομία / Μικρή η επίδραση του Airbnb στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η διαθεσιμότητα κατοικιών επηρεάζεται σημαντικά λιγότερο από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε σχέση με τα 2,28 εκατομμύρια κενά σπίτια που υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Χρεώσεις ΑΤΜ: Τι θα ισχύει για τις προμήθειες - Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Οικονομία / ΑΤΜ: Τι θα ισχύει για τις προμήθειες - Μήνυμα Μητσοτάκη για τις τραπεζικές χρεώσεις

«Μηδενίζεται η προμήθεια για κάθε ανάληψή σου από ATM άλλης τράπεζας του συστήματος ΔΙΑΣ, αλλά και από τρίτο πάροχο που έχει μετοχική σχέση με την τράπεζά σου», λέει ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM